17 Mart Denetim Sınavı Cevap ve Kaynak Bölümü

heerdeem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
614
Konum
istanbul
Selamlar

Arkadaşlar, şahsen ben bu ilk denetim sınavında çok iyi çalışmasamda baktığım kadarıyla çok da kolay olmayan bir sınavla karşılaştım.

Sınav sonrası eldeki İslam Çankaya olsun, Tesmer Çözümlü soru bankası olsun pek çözümlere de açıkçası ulaşamadım.

"Denetim sınavım iyi geçti, bence cevaplar şöyle ve de şu kaynağı/kitabı tavsiye derim" diyecek arkadaş var mı?

saygıyla
 
Ynt: 17 Mart Denetim Sınavı Cevap ve Kaynak Bölümü

Halil kardeş,
*/yurdakul çaldağ,
*/tesmerin çıkmış soru ve cevap kitabı
*/islam çankaya
*/......
cevaplar yok yada ben bulamadım, nasıl bir derstir hala anlamadım
 
Ynt: 17 Mart Denetim Sınavı Cevap ve Kaynak Bölümü

ilk iki sorunun cevabı kitaplarda yok arkadaşlar bu seferki denetimsınavı çok gıcıktı.o iki soruda da aslında bilinen şeyleri istiyorlar,birazda kendi yorumunuzu ama soruş şekli çok değişik olduğundan ne yazacağımızı bilemiyoruz.
 
Ynt: 17 Mart Denetim Sınavı Cevap ve Kaynak Bölümü

Kendi yanıtlarım değil;

SMMM YETERLİLİK DENETİM SINAVI CEVAPLARI

C 1 : Önemlilik kavramı; Mali tablolara önemli derecede etki edecek unsurların belirlenmesidir ve bunun bağımsız denetimle alakası, bunların belirli risk düzeylerinde denetim çalışmaları yapılarak kontrolunun sağlanmasıdır. Mali tablolardan faydalanacak tarafların kararını etkileyecek boyutlardaki hataların bulunarak, denetim planlamasının buna göre ayarlanması ve etkinliğe ulaştırılması gerekir.
Denetçi tek başına bunu gerçekleştirecek değildir ve önemlilik düzeyini tek başına belirleyemez. Bu düzeyin belirlenmeside koordinasyon gereklidir. Ayrıca bunun bir standardı oladığından denetçi bu işlemleri yaparken, tecrübe ve yetkinliğini kullanarak bir güvenlik düzeyi beleirleyebilir ve denetimini buna göre devam ettirir.
Not SPK Denetim standartları 3.bölüm md 21 e bakılabilir.
C 2 : Varlıkların kötüye kullanılması sonucunda meydana gelebilecek olan risk faktörleri ISA 240 standartında belirtildiği gibi;
1. üst yönetim dürüstlüğünün veya yetersizliğinden kaynaklananlar
2. sektör koşullarından kaynaklananlar
3. sıradışı işlemlerden kaynaklananlar
4. yeterli ve uygun denetim kanıtları bulunmamasından kaynaklananlar olarak sınıflandırılabilir.

Denetçi tecrübe, mesleki özen ve iç kontrol sisteminin etkinliği ile bu riskleri çalışanlar ve üçüncü taraflar açısından engelleyebilir fakat üst yönetim tarafından kaynaklanan riskleri engelleyemez.
Denetçi ISA 240 da yer alan hile önleme tekniklerini kullanabilir. Bunlar;
1. ek bilgi ve belge toplamak
2. denetim ekibini güçlendirerek, etkinliğini artırmak
3. mali tabloların değerlendirme yöntemlerini detaylı olarak incelemek
4. iç kontrol yapısını daha etkin olarak kullanımını sağlamaktır.







C 3 :
a. Etik ilkeler bakımından defter ve belge tutulması ve ilgili diğer hizmetleri veremezler
b. 3568 sayılı kauna göre; sayılanlar yapılamayacak faaliyetler kapsamında değerlendirilmezler fakat aynı konular etik kurallar bakımından uygun değildir.
c. Etik ilkeler bakımından iki yıllık bir sınırlama getirilmiştir. Bundan dolayı üç yıllık bir zaman dilim etik ilkelerin dışındadır. Kabul edilebilir.
d. etik ilkeler bakımından uygun değildir. Madde 13


