Yurtdışından Gelen Fatura

Üyelik
22 Kas 2005
Mesajlar
23
arkadaşlar yurtdışından satın alınan bir yazılım için dolar üzerinden bir fatura geldi nasıl işlemem gerekiyor acaba?
Nazım hesaplarda takip etmem gerektiğini söylediler nazım hesaplar hakkında bilginiz varmı
 
Yurtdışından alınan yazılımla ilgili iki husus var eksik kalan,

1-Yazılım satın mı alındı?
2-Yazılımın kullanım hakkı mı alındı?

Muhtemelen kullanım hakkı satın alınmıştır,
Bu durumda bir hizmet alma ve bu hizmetten yurtiçinde faydalanma söz konusu olduğu için sorumlu sıfatıyla KDV ve ülkesine göre gelir vergisi stopajı söz konusu olabilecektir.
 
kusura bakmayın okadar ayrıntılı düşünmediğim için açıklama yapmadım yazılım derken bildiğimiz işletim sisteminden bahsediyorum. satın alındı ve işletmede kullanılacak
 
yurtdışı yazılım faturası

Hizmetten Türkiye'de yararlanıldığı için sorumlu sıfatı ile kdv hesaplamanız gerekir.
Ayrıca alınan ülkeyle imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına bakıp, alınan ürünün mahiyeti anlaşmada yer alan gayri maddi hak tanımına giriyorsa, anlaşmadaki oran dahilinde (genelde %10) kurumlar vergisi stopajı yapmanız gerekir. Genelde bu tanımlarda; kullanım hakkı da yer alıyor.
Eğer ilgili ülkeyle anlaşma yoksa kvk 24. madde kapsamında yer alan orana göre (%25) stopaj yapmanız gerekir.
kolay gelsin
 
Merhabalar

Dışarıdan alınan mal veya hizmetin vergiye tabi tutulabilmesi için o mal veya hizmeti pazarlayan firmanın Türkiyede dar mükellef durumunda bulunması gerekir. Eğer bu durum yoksa hiç bir şekilde tevkifat yapılamaz. Bu gibi alımlar Gümrük Vergisine tabi olur.
---------------
 
benzer bir soruyu daha önce aşağıdaki şekilde yanıtlamıştım umarım faydalı olur.

olayı 2 açıdan yani kdv ve kurumlar vergisi kanunları açısından inceleyelim.

kdv açısından:

kdvkanunu 1.mad.göre ticari sınai serbest meslek cercevesinde türkiyede yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları kdvye tabidir.yani hizmetin türkiyede yapılması gerekir.yine kdv kanunu 6.mad.göre işlemlerin türkiyede yapılması hizmetin türkiyede yapılmasını veya hizmetten türkiyede faydalanmasını ifade eder. yine kdvk 9.mad.göre KDV Kanunu’nun 9. maddesinde; “mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları veya diğer ilgili bir şahsı verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir” denmektedir.

kvk açısından:
kvk 24.mad.; Dar mükellef kurumların ticari, zirai ve diğer kazanç ve iratları dışında kalan kazanç ve iratları ile telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticari unvanı ile alameti farika ve benzeri gayri maddi hakların satışı, devir ve temliki mukabilinde alınan bedellerin % 25 nispetinde kurumlar vergisi tevkifatına tabi olduğu belirtilmiştir.

15 No.lu KDV Genel Tebliği’nin C bölümünde; “yurt dışındaki firmalara yapılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye’de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi, sözü edilen Kanun’un 9. maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.” şeklinde açıklama yapılmıştır

burada hasas bir denge mevcutur.işletme bilgisayar programının nihai tüketiceye(yada toptan) satmak için almışsa ortada ticari bir durumun varlığından söz konusudur.bu durumda kv stopajına konu olmayacaktır.eğer siz programı herhangi bir işinizde kullanmak için kiralıyor yada satın alıyorsanız k.v.stopajına tabidir.

bence sizin durumunuz hizmetten türkiyede faydalanıldığından ve hizmet türkiyede yapılmış yani ithal edilmiş olmasından dolayı kdvye tabidir.sorumlu sıfatıyla kdv ödemeniz gereklidir.k.v.stopajı acısından durumunuzu açıkca belirten bir özelge istemeniz yararınıza olacaktır.

celal elibuyuk
smmm-ist
 
Şöyle bir katkıda bulunabilirsem sevinirim.

1) Celal Bey' in dediği gibi sorumlu sıfatıyla 2 No' lu KDV Beyannamesiyle KDV' nin ödenmesi şarttır.

2) Stopaja gelince :

Ücretler, Serbest Meslek Hizmet Bedelleri, Gayrimenkul Sermaye İratları, Yabancı Kurumların sergi ve panayırlarda sağladıkları hasılat, Menkul Sermaye İratları, Menkul Sermaye İratları, Gayrimadid Hak satın alınması dolayısıyla ödenen bedeller stopaja tabidir.

Fakat ticari mahiyetteki hasılat stopaja tabi değildir.

* "Yurtdışından bilgisayar programlarının alınıp yurtiçindeki nihai tüketicilere satılması ticari mahiyet taşıdığı gerekçesiyle KV stopajına konu olmayacağı Gelirler Genel Müdürlüğü 03.07.1997 tarih ve 27678 sayılı muktezasında belirtilmiştir. (Vergi Dünyası Sayı 192"

* Alıntı : Mehmet MAÇ Kurumlar Vergisi Kitabı

Bununla birlikte stopaja tabi olan durumlarda, Ülkelerarası Vergi Anlaşmaları stopajı önleyebilmekte veya stopaj oranını düşürebilmektedir.
 

Benzer konular

Üst