2016 Asgari Ücret Soru

10 Şubat 2016 tarihli 2016-4 sayılı genelgeyi okursanız orada görebilirsiniz.

8- Asgari ücret desteği ile sağlanan indirim işverenlerin cari ay sigortaprim borçlarına mı mahsup edilecektir?
Hayır. Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, takip edenay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir. Örneğin Ocak ayıprim ve hizmet belgesi Şubat ayında verildiğinden bu belgenin alınmasındansonra destek tutarı çalışan sigortalı sayısına göre belirlenebilecek olup, Martayının sonuna kadar ödenecek primlerden mahsup yöntemiyle ödenmiş olacaktır.
Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarının takip eden ay/aylardandoğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecek olması nedeniyle destektenyararlanılacak son ay olan Aralık ayı için belirlenecek destek tutarı ise2017/Şubat ayı sonuna kadar ödenecek primlerden mahsup yöntemiyle ödenmişolacaktır.

Teşekkür ederim daha diğer işlerden başımı kaldırıp genelgeyi baştan sona okuma fırsatım olamadı henüz.

Umarım uygulama esaslarının belirleneceği genelge Mart'a kadar yetişir. Bazı sebeplerden dolayı bir mükellefin Şubat bildirgesini hemen göndermemiz gerekiyor 1 Mart'ta. Ancak genelge yetişmezse ne yaparız bilmiyorum. İndirimsiz göndereceğiz herhalde.

Sanki bana tahakkukta göstermeyecekler mosib sisteminde borç eksiltilerek gösterilecek gibi geldi.

Umarım uygulama esaslarının belirleneceği genelge Mart'a kadar yetişir. Bazı sebeplerden dolayı bir mükellefin Şubat bildirgesini hemen göndermemiz gerekiyor 1 Mart'ta. Ancak genelge yetişmezse ne yaparız bilmiyorum. İndirimsiz göndereceğiz herhalde.

Kanun 1 ocak 2016 tarihi itibari ile yürürlükte, hazine yardımından faydalanma şartlarını sağlayanlar 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile bu haktan faydalanacaklarlardır. Hukuk devleti olmanın temeli budur. Kanunda ne yazıyorsa kişi, ne yaparsa neye muhatap olacağını bilir ve ona göre hareket eder. Kendi bildiği ile karşılaştığı farklı olursa o zaman kanunlarar ne gerek varki...
Müşteriniz faydalanacaktır üstat.

Siz zaten 01/03 gönderseniz 23/03 gönderseniz aynı bildirgeyi göndereceksiniz ve onaylayacaksınız. Ödeme de 01/03 gibi yapılacak diyorsanız asgari ücret alacağınız kadar rakam yine hesabınıza yansıyacaktır ama iadesi konunda bağlı olduğunuz müd. gitmeniz gerekebilir.

Bu sabah itibari ile bir tahakkuk göndermeyi denedim, hala teşvik ile ilgili bir indirim satırı vs yok, çıkmıyor!!!???

Sayın Rietveld bildirgeyi neden hemen vermeniz gerekiyor tabi bilemiyoruz ama,eğer amaçlardan biri çalışanın hanesine 30 gün yazılması lazım gibi bir düşünce ise,bunu herhalde sigortalı hesap fişi düzenleyerek çözebilirsiniz.Bildirgeyi hemen onaylamanızı şahsen istemesemde tabiki karar sizindir.Bunuda hatırlatmak istedim.

Tahsin Üstad çözümünüzde Haklısınız ama 1 ile 23 ü arası diyor Ve bugün ayın biri
Kamu kurumu olarak sigortanın bu konuda bir bilgi vermesi gerekmez mi ?

Sevgili Day-Dream ben,kurumun yetiştirip yetiştirememe konusuna takılmıyorum,hangi kurum ayın 1'inde bilgi vermiş ki,o ayrı bir tartışma :)
Bildirgeyi vermek,primi tahakkuk edeceği gibi,sigortalı hanesine de çalışılan günü kaydeder.Hesap fişi ise,sadece çalışılan günü kaydeder,bir nevi taahhüttür,bunları zaten siz biliyorsunuz...

SGK tahakkukta göstermeyebilir. Nasıl ki birden fazla teşvik ve teşviksiz bildirgeler ayrı ayrı tahakkuk çıktığı halde ödeme yaparken sgk mosip bunları birleştirip tek ödeme belgesi ile ödendiği gibi mosip üzerinde mahsup sonrası rakamlar olabilir. Bunu da e-bildirge borç sorgulama ekranlarından görebiliriz. Tabii bununla ilgili bir en azından bir duyuru yayımlasalar iyi olacak.
-/-
Bu arada maliye de sessiz sedasız kdv versiyonunu değiştirmiş ama neyi değiştirmiş belli değil!

10 Şubat 2016 tarihli 2016-4 sayılı genelgeyi okursanız orada görebilirsiniz.

