Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
mesleği daha prestijli hale getirmek için;
1-Mesleğe girişin zorlaştırılması gerek.
Alakasız bölümlerden mezun olanların yüksek lisansla mesleğe adım atmaları engellenmeli,(hukuk yüksek lisansı yapan bir smmm avukat olamazken işletme mastırı yapan bir avukat smmm olabiliyor) işletme,iktisat vb. bölüm mezunlarının da başvuru yapabilmesi için not ortalaması ve ya en azından meslekle birebir alakalı derslerden (muhasebe,hukuk vb.) belirli notlarla mezun olma şartı aranmalı.
2-Staj başlatma sınavlarının statüsü yeniden düzenlenmelidir..
En başta staja başlama sınavına LİMİTSİZ girme hakkı kaldırılmalı. Belli bir giriş hakkı verilmeli (4-5 defa) ya da en azından yeterlilikteki gibi bekleme şartı olmalı.
Sınavlarda yanlış doğruyu götürmeli ve her barajı aşan değil sınava girenlerin belli yüzdesi kazanmalı (% lik başarı dilimine girebilen ve ya en yüksek puan alan şu kadar kişi gibi) Böylelikle her sene kaç yeni stajyer geleceğini net bir şekilde bilebileceğimiz için daha rahat planlama yapabiliriz.
3-Stajların ciddi bir şekilde yapılması için gerekli ortam yaratılmalı.
Yönetmelikteki yazılanlar GERÇEKTEN uygulanmalı. Stajyerler denetlenmeli staj yerinde bulunmayanların stajı iptal olmalı. Şirketlerde staj yapanların gerçekten muhasebe servisinde çalıştıklarından emin olunmalı .Ancak bu şekilde naylon staj yapılması önlenebilir.
4-Odaların eğitim ve seminerleri büyük şehirlerle kısıtlı kalmamalı.
Eğitim mesleğin odak noktası olmalı. Tamamıyla ticari olan cd den eğitimin yerine normal eğitim olanağı sağlanmalı. Stajyerlerin yeterlilik sınavlarına girebilmeleri için belli saatte odaların eğitimine tabi tutulma şartı getirilmeli.(stajı kısaltmak için değil gerçekten kendini yetiştirmek için) Ruhsat aldıktan sonrada sürekli değişen mevzuatla alakalı eğitimler meslek hayatı boyunca da sürmeli.
5-Yeterlilik sınavları zorlaştırılmalı.
Öncelikle hiçbir şekilde amacına hizmet etmeyen staj tamamlama notunun bir ders gibi ortalamaya katılma hikayesi kaldırılmalı. (Zaten herkes 100 alıyor, hakkıyla alanlara da haksızlık oluyor.)
Sınavlar standart bir şekilde zorlaştırılmalı. 'Standart bir şekilde.' Yeterlilik sınavları hiçbir komisyon üyesinin ego tatmini ve ya kitap pazarlayacağı bir platform olmamalı.
Ders geçme notu 60 ,ortalama 65-70 olmalı.(bu puanlar en sıradan üniversitelerin ders geçme notu)
6-Meslek mensuplarının tahsilat problemine acil bir şekilde TÜRMOB unda içinde olduğu bir tahsilat modeli geliştirilmeli. Ödeme yapmayan mükelleflere meslek mensubuyla karşı karşıya gelmeyecek şekilde bir yaptırım uygulanmalı.
7-S.M.M.M.ler meslekte branşlara ayrılmalı.(denetim,defter tutma,müşavirlik gibi)
8-Akademisyenlere,kamu çalışanlarına tanınan ayrıcalıklarla,özel sınavlarla belge,ruhsat,mühür dağıtılmasına engel olunmalı.
9-TÜRMOB Bağımsız Denetim Lisansı kesinlikle eğitim ve sınavla verilmeli.
Sınavsız verilmesi lazım,meslek kanunumuzda yeri var deyip popülizm yapmaya çalışanlara kesinlikle kulak asmayıp bir anda Türkiye'de 100.000 bağımsız denetçi olmasının önüne geçilmeli.
10-YMM lik sınavlarına girmeden önce muhakkak (en az 3-4 sene önce) subayların kurmay olmak için girdikleri sınav gibi bir sınavla kimlerin ymm olabilecek potansiyele sahip olduğu belirlenmeli. (şu an için bir sıkıntı yok ama 10-15 sene sonra sayı 10.000 leri bulunca ymm mesleğinin prestijini arttırmak için ne yapmalıyız? diye forum sayfaları açılmasın)
aöf mezunuyum ve 3.5 yıldır bu meslekteyim ve belgeyi alalı 4 ay oldu, staj zamanımda çok zorluk çektim hem iş olarak hem ofis ortamı olarak, şimdi başka bir ofisteyim ve asgari ücretle çalışıyorum, yorumlara yer yer hak veriyorum ama bende şunu sormak istiyorum ? sanki dünyanın parasını alıyormuşuz gibi aöflü olanlara takmışsınız kafayı, ayak kaydıran ne kadar çok insan var şu piyasada be ayıp size, aöf lü olabilirim ama mesleğimi iyi yaptığımı düşünüyorum, araştırıyorum öğreniyorum ama siz gelmişsiniz aöflüyüz diye ne laflar ediyorsunuz, normal üni mezunu belki benim kadar geliştirmez kendini, hergün makaleler okuyorum, kitaplar aldım kanun takip ediyorum hem okuyorum hem pratik yapıyorum, işinize bakın ve insanların işlerine burnunuzu sokmayın .
ister Boğaziçi ol,ister aöf ol...İngilizce bilmiyorsan Özel sektör için bir hiçsin...
Bence de çok önemli..................bu meslek bu kadar önemlidir,peki bunun bilincinde olan işverenlerin sayısı ne dir .........