C 4 : SPK Denetim standartları yirmi üçüncü kısım ikinci bölümde yer alan bilanço tariinden sonra meydana gelen değişiklikler sonucunda, bağımsız denetim raporunda değişiklik yapılmasını gerektiren haller ;
1. denetim raporunun tamamlanmasından sonra ancak finansal tabloların yayınlanmasından önce olacak olan ve önemli etki yapabilecek unsurlar
2. işletme yönetiminin mevcut duruma göre finansal bilgileri yeniden düzeltme yoluna gitmemesi durumu

denetçi bu durumlarda yeniden raporlama yapar ve SPK nın ilgili tebliğinde yer alan denetim tekniklerin kullanarak yeni bir rapor düzenler. İşletme yönetimini de bu durumdan haberdar eder. Fakat işletme yönetimi, gerekli düzeltmeleri yapmadan işlemlere devam ederse eğer, denetçi olumsuz yada şartlı görüş vererek raporunu yeniden düzenler ve ilgili yerlere gerekli bildirimlerini yapar.
 
Ynt: 17 Mart Denetim Sınavı Cevap ve Kaynak Bölümü

Bu yanıtlar kesin doğrumu Ogün bey , öyleyse ben yine çaktım denetimden.İyice tırsmaya başladım ya.3.girişim ve ne kadar çalışırsam çalışayım olmuyo , daha zor sorular ve gerçekten öğrenmem gereken daha çok şey çıkıyo.Tek dersim kaldı ve bu yüzden ruhsatı alamayabilirim:((
 
Ynt: 17 Mart Denetim Sınavı Cevap ve Kaynak Bölümü

17 MART 2007 SMMM MUHASEBE DENETİM SORU VE CEVAPLARI



SORU 1: Önemlilik kavramını tanımlayınız; önemlilik kavramı ile bağımsız denetim riski arasındaki nasıl bir ilişki olduğunu açıklayınız. Denetçinin, önemlilik seviyesinden dolayı artan denetim riskini azaltmak için alabileceği önlemleri belirtiniz.

CEVAP :1 (SPK Seri:10 No: 22 Nolu Tebliği)
Önemlilik
Önemlilik kavramı, bilginin açıklanmaması, yanlış veya eksik açıklanması nedeniyle finansal tabloları esas alarak karar veren finansal tablo kullanıcılarının ekonomik kararlarını etkileyebilecek hususları kapsar.

Önemlilik ile bağımsız denetim riski arasındaki ilişki
Bağımsız denetçi, planlama aşamasında finansal tablolar üzerinde önemli yanlışlığa sebep olabilecek hususları belirler. Bağımsız denetçinin işletmeyi, faaliyet koşullarını ve çevresi ile olan ilişkilerini kavraması, bağımsız denetimi planlayarak mesleki kanaatin kullanılması suretiyle finansal tablolardaki önemli yanlışlık riskinin değerlendirilmesi ve bu risklere karşı önlem alınması hususlarında genel bir bilgi çerçevesi oluşturur. Bu çerçeve, önemli hususların tespit edilmesi ve bağımsız denetim süresince önemliliğe ilişkin bu tespitlerin geçerliliğini koruduğu konusunda bağımsız denetçiye yardımcı olur. Bağımsız denetçinin hesap bakiyeleri, işlem türleri ve dipnotlarda yapılan açıklamalarla ilgili önemlilik seviyesini değerlendirmesi, kullanılacak bağımsız denetim teknikleri konusunda bağımsız denetçiye yol göstererek bağımsız denetim riskinin kabul edilebilir bir seviyeye indirilmesini sağlayacak bağımsız denetim tekniklerini seçmesi için imkan sağlar.

Önemlilik ile bağımsız denetim riski seviyesi arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Önemlilik seviyesi arttıkça, bağımsız denetim riski azalır veya önemlilik seviyesi azaldıkça bağımsız denetim riski artar. Bağımsız denetçi, bağımsız denetim tekniklerinin yapısını, zamanlamasını ve kapsamını belirlerken bu hususu dikkate alır. Bu kapsamda, belirli bir bağımsız denetim tekniğinin planlanmasından sonra, bağımsız denetçi kabul edilebilir önemlilik seviyesini düşük olarak belirlerse, bağımsız denetim riski artar.

Bağımsız denetçi bu duruma ilişkin olarak aşağıdaki önlemleri alır:

a. Belirlenmiş önemli yanlışlık riskini mümkünse azaltmak ve azaltılmış kontrol riskini, kapsamı genişletilmiş kontrol testleri veya ilave testler uygulayarak desteklemek ve

b. Planlanmış bağımsız denetim tekniklerinin yapısını, zamanlamasını ve kapsamını değiştirip, tespit edememe riskini azaltmak.











