2016 Asgari Ücret Soru

Sn.Rietveld öncelikle cevabınız için çok teşekkürler. Özellikle SGK alanında forumda sizi takip etmekteyim. Cevabınıza atfen, Mart ayında Şubat bordrolarını tanzim ettiğimizde öncelikle mükellefler de her iki durumda da herhangi bir borç olmayacak, güncel borç olduğu taktirde teşvikten faydalandırmayacağız doğrumu algılıyorum.

Sn.Rietveld öncelikle cevabınız için çok teşekkürler. Özellikle SGK alanında forumda sizi takip etmekteyim. Cevabınıza atfen, Mart ayında Şubat bordrolarını tanzim ettiğimizde öncelikle mükellefler de her iki durumda da herhangi bir borç olmayacak, güncel borç olduğu taktirde teşvikten faydalandırmayacağız doğrumu algılıyorum.

Aynen öyle. SGK'ya prim,işsizli,ipc vb. bir borç varsa bu yardımdan yararlanamayacaksınız. Aynen teşviklerden faydalanamadığınız gibi.

%5 lik gibi olacak indirim, SGK sistemi entegre edemediğinden dolayı teşvik 1 ay ötelendi, diğer türlü 6111 gibi çok problemler çıkar ve de bunu neredeyse tüm işletmeler kullanacağından dolayı SGK'nın gözünden kaçanda çok olur, o sebeple önceki ayı süzdürüp, yeni aydakileri de süzdükten sonra girilen aya göre indirim tutarı %5 lik gibi çıkmış olacak.

Arkadaşlar bir sorum olucak. Cevaplarsanız memnun olurum. Asgari ücretin %10 fazlasına çalışmaktayım ve bekarım. Maaş bordromda sosyal yardım olarak 26 gün üzerinden 260 tl yemek yardımı, 130 tl yol yardımı aldığım görünüyor. Yasal kesintilerin normalde kaç olması gerektiği konusunda bilgim olmadığı için şöyle bir hesap yapıyorum. 1177 maaş + 123 agi + 260 yemek + 130 yol ve buna bir de 117 tl olarak asgari ücretin %10 fazlasını eklersek 1807 tl olması gerekir. Ancak 1700 tl maaş aldım. Bu durumda % 10 bir aldatmaca mı yoksa yasal kesintilerden dolayı mı benim hesabım tutmuyor? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Arkadaşlar bir sorum olucak. Cevaplarsanız memnun olurum. Asgari ücretin %10 fazlasına çalışmaktayım ve bekarım. Maaş bordromda sosyal yardım olarak 26 gün üzerinden 260 tl yemek yardımı, 130 tl yol yardımı aldığım görünüyor. Yasal kesintilerin normalde kaç olması gerektiği konusunda bilgim olmadığı için şöyle bir hesap yapıyorum. 1177 maaş + 123 agi + 260 yemek + 130 yol ve buna bir de 117 tl olarak asgari ücretin %10 fazlasını eklersek 1807 tl olması gerekir. Ancak 1700 tl maaş aldım. Bu durumda % 10 bir aldatmaca mı yoksa yasal kesintilerden dolayı mı benim hesabım tutmuyor? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Eğer bu söylediğiniz yol ve yemek ücreti net ücret üzerindense dediğiniz gibi agi ve %10luk artık dahil 1808,00 tl (benim hesabıma göre) maaş almanız gerekiyor toplamda. Ancak işveren 1700 tl veriyorsa %10luk zam kısmını ödememiş demektir.

Aynen öyle. SGK'ya prim,işsizli,ipc vb. bir borç varsa bu yardımdan yararlanamayacaksınız. Aynen teşviklerden faydalanamadığınız gibi.

Sn. Rietveld, 01/01/2016 tarihinden önce tescil edilen işyerleri için yukarıda belirtmiş olduğunuz ibarede hata olduğu kanaatindeyim. Keza bahsi geçen işverenler; kuruma prim, aphb, gecikme zammı, gecikme faizi vs. borçları olsa da yardımdan yararlanabilirler.