8- Asgari ücret desteği ile sağlanan indirim işverenlerin cari ay sigortaprim borçlarına mı mahsup edilecektir?
Hayır. Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, takip edenay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir. Örneğin Ocak ayıprim ve hizmet belgesi Şubat ayında verildiğinden bu belgenin alınmasındansonra destek tutarı çalışan sigortalı sayısına göre belirlenebilecek olup, Martayının sonuna kadar ödenecek primlerden mahsup yöntemiyle ödenmiş olacaktır.
Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarının takip eden ay/aylardandoğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecek olması nedeniyle destektenyararlanılacak son ay olan Aralık ayı için belirlenecek destek tutarı ise2017/Şubat ayı sonuna kadar ödenecek primlerden mahsup yöntemiyle ödenmişolacaktır.

Üstad mahsuplaşma derken bizim yapmamız gereken birşey var mı yoksa bankadan ödeme yaparken mahsup edilecek tutar otomatik olarak düşüp öyle mi ödememiz gerekecek?

SSK E-BİLDİRGE ekranında "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi İşlemleri" başlığının altına "6661 Sayılı Kanun Gereği Asgari Ücret Destek Tutarları" diye bir başlık açmışlar, burada hak edilen tutarlar aylara göre gözüküyor.

Benim anladığım arkadaşlar tahakkuklar üzerinde bir indirim satırı gibi bir şey beklemeyin. SSK ters köşe yaptı. :banghead: :alkış: :D

Anladığım kadarı ile Şubat tahakkukunu normal bir şekilde tahakkuklaştıracaksınız, bankadan ödeme yaparken tahakkuk üzerindeki ödenecek tutar, ocak ayındaki hak edilen/indirim tutarının düşmesi sonucu bir miktar az ödenecek.

Bir nevi cari hesap gibi işleyecek sistem. 100,00 TL'lik tahakkuk çıkacak, işveren bankaya gidip ödemek istediğinde 90,00 TL ödeyecek.

Ben böyle olacak diye düşünüyorum, Sgk net bir açıklama yapana kadar, bakalım... :D

SSK E-BİLDİRGE ekranında "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi İşlemleri" başlığının altına "6661 Sayılı Kanun Gereği Asgari Ücret Destek Tutarları" diye bir başlık açmışlar, burada hak edilen tutarlar aylara göre gözüküyor.

Benim anladığım arkadaşlar tahakkuklar üzerinde bir indirim satırı gibi bir şey beklemeyin. SSK ters köşe yaptı. :banghead: :alkış: :D

Anladığım kadarı ile Şubat tahakkukunu normal bir şekilde tahakkuklaştıracaksınız, bankadan ödeme yaparken tahakkuk üzerindeki ödenecek tutar, ocak ayındaki hak edilen/indirim tutarının düşmesi sonucu bir miktar az ödenecek.

Bir nevi cari hesap gibi işleyecek sistem. 100,00 TL'lik tahakkuk çıkacak, işveren bankaya gidip ödemek istediğinde 90,00 TL ödeyecek.

Ben böyle olacak diye düşünüyorum, Sgk net bir açıklama yapana kadar, bakalım... :D

Bende gördüm şimdi yada bi ekran oluşturucaklar indirim olarak oradaki tutarı yazacağız yani ssk bizim adımıza indirebileceğimiz tutarı hesaplamış olacak

Son düzenleme:
Bir an önce ne yapacaklarsa yapsınlar artık. Mart ayındayız bir sürü iş bizi beklerken birde bu karmaşayla uğraşıyoruz :((

Sayın Rietveld bildirgeyi neden hemen vermeniz gerekiyor tabi bilemiyoruz ama,eğer amaçlardan biri çalışanın hanesine 30 gün yazılması lazım gibi bir düşünce ise,bunu herhalde sigortalı hesap fişi düzenleyerek çözebilirsiniz.Bildirgeyi hemen onaylamanızı şahsen istemesemde tabiki karar sizindir.Bunuda hatırlatmak istedim.

Bir personel var işsizlik maaşı alacak o yüzden Şubat ayı günleri gözükmesi gerekiyor sistemde. Hastaneye gitmek için hesap fişi oluyor biliyorum ama işkur içinde olur mu acaba ?

Bir personel var işsizlik maaşı alacak o yüzden Şubat ayı günleri gözükmesi gerekiyor sistemde. Hastaneye gitmek için hesap fişi oluyor biliyorum ama işkur içinde olur mu acaba ?

Bildiğim kadarıyla İşkur a işten ayrılış bildirgesi ile personel başvuru yaptıgında başvuruyu kabul ediyorlar. Bir ay içinde aylığı bağlama işlemleri yapılıyor , o süre zarfında zaten siz de e bildirgeyi göndermiş olursunuz. Kaldı ki zaten İAB deki Şubat gün ve prim tutarını gördükleri için sıkıntı oluşturmaz.

Asgari ücret desteğinde, şubat aphb verildikten sonra, ödeme yapmak istendiğinde ocak ayı destek tutarı otomatik olarak ödenecek miktardan düşüyor.