Muhtasar Beyannameye Eklenen Yeni Değişiklik Hakkında

gelir vergisinden muaf sakatlık indirimi alan işçimiz var engelli muaf erkek kısmına yazıp sisteme atıncada su uyarı geliyor gelir Vergisi Muaf bilgisi girilmişse Matrah Bilgilerinde Ödeme Tür Kodu olarak 016 ya da 017 bilgisi de girilmelidir.
016 ve 017 de cok alakasız acıklamaları işyerimizle uyusmuyor.?

Sayın engin27

Gelir vergisinden muafiyet ile engellilik indiriminin aynı şey olmadığı kanısındayım.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31. maddesinden de anlaşılacağı üzere
2015 yılı için
1.derece engelliler için 880,00 TL
2.derece engelliler için 440,00 TL
3.derece engelliler için ise 200,00 TL
gelir vergisi matrah indirimi bulunmaktadır. Engelli işçinizin matrah indiriminden yararlanması nedeniyle ödeyecek gelir vergisi kalmıyor olabilir. ama bu engelli olduğu için gelir vergisinden muaf olduğu manasına gelmemektedir. Engelli işçiniz daha yüksek bir brüt ücret ile çalışsa idi mutlaka ödeyecek gelir vergisi olacaktı.
Bu yüzden engelli işçinizi engelli muaf erkek kısmına yazmak yerine Asgari ücretli Engelli ya da Diğer Ücretli Engelli kısımlarından uygun olanına yazar iseniz beyannamenizi kaydederken sorun yaşamazsınız.
İyi çalışmalar dilerim..

Geçen ay sgk'dan gelen yazıda 2013 yılında muhtasar beyannamede beyan edilen kişi sayısı ile sgk bildirgelerindeki kişi sayılarının farklı olduğundan dolayı açıklama istendi. Cevabımda huzur hakkı alan yönetim kurulu üyelerinin muhtasarda olması, sgk bildirgelerine dahil edilmediğini (4/b) bildirdim. Şimdilik dönüş yok... Asıl anlatmak istediğim muhtasarda yapılan değişikliğin bu tür sorulara muhatap olmamak için yapıldığıdır. Muhtasardaki tablonun en önemli kısmı sgk bildirgelerindeki kişi sayısı ile, muhtasarın sgklı çalışan kısmındaki kişi sayısının aynı olmasıdır.

Deneme yanılma ile bazı şeyleri çözebildim. Engelli çalışanların beyanı biraz farklı,sadece engelli çalışan kısmında bildirim yapılırsa icmal kısmında toplama dahil edilmiyor.Engelli çalışanlar durumuna göre asgari veya diğer ücretli kısımda gösterilecek, hemde engelli çalışan kısmında... Engelli çalışan kısmında gösterilen ücretliler beyannamenin icmal kısmında toplama dahil edilmiyor. Zaten beyannamede de dip not olarak bununla ilgili açıklama var.

aynı işyerinin farklı 2 ssk dosyası var işyeri kodu ögrenmek için sorgulama yaptıgımda ayrıca mükellefiyetsiz şube diye 2 farklı yer daha cıkıyor böyle bi durumla karsılasan varmı?

Arkadaşlar merhaba , muhtasarda ki iş yeri kodları GİB'den alıyorum fakat mükellefimin şubeleri görünmüyor 5 adet şube var sadece 3 tanesi görünüyor. İşin içinden çıkamadım bir türlü ne yapmam gerekir bu durumda

Şube bildirimlerini vergi dairesi görüşerek sisteme kayıt ettirmeniz gerekir, tabi daha önceden bildirim yaptıysanız.

Muhtasar beyannamede doldurmakta olduğumuz Vergi Bildirimi ekranında Toplam çalıştırılan işçi sayısından kasıt Asgari Ücretli + Diğer Ücretli + SGK muafiyeti olan ücret toplamıdır. SGKdan muaf ücret ödemeleri de Diğer Ücretli satırına dahil edilmelidir.

Bilgilerinize..[/QUOTE]

Bu konuda size katılıyorum.Zaten başka seçeneğimiz de görünmüyor.

