2016 Asgari Ücret Soru

kadirdiloglu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Şub 2012
Mesajlar
416
Konum
istanbul
Merhaba ben aşağıdaki durumu anlamadım. Devlet desteği şartlı mı?

[h=2]İŞVERENE DESTEK[/h]
  • 274 TL’lik işverene ek maliyetin %40’ı olan 110 TL’si Hazine tarafından karşılanacaktır.
  • Örnek: Asgari ücret düzeyinde 10 işçi çalıştıran bir işyerinde 2.749,5 TL olan ilave maliyetin 1.100 TL’si Hazine tarafından karşılanacaktır.
  • İşyerinde 2015 itibariyle 1.300 TL ücret düzeyinin altında çalışan tüm işçiler ile asgari ücret düzeyinden yeni işe alınacak işçilerin de yüzde 10’u bu destekten yararlanacaktır.
  • Toplam 13,7 milyon 4/a kapsamında çalışan zorunlu sigortalı bulunmakta olup bunun 12,8 milyonu özel sektör çalışanıdır.
Bu destekten 8,5 milyon sigortalının yanı sıra asgari ücret düzeyinden yeni işe alınacak %10’luk ilave sigortalı ile yeni açılan işyerlerindeki istihdam sağlanacakların yararlanacağı öngörülmektedir.
[h=2]DESTEKDEN YARARLANMA ŞARTLARI[/h]• Asgari ücretli çalışmak,
• 2015 yılında SGK prim ve hizmet belgelerinde net asgari ücretin 1.000,54 TL ile 1.300 TL arasında bildirilmesi esastır.
• Bir önceki yılın aynı aylarını esas almak şartıyla, işyerinde çalışan asgari ücretli sayısının %10 ilave artışına kadar destek sağlanacaktır.
• 1-9 arasında sigortalı çalıştıran işyerleri için de ilave asgari ücretli çalışan bir sigortalı daha istihdam etme avantajı getirilmiştir. (%10’dan yararlanamayacakları için bu destek sağlanmıştır.)
• 2016 yılındaki yeni açılacak işyerlerinde asgari ücretli çalışacaklar için de bu kapsam geçerlidir.
• Ayrıca, özel sektör maden işyerleri de tek asgari ücret için bu destekten faydalanacaktır.
 
Bu ne ya bir destek sağlayacaklar işverene bir dünya şart koşuyorlar. Birde bunları takip etmesi var, şartları sağlıyormu her işçiyi tek tek incele. Bir işi ya tam düzgün yap ya da hiç yapma. Bu sene muhasebeciler olarak işimiz zor olacak gibi duruyor Allah kolaylık versin hepimize.
 
SGK prim ve hizmet belgelerinde net asgari ücretin 1.000,54 TL ile 1.300 TL arasında bildirilmesi esastır..

bu nasıl şart anlamadım..SGK prim bildirgelerinde net ücret mi bildiriliyor
 
işler arap saçı yine

SGK prim ve hizmet belgelerinde net asgari ücretin 1.000,54 TL ile 1.300 TL arasında bildirilmesi esastır..

bu nasıl şart anlamadım..SGK prim bildirgelerinde net ücret mi bildiriliyor

insanın aklına bir sürü soru geliyor.
1- ücretin 1.000,54 ile 1.300 arasında olması şartında buna fazla mesailer dahil mi?
2- emekliler bu teşvikten yararlanabilecek mi?
3- alt işveren çalışanları kişi hesabına dahil mi?
4- asgari ücret bütün sınıflar için aynı mı oldu? (az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli)
5- kişi başı 110 tl. maktu indirimden e-bildirge üzerinden mi faydalanılacak yoksa bordro üzerinden mi bişeyler olacak.

yani acilen ekstra bişeyler yayınlamaları lazım!!! Sizcede öyle değil mi?
 
1.000,54 diyor ise,zaten agi dahil rakamdır.Agi'de de sanıyorum en alt limit baz alınacaktır.
2016 için tek asgari ücret yayınlanmıştır.Geçmiş yıllardaki gibi,yılın ikinci yarısında değişme olmayacaktır.İlgili kararda günlük 54,90 lira olarak açıklanan rakam, tüm sınıflar için geçerlidir.(Tehlikeli ya da çok tehlikeli gibi bir ayrım yapılmamıştır)
Devlet desteği çok kısır anlatılmıştır.Hiç birşey net değil...
 
Arkadaşlar bu konu karman çorman birşey oldu. Herkes 2016 asgari ücret ile ilgili bilgilerini, nasıl uygulama yaptığını vs. bu konuda paylaşsın birbirimizden öğrenelim nasıl yapacağımızı şartlarını falan.
 
Ben uygulamada 2015'te 910,43 (1000,54-90,11) ile 1146,81 (1300-153,19) arasında agi hariç net maaş alanları tespit ediyorum.
Bu kişilerden 2016 yılında agi hariç net 1177,46 TL alacakları buluyorum ve 110 ile çarpıyorum.

