fonradar

% 5 'lik 5510 Sayılı SGK Teşviki ile ilgili 602 ve Gelir Tablosu Çelişkisi

Ynt: % 5 'lik 5510 Sayılı SGK Teşviki ile ilgili 602 ve Gelir Tablosu Çelişkisi

67. OLAĞANDIŞI GELİR VE KÂRLAR

İşletmenin olağan faaliyetlerinden bağımsız olan ve bu nedenle arızi nitelik taşıyan duran varlıkların satışlarından elde edilen kârlar ile olağan dışı olay ve gelişmeler nedeniyle ortaya çıkan gelir ve kârların yer aldığı hesap grubudur

YORUMSUZ

nguroy ' Alıntı:
Nedenleri ile açıklayınız ve bizi de ikna ediniz. Yanlış olan bilgilerimiz düzeltelim.

Saygılarımla,

Sn. Uzman

Bu konuda artık yazmayacaktım. Ancak görüyorum ki bu teorik bir tartışma haline geldi.
Sizin yorumlarınıza saygı duyuyorum. Fakat kendi belirttiğiniz bir çelişkiye düştüğünüzü gözlemliyorum.

"ÇEKİÇTEN BAŞKA BİR ALETİNİZ YOKSA, BAKTIĞINIZ HER ŞEYİ ÇİVİ GİBİ GÖRÜRSÜNÜZ"

Bu sözler sizden alıntı. Yani sadece kendi görüşünüz doğrultusunda yorumlara itibar ediyorsunuz diğerleri ne olursa olsun sizi ilgilendirmiyor.

Ben yukarda sadece hesap planı açıklamalarından bir alıntı yaptım. Yorum da eklemedim.

Bu açıklama gerektirmiyor anlamınadır.

67 grubunda yazılacak gelirler kazançlar ne derseniz deyiniz işletmenin gelir tablosunun pasifine yazılan (+) mahiyette kalemler sadece arizi (olağandışı, her zaman rastlanmayan, önceden öngörülemeyen, tahmin edilemeyen, o anda ortaya çıkan ve bir daha bütçelenemeyen, beklenmeyen, tekrarlanmayacak ) Kalemlerdir.

Açıklamalarda bunlar tek tek sayılmıştır. En belirgin örnek şirkete ait gayrimenkulun satışıdır.
Buna; Önceki dönem karları,Tazminat gelirleri,arızı satış karları,alınan bağış ve yardımlar gibi alt hesaplar eklenebilir.

Benim burada üzerinde durmak istediğim husus olağandışılıktır, yani tahmin edilmeyen, beklenmeyen ve devamlılık göstermeyen.

Bunların dışında tebliğ olası ölçüde belirlemeye çalışmış ve adı üstünde TEŞVİK leri de 602 de yazarsın demiştir.

Burda ihracat teşvikleri, 5084 teşvikleri, muhtelif vergi iadeleride aynı kategori içinde düşünülmüş ve sayılmış, açıkça devlet tarafından sağlanan teşvikler denmiştir.

TDHP içersinde önceden belirlenmiş, yeri saptanmış ve tekrar eden bir kalem açıklaması varken, bunu belirlenmyen, tahmin edilemeyen, tekrarlanmayan arızi kalemler arasına almanın mantığını anlayabilmiş değilim.
Bu konuda artık yazmak istemiyorum. Zaman ve uygulama gösterecek.

Çalışmalarınızda başarılar diler yaklaşan kurban bayramınızı kutlarım.

Merhaba,

Faaliyet döngüsü içerisinde olmayan bir kalem üstad;

Sizin saydığınız teşvikler söktöre yöneliktir. ve fon aktarımı şeklinde gerçekleşerek hasılat kalemi altında değerlendirilecek teşviklerdir. Ve faaliyetle alakalıdır.

Burada ise faaliyetle alakalı olmayan bir kazanç sözkonusudur.

Bende sizin ve diğer forumdaşların bayramını kutlarım,

Saygılarımla,

5510/8/ı
...
Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.
...
Sy uzman bu yasal metne cevabınızı bekliyorum.

