Merhaba,
602 ? DİĞER GELİRLER
İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar (vergi iadeleri) ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir.
İşleyişi:
Dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları, (vb.) tutarları saptanarak ilgili hesaba borç, bu hesaba ise alacak kaydedilir .
Merhaba,
Yukarıya 1 nolu MSUGT tebliğindeki 602 tanımını aldım. Bu tanımda altı çizilmesi gerekn iki husus vardır.
1. Hasılat
2. Dönem içindeki faaliyetler;
Önce Hasılat kavramı üzerinde durmak istiyorum. TMS 18 Hasılatı
(a) mal satışları;
(b) hizmet sunumları; ve
(c) işletme varlıklarının başkaları tarafından kullanılmasından sağlanan faiz, isim hakkı ve temettüler.
olarak tanımlar. Bu tanıma MSUGT tebliğinde İşletme faaliyetlerinin yürütülmesi için devlet tarafından aktarılan teşfiklerde alınmıştır. Bu tür teşfikler verilirken, bu teşfiklerin veriliş amacı dışında kullanılmaması şartı olduğunuda hatırlatmak isterim.
Demekki bir kalemin hasılat olarak değerlendirilmesi için bir fon aktarımından sözedilebilmesi gerekir.
Yukarıda belirttiğim ikinci husus; "Dönem içindeki faaliyetler" ibaresidir ki. Buda bir fonun bu hesap altında izlenebilmesi için. Kaynağının şirket faaliyetleri sonucu olması gereği açıktır.
Gelir tablosu tekniği açısında bir değerlendirme yaparsak;
A BRUT SATIŞLAR
B SATIŞ İNDİRİMLERİ
C NET SATIŞLAR
D SATIŞLARIN MALİYETİ
BRÜT SATIŞ KARI VE ZARARI
E FAALİYET GİDERLERİ
FAALİYET KARI VE ZARARI
F DİĞER FAALİYETLERDEN GELİR VE KARLAR
G DİĞER FAALİYETLER OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR
OLAĞAN KAR VE ZARAR
Bu bölüme kadar dikkat ederseniz. Blüm başlıkları ya satış yada faaliyettir. Yani bu bölüme kadar yer alan kalemler hep işletmenin faaliyet döngüsü içerisinde gerçekleşen rakamlardan oluşmaktadır.
Konumuz olan devlet tevlet teşfiğinin; işletmenin faaliyetleriyle sağlanan bir kazanç olmadığı; tabiidir. Bu teşvik imalatçı, pazar esnafı, beyaz eşya satıcısı vb. herkes tarafından faaliyet harici kazanılımış bir hak olduğunun altını çizmek isterim.
Gelir tablosuna devam edersek
I. OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR
J. OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR
DÖNEM KARI VE ZARARI
Bu bölümde yer alacak kalemin, satış olması gerekmiyor, faaliyet sonucu olması gerekmiyor, hasılat olması gerekmiyor;
"KAZANÇ" evreka işte sihirli kelimemiz bu. Devlet tarından bir fon aktarımı olmayan; işletme faaliyetleriyle alakalı olamayan bu kalemin bu bölümde değerlendirilmesi hususu;
MSUGT'nin, ve temel muhasebe prensiplerinin gereğidir;
Bazı arkadaşlarımız; ya inceleme elemanları muhasebeyi bilmez, bu kalemin direk olarak giderden tahakkuk etsek bir şey farketmez gibisinde değerlendirmede bulunmuşlar;
Bakınız; bu önemsiz bir konu değildir. İlk düğme yanlış iliklenirse; gömleğin kalan düğmelerininde yanlış ilikleneceğini unutmayın. Mesele kendi yaptığımız işe duyduğumuz saygıyla alakalıdır. Konu basite indirgenmede değerlendirilmeli. Ve başka bahaneler arkasına sığınmadan doğru iş yapmak bu mesleği saygın bir yere getirmemizin gereğidir.
Bir kaç adım geri edin; Ve konuya daha geniş bakmaya çalışın demek istediğim anlaşılacaktır;
Ancak ABRAHAM MASLOW dediği gibi;
ÇEKİÇTEN BAŞKA BİR ALETİNİZ YOKSA, BAKTIĞINIZ HER ŞEYİ ÇİVİ GİBİ GÖRÜRSÜNÜZ.
Saygılarımla,