ulaşım giderine konu belgelerde kdv

AYS

Üyelik
18 Tem 2005
Mesajlar
2
i.e.t.t. 'ye ait perakende satış fişi üzerinde 'vuk. na tabi değildir' denilmektedir. ayrıca 'kdv dahildir' denilmiştir. ancak kdv tutarı belirtilmemiştir. buna rağmen kdv tutarı indirilecek kdv hesabına kaydedilecek mi?
 
hayır kesinlikle kaydedilmeyecektir. İETT vuk'a göre katma değer vergisine tabi değildir. büyük ihtimalle basılan matbu formlar yanlış basılmıştır.bilgilerinize :lol:
 
selamlar ays,
3065 s.k. md.4. Belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli Katma Değer Vergisi dahil edilerek tespit olunur ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmez.

1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
3. Tarifeli işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde matrah:

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 20. maddesinin 4. fıkrasında, "Belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli katma değer vergisi dahil edilerek tespit olunur ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmez." hükmüne yer verilmiş bulunmaktadır. Bu hallerde tarife veya bilet bedeli üzerinden iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle katma değer vergisi hesaplanacaktır

İç yüzdeyle kdv'yi hesaplayıp indirilecek kdv tutarını bulacaksınız ve indirilecek kdv hesabına kaydedeceksiniz. kolay gelsin. :) :)


sayın alp'in cevabıyla ilişkili olarak; bu yazılanlar KDV mükellefiyeti tesis edilen mükelleflerle ilgilidir. :D
 
benimde bildiğim iç yüzdeyle kdv yi hesaplayıp ona göre kayıtlara alınacagı şeklindedir.

Saygılar;
 
Sn. Ays;

Bu konuda daha önce başka bir forumda sorulan bir soruya verdiğim yanıt aşağıdaki gibidir. Yararlı olması dileğiyle...

Bu yanıtın daha önce yayınlandığı adres de şöyledir;

*****


KDVK nun 23/f. maddesi ile Maliye Bakanlığı'na özel matrah şekillerinin ve bunların uygulama ve indirim esaslarının belirlenmesi hakkında yetki verilmiştir. Bu yetkiye dayanarak Maliye Bakanlığı çeşitli tebliğlerle bu yetkisini kullanmıştır.

81/5 seri nolu KDV tebliği ile de belediyeler tarafından yapılan şehiriçi yolcu taşımacılığında kullanılan biletlerin ve kartların bayiler tarafından satışında özel matrah şekline göre vergileme yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan vergilemenin bu hizmeti alan mükellefler tarafından indirim konusu yapılamayacağı da bu tebliğde veya kanunda açıkça belirtilmemiştir.

KDVK nun 29/1-a. maddesine göre; mükelleflerin kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi indirim konusu yapılabilmektedir.

Yine 91 seri nolu KDV tebliğinin "G" bendinde başka bir durumdan dolayı şöyle bir hüküm mevcuttur. "gelir makbuzlarının, faturada/sevk irsaliyesinde bulunması gereken asgari bilgileri ihtiva etmesi kaydıyla, “fatura ve benzeri belge” olarak kabul edilmesi, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257 nci maddesinin 1 inci fıkrasının Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak uygun görülmüştür. Buna göre; Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/1-a ve 53 üncü maddeleri gereğince, gelir makbuzlarında yer alan toplam bedel üzerinden iç yüzde yoluyla beyannamede hesaplanacak katma değer vergisi, plaka ve basılı evrakı satın alan indirim hakkına sahip katma değer vergisi mükellefleri tarafından, genel hükümlere bağlı kalmak şartıyla indirim konusu yapılabilecektir."

Sonuç olarak ; bu mevcut düzenlemeleri de göz önünde bulundurarak bu kart ve bilet satışı için VUK nun faturanın şekli ile ilgili hükmüne uygun olarak düzenlenen faturada ayrıca KDV de belirtilmişse bu KDV nin indirim konusu yapılabileceği kanısındayım.

Bu kartı özel ve şahsi yolculuklar için kullanılan kısmının KKEG olarak işlem görmesi gerektiğini düşünüyorum.

İzmir'den dostça selamlar...

S.M.M.M. Onursal TAŞTAN


Not: Bu yazı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.(reklam yapmak yasaktır)
 
Bu konuda bir tereddüt olduğunu sanmıyorum.

Eğer alınan bilet tutarı,

- İş ile mütenasip bir tutarda ise
- Biletin nüshası mevcut ise

KDV sini iç yüzde ile ayırır indirim konusu yapabilirsiniz.

Örneğin aylık cirosu 1 milyar olan bir şirkette 200 milyonluk bilet varsa bunun iş ile bağlantılı olduğundan bahsedilemez. Bu durumda iş ile bağlantılı olan kısmı gider yazılır KDV di de indirim konusu yapılabilir. Uygun olmayan kısım ise ne gider yazılır ne de KDV si indirilir.
 
Üst