Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Seyyar değilseniz bile bu tanım biraz uygun geldi. Bunu okudunuz mu

Gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmalarına rağmen sabit iş yeri adresleri olmayanların ikametgah adresleri irtibat adresi olarak değerlendirilebilir. Bu durumda “Adres no” alanına ikamet edilen yerin adres numarası yazılmalıdır.

merhaba,

Bir mükellefimiz 01.04 itibariyle yeni bir adrese taşındı fakat ne vergi dairesinden ne de ITO dan adres değişikliği yapıldı. Şimdi mükellef bildirim formuna adres olarak yenisini mi yoksa eskisini mi yazacağız?
VUK göre adres değişiklik işleminizi 1 ay içinde yapmanız gerekiyordu. Eğer 01/04 tarihli olarak adres değişiklik işlemlerini vd bildirecekseniz formda yeni adresi yazın. İleride formu düzeltmek ve dolayısı ile ceza yemek durumunda kalabilirsiniz.

Sık sorulan sorular 38- ………. İli ….Vergi Dairesinde firma merkezime ait kaydım var şubem ise başka vergi dairesi sınırları içinde. Şubem için Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlerken hangi vergi dairesini seçeceğim?Mükellef Bilgileri Bildirimini düzenlerken vergi dairesinin seçileceği listede kayıtlarımıza göre mükelleflerin faal olduğu merkez ve şubelere (mükellefiyetsiz şubeler dahil) ait vergi daireleri listelenmektedir. Firma merkezi için düzenlenecek Mükellef Bilgileri Bildiriminde merkezin faal kaydının bulunduğu vergi dairesi seçilmeli, şube veya mükellefiyetsiz şube için düzenlenecek Mükellef Bilgileri Bildiriminde şube veya mükellefiyetsiz şubenin faal kaydının bulunduğu vergi dairesi seçilmelidir. Diyor

faal kaydının bulunduğu vergi dairesinden kasıt
şubenin bulunduğu adresin hangi vergi dairesi sınırları icinde olması Mı yoksa stopaj yönünden merkez işyerinin bulunduğu vergi dairesine şubenin stopaja tabi ödemeleri bildiriliyorsa merkez vergi dairesi mi şube için faal kaydı bulunduğu vergi dairesi sayılır ?

VUK göre adres değişiklik işleminizi 1 ay içinde yapmanız gerekiyordu. Eğer 01/04 tarihli olarak adres değişiklik işlemlerini vd bildirecekseniz formda yeni adresi yazın. İleride formu düzeltmek ve dolayısı ile ceza yemek durumunda kalabilirsiniz.

Mükelleften kaynaklanan sebeplerden adres değişikliği yapılamadı şimdi yaparken 01.04. itibari ile değil güncel tarih itibari ile yapacağız. Bu durumda dediğiniz gibi hareket edeceğim. Kafama takılan konu şu, mükellef bankadan 28.03 te kira ödemesi yaptı ve 01-03 muhtasarda stopaj hesaplanıp beyan edildi. (yeni işyeri sahibi adı, tc si yazıldı) ve 01.04 te de kira kontratı damga vergisi vergi dairesine ödendi. Bu yapılan işlemler olayın yönünü değiştirir mi?
Bazı meslektaşlar tescil işlemi yapılmadan yeni adresi yazamazsın derler. Siz ne düşünüyorsunuz?

arkadaslar merhabalar,

tek tek yorumları okusam emınım sorumun cevabını bulacagım ama zamanım cok az.. :)
sorum soyle ; 2012 yılında kapanan mukelleflerın de bıldırımı yapıyor muyuz ? sımdıden cok tesekkur ederım.

Sık sorulan sorular 38- ………. İli ….Vergi Dairesinde firma merkezime ait kaydım var şubem ise başka vergi dairesi sınırları içinde. Şubem için Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlerken hangi vergi dairesini seçeceğim?Mükellef Bilgileri Bildirimini düzenlerken vergi dairesinin seçileceği listede kayıtlarımıza göre mükelleflerin faal olduğu merkez ve şubelere (mükellefiyetsiz şubeler dahil) ait vergi daireleri listelenmektedir. Firma merkezi için düzenlenecek Mükellef Bilgileri Bildiriminde merkezin faal kaydının bulunduğu vergi dairesi seçilmeli, şube veya mükellefiyetsiz şube için düzenlenecek Mükellef Bilgileri Bildiriminde şube veya mükellefiyetsiz şubenin faal kaydının bulunduğu vergi dairesi seçilmelidir. Diyor

faal kaydının bulunduğu vergi dairesinden kasıt
şubenin bulunduğu adresin hangi vergi dairesi sınırları icinde olması Mı yoksa stopaj yönünden merkez işyerinin bulunduğu vergi dairesine şubenin stopaja tabi ödemeleri bildiriliyorsa merkez vergi dairesi mi şube için faal kaydı bulunduğu vergi dairesi sayılır ?