Kanunu dikkatli incelediğinizde 2016 yılı içerisinde tescil edilmiş işyerleri için anılan "borcu olmama" şartının yer aldığı, 2016 yılından önce tescil edilen işyerleri için "borcu olmama" şartının yer almadığı açıktır.
Bu durumu SGK 2016/4 sayılı Genelgesinde: "2016 yılı öncesi tescil edilmiş işyerleri için uygulanacak asgari ücret prim desteğinde işverenler Kuruma vadesi geçmiş borçları olsa dahi destekten yararlanabileceği gibi, aphb'den kaynaklı borçlarının ödenmiş olma şartları da bulunmamaktadır." şeklinde açıklamıştır.

Sn. Rietveld, 01/01/2016 tarihinden önce tescil edilen işyerleri için yukarıda belirtmiş olduğunuz ibarede hata olduğu kanaatindeyim. Keza bahsi geçen işverenler; kuruma prim, aphb, gecikme zammı, gecikme faizi vs. borçları olsa da yardımdan yararlanabilirler.

Kanunu dikkatli incelediğinizde 2016 yılı içerisinde tescil edilmiş işyerleri için anılan "borcu olmama" şartının yer aldığı, 2016 yılından önce tescil edilen işyerleri için "borcu olmama" şartının yer almadığı açıktır.
Bu durumu SGK 2016/4 sayılı Genelgesinde: "2016 yılı öncesi tescil edilmiş işyerleri için uygulanacak asgari ücret prim desteğinde işverenler Kuruma vadesi geçmiş borçları olsa dahi destekten yararlanabileceği gibi, aphb'den kaynaklı borçlarının ödenmiş olma şartları da bulunmamaktadır." şeklinde açıklamıştır.

Evet dikkatli incelediğimde dediğiniz sonuç çıkıyor. 2015 ve öncesinde tescil edilen ve sigortalı bildirimi yapılan işyerleri için borcu olsa dahi yararlanabileceği yazıyor. 2016 yılında bile borcu olsa yararlanabiliyor hazine yardımından. Tek şart bildirgelerin yasal süresi içinde verilmesi.

Ancak 2016 yılında tescil edilen işyerlerinin hiç borcu olmaması gerekiyor. Yani her ay düzenli bir şekilde ödeyecek prim borçlarını.

10- 01/01/2016 tarihinden önce tescil edilmiş olan işyerlerinde asgariücret desteğinden yararlanma şartları nelerdir?
2016 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresinde verilmesi,2016 yılı için çalıştırdığı kişilerin sigorta primine esas kazançlarının tamolarak bildirilmesi gerekmektedir.

16- 2016 yılı içinde ilk defa tescil edilen işyerlerinde asgari ücretdesteğinden yararlanma şartları nelerdir?
- 2016 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresindeverilmesi,
- Cari ay primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
- İşverenin, Kuruma prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezasıve gecikme zammı borcunun bulunmaması veya söz konusu borcun 6183 sayılıKanunun 48 inci maddesine göre taksitlendirmiş olması,
- 2016 yılı için çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmesi,bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırması ve prime esas kazançlarını eksikbildirmemesi,

gerekmektedir.

Asgari ücretin %10 fazlasına çalışmaktayım ve bekarım. Maaş bordromda sosyal yardım olarak 26 gün üzerinden 260 tl yemek yardımı, 130 tl yol yardımı aldığım görünüyor.

Bu ifadelerinizden, bir ihale kapsamında çalıştığınızı anlıyorum ( hatam varsa düzeltiniz)
Asgari ücret brüt : 1647
%10 Fazlası :1811,70
26 gün 260 TL yemek ( Günlük 10 TL)
26 Gün 130 TL yol (Günlük 5 TL)
Yemek sigorta istisnası 3,29 x 26 = 85,54

Kazançlar : 1811,70 + 260 + 130 = 2201,70 +
Sigorta matrahınız : 2201,70- 85,54 = 2116,16
Sizden kesilen sigorta primi ( Toplam %15) = 317,42 -
Sizden kesilen Gelir vergisi : (2201,70 - 317,42) x %15 = 282,14-
Sizden kesilen Damga vergisi : 2201,70 x 7,59/1000 = 16,71-

Ele geçen : 2201,70-317,42-282,14-16,71 = 1584,92
+ 123 TL agi
Toplam ele geçen : 1707,92 TL

Asgari ücretin %10 fazlası derken brütün mü netin mi %10 fazlası ? Eğer netinse benim hesabım doğru eğer brütünse sayın ferruh'un hesabı doğru.