2015'e oranla 2016'da daha fazla asgari ücretli çalışan var ise sadece %10'luk artış yapılabiliyor. Y
ani 2015'te yukarıda belirttiğim aralıkta 20 kişi varsa 2016'da asgari ücretli olarak 22 kişi teşvikten yararlanabilecek.
 
Arkadaşlar,

E bildirge de her bir asgari ücretli için hazine teşviki olarak 110 tl düşecek. mevcut personelin %10 u kadar 2016 alınan yeni asgari ücretliler dahil edilecek diyor, 2016 yeni kurulacak firmalarda başlayacak asgari ücretlilerin tamamı bu istisnaya tabi olacak. Mevcut personel ilave olarak üretimi arttırıp eleman takviyesi yapanlarında tabi olacağı düşüncesindeyim.

1300 tl ibaresi için ise, asgari ücretin neti olan 1.177,46 kadar 2015 de maaşı olan personelleri dahil et sonucunu çıkardım ben.
 
Bunun ile ilgili olarak ilk aklıma gelen, yine dürüst işyerlerinin cezalandırıldığı oluyor valla. Normalde işyerleri işçisinin gerçek maaşından göstermiyor, çoğu asgari ücret üzerinden gösteriyor, bunlara teşvik var diyor, ancak gerçek maaşından gösteren işverenlere ise de teşvik yok diyor :alkış: Ne güzel! Gerçek maaşlardan gösterene yeni işçi al diyor, almak zorunda mı? Belki kapasitesi dolu!, Biraz garip geldi bana? Aynı şeyler değiller yani.
 
Arkadaşlar ben Ocak ayından itibaren uygulanacak yeni asgari ücretin teknik kısımlarına fazla takılmıyorum. Gerek kullandığım proğram gereksede konu belli bir süre sonra yerli yerine oturup karmaşalar gidecektir diye düşünüyorum. Tabi yanlış anlaşılmasın konu tartışılmasın v.s. demiyorum. Asıl beni ilgilendiren tarafı Bağkur primininde acayip şekilde artışıdır. Zaten sıkıntılı günlerden geçipte 2015 436,00-TL olan bağkur primi 2016 da 576,00-TL gibi bir rakam olacakmış...
 
567 lira bağkur mu olur.440 lirayı ödeyemiyoduk zaten..Resmen soygun başka bişey değil...Buna da acilen bir çözüm bulunmalı..Ödenen prime bak,verilen maaşa bak...
 
Arkadaşlar firmalara şimdiden göndermek üzere,basitçe aşağıdaki gibi bir çalışma hazırladım.İnceleyelim,üzerinde gerekli düzeltmeleri yapalım lütfen..

********************
2016 YILI İÇİN GÜNLÜK BRÜT ÜCRET 54,90 LİRA OLUP AYLIK BRÜT ASGARİ ÜCRET İSE 1.647,00 LİRADIR.

2016 YILINA AİT NET ASGARİ ÜCRET AGİ DAHİL 1.300,99 LİRADIR.

BU RAKAMIN 1.177,46 LİRASI NET ÜCRET + 123,53 LİRASI AGİ’DİR.(Bekarlar,evli olup eşi çalışanlar ve çocuğu olmayanlar)


  • %5 düzenli ödeme teşviği devam etmektedir.Fakat aşağıdaki hesaplamada dikkate alınmamıştır.
  • 2016 için açıklanan fakat ne şekilde uygulanacağı henüz tam olarak netleşmeyen %40’lık devlet desteği aynı şekilde hesaplamada dikkate alınmamıştır.

BUNA GÖRE

BRÜT ASGARİ ÜCRET 1.647,00
AYLIK SSK PRİM ORANI %37,5 (İŞSİZLİK PRİMİ DAHİL,%5 İNDİRİM HARİÇ) 617,63
AGİ (123,53) DÜŞÜLMÜŞ HALİYLE VERGİ KESİNTİSİ: 98,96
AYLIK SSK+VERGİ MALİYETİ: 716,59

NET MALİYET: NET ÜCRET + SSK PRİMİ + VERGİ KESİNTİSİ
NET MALİYET: 1.300,00 + 617,00 + 99
NET MALİYET: 2.016,00

YANİ 1300,00 LİRA NET ÜCRETE KARŞILIK KATLANILAN MALİYET KİŞİ BAŞI 716,00 LİRADIR.

ASGARİ BAĞKUR PRİMİ NE OLACAK?
1.647,00 LİRA ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN %34,5 BAĞKUR PRİMİ ESAS ALINDIĞINDA ÖDENECEK EN AZ BAĞKUR PRİMİ İSE 568,22 LİRA OLACAKTIR..
 