Bir ltd şirketinin ortağının aldığı maaş vs' . ücret olup zaten bugüne kadar muhtasarda diğer ücretlilerin içerisinde gösteriyorduk.
SGK bildirgesinde bildirdiğimiz işçi sayısı ile maaş alan ortakları ilave ettiğimiz muhtasardaki SGK sayısı farklılık göstersede Diğer ücretliler sütünunda gösterme konusunda hemfikirim çünkü bunların aldığı maaşlar huzur hakkı değil ücret.
Oysa
Yeni Muhtasar beyannanesinde Diğer Ücretli olupta SGK dan muaf olanlar için bir sutun açsalardı sorun olmayacaktı.

Birde işyerinin "Kira", "Mal Sahibi" ve "Diğer" seçeneği koymuşlar. Buradan kasıt acaba şubeler için ödenen kira stopajlarını takip etmek ise, şube kirası için fatura kesilen yere ne yazılmalıdır? "Diğer" seçeneğinden kasıt nedir?

herkeze ıyı aksamlar, benım fırmamda sgk lı calısan yok sadece huzur hakkı var sgk dan muaf kışı sayısını yazıyorum ve soyle bır uyarı geliyor sgk tan muaf sayısı asgarı ucretlı veya dıger ucretlıden buyuk olamaz esıt veya kucuk olacak ama calısan yok nasıl esıt olsun .bır turlu beyanname veremıyoru bunla karıslasıp çözen olduysa açıl yardıma ıhtıyacım var .

herkeze ıyı aksamlar, benım fırmamda sgk lı calısan yok sadece huzur hakkı var sgk dan muaf kışı sayısını yazıyorum ve soyle bır uyarı geliyor sgk tan muaf sayısı asgarı ucretlı veya dıger ucretlıden buyuk olamaz esıt veya kucuk olacak ama calısan yok nasıl esıt olsun .bır turlu beyanname veremıyoru bunla karıslasıp çözen olduysa açıl yardıma ıhtıyacım var .

Sayın Dilek KARAHAN
Huzur hakkı ödemesi yaptığınız kişi sayısını öncelikle diğer ücretli çalışan kısımına daha sonra da aynı satırdaki SGK muaf bölümüne yazarsanız beyannamenizi kaydedebilirsiniz. SGK lı çalışan olmasa bile huzur hakkı ödemesi yapılanları diğer ücretli kısmına girmek gerekiyor. mantığını anlamak güç ama sistemin istediği bu.

Muhtasar beyannamede doldurmakta olduğumuz Vergi Bildirimi ekranında Toplam çalıştırılan işçi sayısından kasıt Asgari Ücretli + Diğer Ücretli + SGK muafiyeti olan ücret toplamıdır. SGKdan muaf ücret ödemeleri de Diğer Ücretli satırına dahil edilmelidir.

Bilgilerinize..

Bir ltd şirketinin ortağının aldığı maaş vs' . ücret olup zaten bugüne kadar muhtasarda diğer ücretlilerin içerisinde gösteriyorduk.
SGK bildirgesinde bildirdiğimiz işçi sayısı ile maaş alan ortakları ilave ettiğimiz muhtasardaki SGK sayısı farklılık göstersede Diğer ücretliler sütünunda gösterme konusunda hemfikirim çünkü bunların aldığı maaşlar huzur hakkı değil ücret.
Oysa
Yeni Muhtasar beyannanesinde Diğer Ücretli olupta SGK dan muaf olanlar için bir sutun açsalardı sorun olmayacaktı.[/QUOTE]

Böyle demişsiniz ,

Arkadaşlar peki huzur hakkı için olan ayrı kod 14 ne işe yarıyor sizin dediklerinizden sonra kafam karıştı açıkçası.Ben huzur hakkı ödemelerimi kod 14 te bildirdim arka tarafta da sgk muaf kişi sayısına kaç kişinin huzur hakkı ödemesi vr ise onu yazdım.Gönderdim.

...

Arkadaşlar peki huzur hakkı için olan ayrı kod 14 ne işe yarıyor sizin dediklerinizden sonra kafam karıştı açıkçası.Ben huzur hakkı ödemelerimi kod 14 te bildirdim arka tarafta da sgk muaf kişi sayısına kaç kişinin huzur hakkı ödemesi vr ise onu yazdım.Gönderdim.