Emrah üstat, ben soru sahibnin asgari ücretin %10'u diye başlayan cümlesinden hareketle ihaleli bir işte (Özellikle kamu kurumlarının hzmet alımı yolu ile yaptıkları ihalelede) çalışıyor olduğu düşüncesi ile yaptım hesabı.
Belirttiğiniz gibi net te olabilir tabiki, benimkisi tahmin üzerine giden bir hesaplama.

Emrah üstat, ben soru sahibnin asgari ücretin %10'u diye başlayan cümlesinden hareketle ihaleli bir işte (Özellikle kamu kurumlarının hzmet alımı yolu ile yaptıkları ihalelede) çalışıyor olduğu düşüncesi ile yaptım hesabı.
Belirttiğiniz gibi net te olabilir tabiki, benimkisi tahmin üzerine giden bir hesaplama.

Ferruh bey! Evet, bir kamu kuruluşunda ihale usulü taşeron şirket bünyesinde çalışmaktayım. Çok doğru analiz etmişsiniz yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

SGK tarafından yayınlanan 2016/4 "Asgari Ücret Desteği" genelgesinin 2. fıkrasında

"Öte yandan, uygulama işsizlik sigortası primleri hariç yapılacağından, işsizlik sigortasına ait sigortalı ve işveren primleri bu destek kapsamında karşılanmayacaktır."

ifadesi var. Bu ifadeye göre örnek/ 2015 yılının Mart ayında destekten yararlanılacak gün sayısı 400 ve destek rakamı 400 x 3,33 = 1332 TL. 2016 Yılı Mart ayı tahakkuku 1275 TL uzun vadeli sigorta primi, 50 TL işsizlik sigortası primi olmak üzere 1325 TL kabul edersek, faydalanılacak destek 1275 TL olacak.
Doğrumudur?

Bence işveren yol ve yemek ücretlerinizi brüt ücrete dahil etmiş ve (1647*%10)1811,70 +260 +130 =2.201,7 brüt ücrete karşılık gelen net ücretiniz 1574,01'dir. Bu ücrete bekar olduğunuzu varsayarak eklenen 123,53 tl tutarındaki agi ile beraber 1697,54 tl olmuş.

Bence işveren yol ve yemek ücretlerinizi brüt ücrete dahil etmiş ve (1647*%10)1811,70 +260 +130 =2.201,7 brüt ücrete karşılık gelen net ücretiniz 1574,01'dir. Bu ücrete bekar olduğunuzu varsayarak eklenen 123,53 tl tutarındaki agi ile beraber 1697,54 tl olmuş.

ve Yemek istisnası tutarı da eklenince 1707,92 tl olacaktır.

Ocak bildirgesinde mahsup işlemi yetişmeyeceğinden mecbur yüzde 5 lik indirimden yararlanmadan bildireceğiz. bu durum önümüzdeki ay bildirgede teşvikten yararlanmamızı etkiler mi? Bu hafta borçlarımız ödenecek.

Merhaba,

Mahsuplaşma işlemi ocak ve şubat ayları için 2 aylık mı yapılacak?

Ocak 2016 ----------> Mart 2016
Şubat 2016----------> Nisan 2016
Mart 2016 -----------> Mayıs 2016
....
...
....
Kasım 2016 ----------> Ocak 2017
Aralık 2016 -----------> Şubat 2017

tarih dağılımı bu şekilde. yani 2 ayılık toplu olarak değil.

Sn. ferruh nereden buldunuz bu bilgiyi öğrenebilir miyim ?

10 Şubat 2016 tarihli 2016-4 sayılı genelgeyi okursanız orada görebilirsiniz.

8- Asgari ücret desteği ile sağlanan indirim işverenlerin cari ay sigortaprim borçlarına mı mahsup edilecektir?
Hayır. Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, takip edenay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir. Örneğin Ocak ayıprim ve hizmet belgesi Şubat ayında verildiğinden bu belgenin alınmasındansonra destek tutarı çalışan sigortalı sayısına göre belirlenebilecek olup, Martayının sonuna kadar ödenecek primlerden mahsup yöntemiyle ödenmiş olacaktır.
Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarının takip eden ay/aylardandoğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecek olması nedeniyle destektenyararlanılacak son ay olan Aralık ayı için belirlenecek destek tutarı ise2017/Şubat ayı sonuna kadar ödenecek primlerden mahsup yöntemiyle ödenmişolacaktır.