Sayın Arkadaşlar,

Asgari ücretin bu şekilde artması esasen güzel, hiç değilse bir seçim sözü yerine getirilmiş oldu. İlk kez bir tutanak altında işçi temsilcilerinin değil işveren temsilcilerinin karşı oyu var. Tabi kaynak için ardarda zamlar açıklanıyor, açıklanmaya da devam eder. Ancak urum79'un yazdığı bir cümleden hareketle " Gerek kullandığım proğram gereksede konu belli bir süre sonra yerli yerine oturup karmaşalar gidecektir ..." cümlesine bakarak bir şeylere dikkat çekmek gerektiğini düşünüyorum. Bordroyu yapmak çok kolay karmaşa olarak da bir sorun yok. Ancak asgari ücretle bordro yapanlar için ciddi bir sıkıntı doğacak hatta ücret skalasını buna göre düzenlemiş olanlar özellikle. Asıl bunların çözümü bence ciddi sorun doğuracak şimdiden meselenin bu yanını düşünmenizi tavsiye ederim. Bazı noktalarda domino etkisi olacağını düşünmekte yarar var.
 
Kurumsal firmalar hariç herkes asgari ücrete dönecektir, bir çok firma bir skala yapmıştı, denetimlere takılmayalım diye, şimdi onu da bir tarafa bırakıp, herkes asgari ücrete döner diye düşünüyorum.
 
Kurumsal firmalar hariç herkes asgari ücrete dönecektir, bir çok firma bir skala yapmıştı, denetimlere takılmayalım diye, şimdi onu da bir tarafa bırakıp, herkes asgari ücrete döner diye düşünüyorum.

Bu mümkün değil..Çünkü destek işveren için,işçi için değil..Hiçbir işçi de işveren daha çok avantaj sağlasın diye,asgari ücretten beyanı kabul etmez.Şu anda zaten etmiyor.Her işveren mahkemelik olur.Bunu pek çok firma göze alamaz.Sanıyorum devlette bunun farkında ve burada uyanıklık yaptı. :) indirim veriyorum diye göz boyadı ama kaç kişi bundan faydalanacak tartışılır.Kaldı ki sgk kurumu da meslek kodları üzerinden ücretleri ayrıca belirlerse (ki sanıyorum çokta uzun sürmez) bu desteğinde çok fazla bir esprisi kalmaz.
Aslında bu desteği hazırlarken,"beyan edilen kazancın,asgari ücrete tekabül eden kısmına kadar ki rakamına kadar destek verilseydi veya o şekilde açıklansaydı" daha net olurdu.Direkt asgari ücretteki kişiler diyince işler karışıyor.Her çalışan için uygula,ama asgari ücret tutarındaki kısmına kadar uygula...O zaman bence sorun kalmazdı...
 
Sayın Zindan,

Bu pek uygun değil, uzun zamandır özellikle SGK işkolları bilgisini soruyor. Bu bir tasniftir. Her iş kolunun ortalama ucret seviyesini belirliyordur, bunun eğitim ve yaş faktörleriyle guruplanması için de tüm bilgiler elinde mevcut, bunu dikkate almak gerekir. Dedimya "domino etkisi".
 
Öncelikle olarak kurumsal firmalar hariç diye belirtmiştim, tabi ki büyük veya kurumsallaşmış orta büyüklükteki firmalar böyle birşeye tenezzüle etmezler zaten.

Ancak kobi sınıfında yer alan ve küçük işletmelerde bu uygulanacak, herkes asgari ücrete çekilecek bence, kaldı ki Bakan'ın bir beyanında bu %40 teşviğin sadece bir yıl için uygulanacağı yazıyordu, sürekli olan bir şey değil yani. Sgk'nın da iş kolları ile ilgili olarak bu kadar kısa bir zamanda bu işin üstüne gidipte herkesi asgari ücretten gösterilmesinin önüne geçebileceğini sanmıyorum.
 
Sayın Zindan,

Kurumsal / Kobi veya değil gibi bir ayırım yapmadım bu ayrımı da doğru bulmuyorum. Ayrım yapılabilecek kıstaslar bana göre daha farklı. SGK bu tasnifi yapar zor da değil ancak kimsenin üstüne bu bilgiyle gidemez değil gitmez. Çünkü bir sonuç elde edemez (en azından şimdilik). Ancak ellerindeki şikayet dosyaları bile yeterli ve doğru uygulama yapmayan birçok firmanın zaten başı belada ellerindeki değerler bunu sağlıyor. Eskiden rayiç bilgileri için Ticaret Odalarına başvururyorlardı artık çok daha sağlam bir veri tabanları var. Hatta kişilerin akışları da dahil. Mali bilgilerine ulaşabilmek için de MB ile karşılıklı anlaşma da yaptılar iki yıl önce. Ben biraz şeytanın avukatlığını da yapıyorum, tabi herkes karar ve davranışında serbest, sonuçlarına katlanmak şartıyla, bunların gözönünde bulundurulması tavsiyemdir sadece.
 

Benzer konular

Üst