Bence doğru yapmışsınız, bende bu şekilde yapıyorum.

Buradaki kafa karıştırıcı olay aslında, şirket ortakların aldıkları ücretlerin huzur hakkı olup olmadığı tartışmasıdır, bu tartışmayı hiç açmadan kim nereye istiyorsa yazsın, problem olacağını sanmıyorum.
Burada Maliyenin yapmak istediği anladığım kadarı ile Ssk'ya bildirilen işçilerin gelir vergisi ve damga vergilerinin ödenip, ödenmediğini denetlemek istiyor.

bir bayan çalışanımıza ocak ayında ocak ayı ücreti+kıdem tazminatını ödedik.ödemeler türü bölümünde 12-diğer ücret ve 13-kıdem tazminatını kullanıyorum. kıdem tazminatı gelir vergisi ve sgk matrahı hesabında dikkate alınmadığından dolayı muhtasar beyannamede bu bayanı sgk dan muaf bayan ve gelir vergisinden muaf bayan kısımlarına ekleyecek miyiz.muaf bölümlerine eklersem bu bayanın ücreti ne olacak. ücreti sgk ya tabi.bu durumda bu kişiyi hem diğer ücretli kısmına hemde muaf kısımlara mı yazmamız gerekiyor.

Diğer ücretli kısmına yazmanız gerekiyor. Sgk'dan muaf kısmına değil. Kendi satırında zaten bunun kıdem tazminatından kaynaklandığı görülüyor.
Ayrıca e-byn programından deneyerek bunu sistemin kabul edip etmediğini görebilirsiniz.

Selamlar. Şirketimizin Ankara ve İstanbul da mağazaları var. 2003 ve 2012 yıllarında açılmışlar. 3 yıl boyunca mükellef bildirimlerinde beyan ettim. En son geçen sene V.dairesinden bu şubelerin açık görünmediğii eski yerlerin de kapatılmadığını öğrendik. Kapanışları tekrar zorla yaptırdık. Şimdiyse kaç yıldır yaptıkları yoklamalara ve dilekçelere rağmen şubelerin hala açılmadığını öğrendik. Memurların peşinden işlem yapılsın diye koşturuyoruz fakat bugün de işlem yapılmazsa kapalı olan yerler için beyannameyi nasıl düzenleyebiliim veya neler tavsiye edersiniz?

Oysa
Yeni Muhtasar beyannanesinde Diğer Ücretli olupta SGK dan muaf olanlar için bir sutun açsalardı sorun olmayacaktı.

Böyle demişsiniz ,

Arkadaşlar peki huzur hakkı için olan ayrı kod 14 ne işe yarıyor sizin dediklerinizden sonra kafam karıştı açıkçası.Ben huzur hakkı ödemelerimi kod 14 te bildirdim arka tarafta da sgk muaf kişi sayısına kaç kişinin huzur hakkı ödemesi vr ise onu yazdım.Gönderdim.[/QUOTE]

Sgk'dan muaf huzur hakkı kişi sayısını girip kaydet dediğimde Aylık Gelir Vergisinden muaf kişi sayısını giriniz yazıyor
İyi de huzur hakkı alan Gelir Vergisinden muaf değil ki.Siz nasıl kaydettiniz?

Böyle demişsiniz ,

Sgk'dan muaf huzur hakkı kişi sayısını girip kaydet dediğimde Aylık Gelir Vergisinden muaf kişi sayısını giriniz yazıyor
İyi de huzur hakkı alan Gelir Vergisinden muaf değil ki.Siz nasıl kaydettiniz?[/QUOTE]

Ben kod 14 seçip huzur hakkı brüt toplamımı yazdım, yan tarafa kesilen gelir vergisini , yeni eklenen bölümde ise sgk muaf bölümüne huzur hakkı ödediğim kişi sayısını yazdım bir sorun olmadı - hata vermedi gönderdim, onayladım .Bu şekilde 3 4 tane beyanname verdim.