Soru 2: Varlıkların kötüye kullanımı sonucu oluşan usulsüzlüğe ilişkin risk faktörleri nelerdir? Denetçinin bu riske karşı uygulayabileceği denetim yöntemlerini açıklayınız

CEVAP (SPK Seri:10 No: 22 Nolu Tebliği)


Varlıkların kötüye kullanımı sonucu oluşan hile ve usulsüzlüğe ilişkin risk faktörleri

Varlıkların kötüye kullanımı sonucunda oluşan hile ve usulsüzlüğe ilişkin risk faktörleri, hile ve usulsüzlüğün ortaya çıktığı durumdaki koşullar açısından üç grupta ele alınabilir.

Bunlar;

(a) teşvikler/baskılar,

(b) fırsatlar ve

(c) yaklaşımlardır.

Hileli finansal raporlamadan kaynaklanan yanlışlık riski faktörlerinin bir kısmı varlıkların kötüye kullanımından kaynaklanan yanlışlık durumlarında da var olabilir. Bu kapsamda, varlıkların kötüye kullanımı ya da hileli finansal raporlama sonucunda oluşan yanlışlıklar, işletme yönetiminin etkisiz bir şekilde denetlenmesi ya da iç kontrol sisteminde zayıflıklardan kaynaklanabilir.

Varlıkların kötüye kullanımı sonucu oluşan usulsüzlüğe ilişkin risk karşı denetçinin uygulayabileceği denetim yöntemleri

Bağımsız denetçinin hile ve usulsüzlükten kaynaklanan önemli yanlışlık riskini değerlendirmek amacıyla uygulayacağı bağımsız denetim teknikleri, hile ve usulsüzlük risk faktörlerinin türlerine veya bileşimine göre veya tanımlanan koşullara, hesap bakiyelerine, işlemlerin sınıflandırılmasına ve etkiledikleri işletme yönetimi beyanlarına göre farklılık gösterir:

a. Haber vermeksizin bazı mekanları ziyaret etmek veya belli testleri gerçekleştirmek. (Gözlem)

b. Envanter sayımının raporlama tarihi itibariyle ya da bu tarihe yakın bir zamanda yapılmasını istemek, (Sayım ve Envanter İncelemesi)

c. Bağımsız denetim yaklaşımını cari yılda değiştirmek.

ç. İşletmenin dönem sonu veya yılsonu düzeltme kayıtlarını detaylı bir şekilde incelemek ve içerik ya da miktar itibariyle farklı olan hususları araştırmak. (Kayıtların gözden geçirilmesi)

d. Özellikle yılsonunda veya yılsonuna yakın dönemlerde gerçekleşen önemli tutar ya da miktardaki olağandışı işlemler için, ilişkili şirket olasılığını ve bu işlemleri destekleyen finansal kaynakları araştırmak. (Analitik inceleme ve bilgi toplamak)

e. Toplulaştırılmamış veriler kullanarak detaylı analitik inceleme teknikleri uygulamak.

f. Hile ve usulsüzlükten kaynaklanabilecek önemli yanlışlık riskinin oluşabileceği yerlerdeki çalışanlarla görüşmeler yapmak, (Soruşturma)

g. Başka bağımsız denetçiler bir veya daha fazla bağlı ortaklığın, bölümün veya şubenin finansal tablolarının bağımsız denetimin yapıyorsa, hile ve usulsüzlüklerden kaynaklanabilecek önemli yanlışlıkları belirlemek için yaptıkları çalışmaların detaylarını tartışmak.

ğ. Hile ve usulsüzlükten kaynaklanabilecek önemli yanlışlık riskinin bulunduğu önemli bir finansal tablo kalemi için uzman görüşü önemliyse, uzmanın dayandığı varsayımlar veya metotlar üzerinde ek bağımsız denetim teknikleri uygulamak veya bu amaç için başka bir uzmanı konuya dahil etmek. (Uzman görüşüne başvurmak)

h. Muhasebe tahminlerini içeren önemli konuları değerlendirirken, bu kapsamda satış iadeleri karşılığı ayırırken, daha önce bağımsız denetime tabi tutulmuş finansal tablolardan seçilmiş açılış bilanço kalemlerinin bağımsız denetimini gerçekleştirmek. (Analitik İnceleme ve karşılaştırma yapmak)

ı. Hesap bazında veya işletme tarafından hazırlanmış diğer doğrulamalar üzerinde, ara dönemleri de kapsayacak şekilde, bağımsız denetim teknikleri uygulamak.

i. Bilgisayar destekli teknikler uygulamak, bu kapsamda ana kütle içindeki sapmaları belirlemek için veriler üzerinde detaylı incelemeler yapmak.

j. Bilgisayar sistemleri aracılığıyla oluşturulan kayıt ve işlemlerin doğruluğunu test etmek.

k. Bağımsız denetimi yapılan işletmenin dışındaki kaynaklardan ek bağımsız denetim bilgileri toplamak.