Merkez ve subenin vergi daireleri farklı illerde

sube icin bildirim yapmaya calıstıgımda subenin bulundugu bölge vergi dairesi combobox da gözükmüyor sadece merkez gözüküyor.. MErkezin vd sini seçip bildirmekten baska care var mı ?

Gelir tablosunda brüt satışları baz aldığımıza göre; İşletme defteri hesap özetinden de sadece; Dönem içi hasılat+Diğer gelir yazılmalı (İadesiz)

Gelir tablosunda brüt satışları baz aldığımıza göre; İşletme defteri hesap özetinden de sadece; Dönem içi hasılat+Diğer gelir yazılmalı (İadesiz)

Yanit icin tesekkürler, satıstan iade olunca hesap özetinde gelir vergisi beyannamesinde tutmuyor, kdv beyannamesinde tutuyor. bir garip hal :)

Merkez girişini yaptığım bir firmanın tescilsiz bir deposu var.
Buranın girişini yaparken merkez için girdiğimiz bilgileri ayrıca buna da girecekmiyiz.
Sicil no, oda no, brüt satışlar, internet sitesi, mail adresi vs....

Sonuçta bunlar ortak bilgilerdir ve merkez için ayrı şube için ayrı olabilecek bilgiler değildir.
Bu konuda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Teşekkürler.
Kolay gelsin.

Bu tür durumda depo şube vs. ye ait kira,kuruluş tarihi, varsa ssk no elektirk su aboneliği vs. doldurdum gönderdim. Hasılatı ticaret sicil no .. merkez bildirimde sadece bildirdim.

Yanit icin tesekkürler, satıstan iade olunca hesap özetinde gelir vergisi beyannamesinde tutmuyor, kdv beyannamesinde tutuyor. bir garip hal :)

İade faturasını kdv beyannamesinde satışlar içerisinde mi gösteriyorsunuz. Bu şekilde yapıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Sadece kdv sini ilave edilcek kdv satırında göstermeniz gerekmektedir.

Uzamayacak anlaşılan. mevcut bilgilerle (eksikliklerle) verip 10 günlük düzeltme süresi içinde düzeltme yaparız artık. :(

arkadslar 10 gun duzeltme suressı var mı kanunı olarak ? bırınde duzeltme yapmam gerekıyor

VUK Mükerrer 355.Md;

Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası (6009 sayılı Kanunun 12 inci maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 01.08.2010)1/5(4) oranında uygulanır.

hayırlı akşamlar, bir kaç sorum olacak..

1-yeni gelen mükellefin, bildirimini görebiliyormuyum? üzerinden güncelleme yapmak istedim, göstermedi.Yeni giriş yaptım ? ya verilmedi geçen sene, yada başka meslekdaşın bildirdiğini göremiyoruz.

2-il dışında şubesi olan bildirimlerde, her iki vergi dairesini de sistem gösteriyor...aynı il de farklı vergi dairesi alanlarında olan bildirmde,sadece merkez vergi dairesini gösteriyor.?

3-şube bildiriminde de aynı brüt satış rakamını yazıyorum...doğrumudur ?

hayırlı akşamlar, bir kaç sorum olacak..

1-yeni gelen mükellefin, bildirimini görebiliyormuyum? üzerinden güncelleme yapmak istedim, göstermedi.Yeni giriş yaptım ? ya verilmedi geçen sene, yada başka meslekdaşın bildirdiğini göremiyoruz.

2-il dışında şubesi olan bildirimlerde, her iki vergi dairesini de sistem gösteriyor...aynı il de farklı vergi dairesi alanlarında olan bildirmde,sadece merkez vergi dairesini gösteriyor.?

3-şube bildiriminde de aynı brüt satış rakamını yazıyorum...doğrumudur ?

1-Sizin şifrenizden görünmez, firmanın kendi int.ver.dairesi şifresi ile görülür.
2-Merkez ve şubelerin hepsi merkezin vergi dairesine verilir.
3-Şubenin ve merkezin brüt satışları ayrı ayrı girilmesi gerekir.