2016 Asgari Ücret Soru

Selamlar
Mükellefle sıkıntı yaşanacak bir durum yok..Bana soranlara, yasada açıklandığını ancak bildirgelere nasıl oturtulması gerektiği yolunda bir düzenleme yapılmadığını söylüyorum.Bildirge zamanına kadar düzenleme yapılmazsa,bu ay mecburen indirim alınamayacak.Primlerin ne kadar tutacağını soranlara da %5 indirimi dahil ederek rakamını söylüyorum şu an için..Yani hala beklemedeyiz,onlarda bekleyecekler..

Bende asgari ücret üzerinden masraf soranlara şuan sgk+vergi 635,00 tl diyorum. Sadece %5 indirimi uyguluyorum sgk'ya.

Hala bekliyoruz bakalım.

Asgari Ücret Desteği SGK Duyurusu;
Bilindiği üzere, 6661 sayılı Kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici 68 inci maddede, haklarında uzun vadeli sigorta kolu hükümleri uygulanan sigortalılardan dolayı işverenlerimize 2016/Ocak ila 2016/Aralık aylarına münhasır olmak üzere Hazine desteği verilmesine imkan sağlanmıştır.
Bu Kanunda öngörülen asgari ücret desteğinden yararlanmak için işverenlerden başvuru şartı aranmayacak olup, usul ve esası genelgede açıklanacak olan şartları taşıyan işverenlerimiz, Kanun hükümlerinden herhangi bir işlem yapmaksızın yararlanacaklardır.
Anılan madde uyarınca verilecek destek tutarı takip eden ayda tahakkuk edecek prim borçlarına mahsup edileceğinden, 2016/Ocak ayında çalıştırılan sigortalılardan dolayı verilecek olan Hazine desteği de 2016/Şubat ayına ilişkin prim borçlarından mahsup edilecektir. Dolayısıyla mahsuplaşma işlemi 2016/Mart ayında yapılacaktır.
Konuyla ilgili uygulamanın usul ve esasları hazırlanmış olup, Kanunda belirtilen ilgili kamu kuruluşlarının görüşlerine sunulmuştur. İlgili kamu kuruluşlarının görüşleri alındıktan sonra genelge yayınlanacak olmakla birlikte, anılan madde uyarınca 2016/Ocak ayına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi ve muhteviyatı primlerin ödenme şeklinde herhangi bir değişiklik olmayacağından, 2016/Ocak ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi ve muhteviyatı primlerin ödenmesi ile ilgili işlemler mevcut uygulamalar çerçevesinde yürütülecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Ocak bildirgelerini beklemeyin,tahakkuk edin....

"Anılan madde uyarınca verilecek destek tutarı takip eden ayda tahakkuk edecek prim borçlarına mahsup edileceğinden, 2016/Ocak ayında çalıştırılan sigortalılardan dolayı verilecek olan Hazine desteği de 2016/Şubat ayına ilişkin prim borçlarından mahsup edilecektir. Dolayısıyla mahsuplaşma işlemi 2016/Mart ayında yapılacaktır."

Kaç gündür okuyorum bu maddeleri. Hani ocak 2015 i ocak 2016 dan mahsup edecektik.?

Bir önceki yılın aynı ayında çalışan asgari ücretlilerin gün sayısı 3.33 le çarpılacak değilmiydi. O da mı değişti. Bir sürü örnek yayınlamışlardı. İlk defa tescil olan firmalar için bu yazılan geçerliydi.

Büyük ihtimalle şubat ayı çalışanları dikkate alınarak işlem yapılacaktır.Ama ayrıntıları bekleyelim,yanlış yorum yapmayalım...

Anlaşılan bu destekten yararlanma, diğer teşvikler gibi ilgili ayda olmayacak. Yanılmıyorsam bu destek için "mahsuplaşma bildirimi" gibi sistemi getirecekler. Mükellefler normal bir şekilde tahakkuklarını yapacaklar. Daha sonra bu bildirime destek tutarlarını girecekler. Sistem kontrol edecek, borcu olup olmadığına bakacak, diğer şartları taşıyorsa mahsuplaşmayı yapacak.

Valla onu bunu bilmem'de duyuru da ilgimi çeken nokta şu:
"Konuyla ilgili uygulamanın usul ve esasları hazırlanmış olup, Kanunda belirtilen ilgili kamu kuruluşlarının görüşlerine sunulmuştur. İlgili kamu kuruluşlarının görüşleri alındıktan sonra genelge yayınlanacak olmakla birlikte"

Yahu 2 ay geçti, hala neyi kime sunuyosun,anlamış değilim..Sizin vereceğiniz desteğin de,teşviğinde.... Bırakın bu işleri...

DUYURU

Teşviği ocak tahakkukunda değil şubat tahakkukunda başlatacaklarmış. 2016/Şubat tahakkukunda, 2016/Ocak teşviğini düşecekler yani.

Mart ayında Şubat tahakkuklarını yaparken, ocak teşviğini hesaplayıp şubat tahakkukundan düşücez. Hep böyle gidicek galiba. Şubat teşviğini mart tahakkukunda, mart teşviğini nisan tahakkukunda indirim yapıcaz.

Bir ayı yediler mi yani ?
Bu ay bu genelge yüzünden herkesin cebinden daha fazla çıkacak
Neden aynı ay değil ki ?

Ayrıca 1 kişi çalıştıranlar için bu bir yılda başka bir sorun var. Diyelim 01/2016 sigortalı var ve 31/01 çıktı, yıl sonuna kadar başka birini çalıştırmadı alacağı teşvik ne olacak belli değil. (Nakit iade mi yoksa ilk sigorta borcuna kadar bekletecekler mi?)
Bir ay sonraya ertelediklerine göre sgk müd. dosya memurları sistemden onay vermeden teşvikten yararlanılamayacak gibi görünüyor.

Benim anladığıma göre de Şubat tahakkukunda Ocak ve Şubat hazine desteği tutarında yararlanılacak ve devamında Mart ayında 2015 Mart a göre tutar çıkacak ve yararlanılacak, bu şekilde devam edecek gibi anladım ben. Her zaman söylüyorum birşey çıkarıyorlar ortaya çöz çöz ara bul düşün taşın . İşimiz başımızdan aşkın zaten bir de böyle şeyler :banghead: