Ynt: %5 İndirim Kaydı
alptaylan ' Alıntı:
Bu kayıt mevzuuna son noktayı koymak istiyorum.5 puanlık indirimle ilgili yapılan kayıtları görünce mantık nerde diyorum.
kayıt aynen böyle
............. .......................................
720
361 (5 puanlık indirim)
335
361(indirimsiz sigorta pirimi)
360
........... .........................................
mantık ta şu her nekadar devletin yaptığı bir indirimsede burda bir gelir yok arkadaşlar. örneğin bu indirim olmasaydı 720 ye daha fazla gider yazıp vergi matrahından daha fazla indirim yapacaktın.yani sen cebinden çıkmayan paraya gelir yazamazsın.burada gerçekleşen gider miktarını muhasebeleştireceksin 5 puan inmişse 5 puanlık indirim kadar giderini azaltıyorsun ve dönem sonunda maliyet hesabında 5 puanlık kısım kadar maliyetin azalıyor. Bazıları benim yukarıda yaptığım kaydı 2 aşamada yapmış ama düştükleri bir hata var 361 e borç verip 720 yi alacaklandırmışlar 700 lü hesaplar yansıtmaların dışında alacak çalışması muhasebe mantığına ters düşer.
602 yi kullanan hayal peres arkadaşlara sesleniyorum.bu olayda gelir yok giderinde azalma var.
sizin mantığınızla bu iş olmaz.
son noktayı koyduğumu düşünerek herkese hayırlı kayıtlar.
Merhaba,
Kabak tadı verdiği için bu konu hakkında yazmak istemiyordum ama. Ne demişler kaşınan yara kanar;
Giderde azalma yok, sevgili forumdaşım; burada işveren tarafından yerine getirilmesi gerekn yükümlülüğün devlet tarafından karşılanması var,
Yani kazanılması belirli şartlara bağlı ve gerekli şartları sağlayanan mükeleflerin elde ettiği bir kazanç, MSUGT hükmünü daha önce yazdım (defalarca); hiç bir gelir kalemi gerek gider kalemimini alacağına yazmak suretiyle; gerekse hiç yazmadan gider hesabını net yazılması suretiyle, kazancı ilgilendiren gider kalemiyle mahsup edilemez; ayrı ayrı finansal tablolara yansımalıdır.
Kaydınız yanlış, Ücret Bordrosu olduğu gibi işlenmediği için; tamlık kavramına, gelir hesabı gösterilmediği için tutarlılık kavramına, henüz kazanılmamış bir hak; kazanılmış gibi gösterildiği için tahakkuk esasına aykırıdır. Bırakın noktayı; virgül bile olmaktan uzaktır, sadece bir ünlem ve soru işareti konulup; bu forum başlığında yapılmaması gereken kayıtlardan birisi olarak not düşülmeli ve
Hayal bile etmemek üzere zihinlerde arşivlenmeldir,
Bu arada hazır konu açılmışken; 602 değil,
teşvik; 679 muhasebe hesabında gösterilmelidir.
Çünkü faaliyet döngüsü içerisindeki bir hasılat değlidir ki Gelir tablosunda net satışlar grubu altında yer alsın; hasılat değil Gelir tablosuna kazançlar grubu altında görünmelidir.
Kayıtlara geçmesi için tekrar yazıyorum;
679 hesabının kullanımı hususunda daha önce detaylı olarak açıkladığım hususların; yukarıda sunduğum özetindende anlaşalıcağı üzere; % 5 teşvik kazancınını; 679 hesabının kullanılmak suretiyle gelir tablosunda kazançlar grubu altında görünmesinin sağlanmasının daha profosyonel bir yaklaşım olcağı konusundaki kanaatim bakidir.
Saygılarımla,