Merhaba,

Sayın Nane;

Bu konu başlığı altında çıkan yorumlardan; üç görüş ortaya çıkmakta;

Birincisi benimde dahil olduğum; ve savunduğum

Gelir ve gider kalemlerinin ayrı ayrı gösterilmesi ve gelir kaleminin 67 grubunda gösterilmesi

İkincisi Sayın NGuroy'un da dahil olduğu ve savunduğu;

Gelir ve Gider kalemlerinin ayrı ayrı gösterilmesi ve gelir kaleminin 60 grubta gösterilmesi

Üçüncüsü Gelir kaleminin gider kalemine mahsup edilmesi;

Sizin hangi görüş altına imza attığınızı daha net olarak anlamış olmamakla beraber; bu soruyuda sorma şeklinizden üçüncü görüş grubunda dahil olduğunuzu varsayarak cevap vereceğim;

Metin aynen şöyle
Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

Şimdi gelir ve kurumlar vergisi uygulamaları nedir;

İşletmenin vergi uygulanacak matrahının tesbiti;

Biz zaten gelir tablosunda gösterilmiş olan işçilik giderlerinin; hazinece karşılanan kısmını gelir hesaplarına atmak suretiyle; gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında maliyet unsuru olarak kullanılma masını sağlamıyormuyuz;

Gelir kalemini; gider kalemine mahsup etmeyi düşünen meslekdaşlarımı; bu uygulamanın MSUGT 1. nolu tebliğinde; gelir tablosu ilkelerinde yeralan; gelir ve gider kalemlerinin ayrı ayrı gösterilmesi gerektiği ibaresine aykırı hareket edeceklerini ve MSUGT' ye uymamanın sonucunda ceza uygulanması gerektiğini; hatırlatırım,

Saygılarımla,

Sy Uzman sondan bir önceki yazımı okudunuz mu?
Bir sorum daha var. Üzerinde iskonto gösterilen ft kayıtlara nasıl alıyorsunuz?

nane ' Alıntı:
Sy Uzman giderden geliri düşmek önce 7xx gider hesabına kaydetmek daha sonra aynı hs %5 kadar ters kayıt etmek demektir.
Sizin kayıt şeklinizde teşvik mevzuatında açıkça yazılı olan "gider yazılamaz." kısmınıda es geçiyorsunuz. Sgk müfettişi bizim kadar kayıt şeklini bilemez. İncelemede gider yazıldığını görünce ipc kesebilir. Malum bu gibi hatalı cezaları düzelttirmek deveye hendek atlatmak gibi uğraştırır.
Ben ödemenin son günü dolana kadar %5 kısmı hariç kayda alınır, eğer ödeme yapılmaz ise son ödeme gününün ertesi gününe %5 kısmı için kayıt yapılır diyorum ve :-X.

Bunu kastediyorsanız; evet;

Ve tebiliğin neresinde gider yazılamaz diye bir ibare var merak ediyordum. Ama polemik olur diye soramamıştım. Şimdi sormak istiyorum. Nerede yazıyor bu ifade;

İkinci sorunuza gelince;

Atıyorum

Alış Bedeli 110,00
İskonta 10,00
-----------
Net tutar 100,00
KDV 18,00
-------------
118,00

--------- / / ------------
153 100
191 18
320 118
---------- / / -----------

İskonto alıcı ile satıcı arasında belli şartlarda anlaşılması ve taahhüt edilmesi sonucu ft yansıtılır. Alıcı taahhütlerini ihlal ederse yapılan iskonto alıcıya sonradan yansıtılır.
Biz borcumuz olmadığını ve cari ay primini zamanında ödeyeceğimizi ve diğer şartları sağladığımızı taahhüt ettiğimiz için sgk tahakkuk aşamasında bize prim iskontosu uygulamaktadır. Eğer ödeme şartını yerine getirmez isek yaptığı indirimi cezası ile birlikte istemektedir.
İskontoyu düşüp net bedeli mal alış işleyebiliyorsak neden gider/maliyet kaleminde de aynısını uygulayamıyoruz?

Merhaba,

Ancak daha sonradan yapılan iskontalar; ayrıca muhasebeleştirilir. Değil mi sayın nane

Satışlarda daha sonra mğşteri tarafından kesilen iskonta faturaları 600 hesabın borcuna yazmıyoruz.
hatta ve hatta 611 hesabı sırf bunun içindir.

siz ay sonunda bordro kaydı atıyorsunuz. Tahakkuk fişini takip eden ayın 23'ünde kesiyorsunuz. Dolayısıyla iskonta daha sonradan gerçekleşiyor.

Madem olayı o bağlamda irdeleyeceğiz. İrdeleyelim.