Soru 3: Bir işletmeye bağımsız denetim hizmeti veren bağımsız denetim kuruluşunun bu işletmeye;

Muhasebe defterlerinin tutulması ve buna ilişkin diğer hizmetleri vermesini,
3568 sayılı kanun çerçevesinde; finansal tabloların ve beyannamelerin vergi mevzuatı hükümlerine uygunluğunu incelemek ve uygunluğunu tasdik etme hizmeti vermesini,
Denetimi gerçekleştiren denetçinin, denetim raporu düzenlendikten 3 yıl sonra denetim yaptığı şirkete genel müdür yardımcılığı görevi üstlenmesi,
Denetçinin Müşterinin iştiraki durumunda olan bir işletmeden, o esnada uyguladığı indirimleri satış kampanyasından yararlanarak kredili eşya satın almasını,


? Bağımsız Denetim Kuruluşları ve Bağımsız Denetçinin Uyacakları Etik İlkeleri? bakımından yorumlayınız.


CEVAPLAR 3-

Bağımsız denetim kuruluşları ile bunların bağımsız denetçileri ve diğer personeli, bu Tebliğe göre bağımsız denetim hizmeti verdikleri işletmelere, bağımsız denetim hizmeti verdikleri dönemde, bedelli veya bedelsiz olarak Muhasebe defterlerinin tutulması ve buna ilişkin diğer hizmetlerin verilmesi bağımsızlığı ortadan kaldıran durumlara girer.
3568 sayılı Kanun çerçevesinde; finansal tabloların ve beyannamelerin vergi mevzuatı hükümlerine uygunluğunu incelemek ve uygunluğu tasdik etmek, konu hakkında yazılı görüş vermek ve rapor düzenlemek faaliyetleri dördüncü fıkrada belirtilen yapılamayacak faaliyetler kapsamında değerlendirilmez.
Bağımsız denetçiler, fiilen bağımsız denetimini yaptıkları işletmelerde, işletmenin finansal tabloları hakkında düzenlenen en son bağımsız denetim raporu tarihinden itibaren 2 yıl geçmedikçe, söz konusu işletmede yönetim kurulu başkan ve üyeliği, genel müdür, müdür ve yardımcılığı ile önemli karar, yetki ve sorumluluğu taşıyan pozisyonlarda görev alamazlar.
?Müşteri veya bağlı ortaklıkları, müşterek yönetime tabi teşebbüsleri ve iştirakleri ile olağan ekonomik ilişkiler dışında borç-alacak ilişkisine girilmiş olması,? Bağımsızlığı ortadan kaldıran durumlar durumlardandır. Denetçinin Müşterinin iştiraki durumunda olan bir işletmeden, o esnada uyguladığı indirimleri satış kampanyasından yararlanarak kredili eşya satın alması ise ekonomik bir ilişkidir. Dolayısıyla bağımsızlığı ortadan kaldıran durum değildir.


Soru 4 : Bağımsız denetim raporunda değişiklik yapılması gereken durumlar hangileridir ve hangi tür raporlar düzenlenir?

CEVAP 4 (SPK Seri:10 No: 22 Nolu Tebliği)
Raporlarda Yapılan Çeşitli Değişiklikler
Bağımsız denetim rapor türleri
Aşağıdaki durumların ortaya çıkması halinde bağımsız denetim raporunda gerekli değişikliklerin yapılması zorunludur.

a. Finansal tablo kullanıcılarının dikkatine sunulması gerekli görülmekle birlikte, bağımsız denetim görüşünü etkilemeyen hususların varlığı halinde, bu hususların vurgulanması

b. Bağımsız denetim görüşünü etkileyen hususların varlığı durumunda ise,

Şartlı görüş verilmesi,
Görüş bildirmekten kaçınılması veya
Olumsuz görüş verilmesi.
Raporda yapılan değişikliklerin şekil ve içeriğinde yeknesaklık sağlanması, finansal tablo kullanıcılarının bu raporları daha sağlıklı yorumlamayabilmeleri açısından önem arz etmektedir. Dolayısıyla, söz konusu değişiklikler türleri itibariyle standart ifadeleri içerir.


1ve 2. soru 30, 3-4. soru 20 puan




Saygılaramla,
_________________________________________________
Güvenilir bir kaynağımdan;
 
Ynt: 17 Mart Denetim Sınavı Cevap ve Kaynak Bölümü

teşekkürler ogün emeğine sağlık
 

Benzer konular

Üst