Firma 31.12.2008 tarihinde aracını tamir ettirsin. Bu gideri 740 hesaba işlemiş ve defteri bu şekilde kapatsın.

23/01/2009 tarihinde işçilikte bir kusur görsün ve % 5 eksik ödeme yapacağı yönünde satıcıla anlaşsın. Ve iskonta faturasını kessin.

Hangi hesaba alacaksınız. Bu tutarı. ???? 740 'ın alacağına mı....

hiç olur mu...

Sayın Nane. Olmaz.

Mahsup edemezsiniz.

MUSGT tebliği açıkça yazıyor; gelir ve gider kalemleri mahsup edilmez. Ayrı ayrı muhasebeleştirilir.

Ayrıca tebliğin neresinde gider yazılamaz. Diyor. Bunu belirtirseniz sevinirim.

Saygılarımla,

Gider yazılamaz olarak yazdığım ifadeyi aynen kanundaki metni alıntı yaparak anlam karmaşası olmaması için düzelttim.
Ben ortada bir gelir yok ki diyorum siz ısrarla yazdığınız sözdeki gibi davranıyorsunuz.
Bildirimi vermek için neden yasal sürenin sonuna kadar bekleyeyim ki? İstersem cari ayın son gününde de bildirimi gönderebilirim, yani 10. ay bordrosunu 31/10'da yapıp 31/10'da sgk bildirimimi yapabilirim. Ben borcumu ödeyeceğimi taahhüt etmiş miyim etmişim. O andan itibaren indirimi hak etmiş olurum. Eğerki taahhüdümü ihlal edersem aynı sonradan iskonto iptali için kesilen ft gibi sgk'da bana verdiği %5 indirimi iptal etmektedir.

Merhaba;

31/10 da bordronuzu yapıp; 31/10 da tahakkuk edemezsiniz. Sayın Nane;

31/10 tarihli puantaj; 01/11 de olur elinizde, 31/10 gününün puantajları olmadan; Helede gece mesaisi varsa; nasıl 31/10 günü bordro düzenleyeceksinizde bildirgeyi vereceksiniz.

Açıklarmısınız lütfen.

Nasıl gelir yok. Devlet teşfiği bu. Nasıl kayıtlara intikal ettirmezsiniz.

Teşvik tahakkuk fişi elinize alınmadan kayıtlarda giderleri azaltıcı unsur olarak kullanılamaz. Tahakkukta ayın son günü alınamaz. En erken sıkı bir çalışmayla 01/11 de alınabilirki; bu da dönem atlama anlamına gelir.

Gider yazılamaz hususunu gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında maliyet unsuru olarak kullanılamaz ifadesine bağladığınızı anlıyorum.

Bu ifadenin ne anlama geldiğini yukarıda açıkladım. Bu konuda hemfikiriz sanıyorum.

Teşvik devletin işletmeye sağladığı bir kazançtır. Sayın Nane;
Ve kayıtlara intikali MSUGT'nin gereğidir.

Ben söylediklerimi kanuni metinlere dayandırıyorum.

Saygılarımla,

İmalat işvereninin kayıtlarını nasıl yapacaksınız? %5 indirimi üretilen malın maliyetine katmadan nasıl olacak?

Sayın Formdaşlar

Bu konu lastik gibi uzadı.Bugün Sayın YMM Talha Apak'ın Alıntısı aşağıdaır

HAZİNECE KARŞILANACAK SİGORTA PRİMİNİN BEŞ PUANLIK İŞVEREN HİSSESİNİN

MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

1.Giriş:

19 Kasım 2008 Tarihli, www.alomaliye.com sitesinde yayımlanan ?Hazinece Karşılanacak Beş Puanlık Sigorta Primi İndirimi? isimli makalemiz yayımlandıktan sonra, konunun muhasebeleştirilmesi hususunda sıkca sorulan sorularla karşılaşmamız nedeniyle, uygulayıcıları bu konuda bilgilendirmek amacıyla bu çalışmayı yapmış bulunuyoruz.

Bilindiği gibi, 5763 Sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun? istihdamı artırmak ve işsizliği önlemek gayesi ile yürürlüğe konmuştur. Bu kanunla, 4/a bendi kapsamında işçi çalıştıran özel sektör işverenleri için sigorta primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmı Hazinece karşılanarak teşvik desteği verilmiştir.

İndirimden yararlanmanın öne çıkan iki önemli şartı;

* Kuruma yasal süresi içinde verilmiş aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk etmiş sigorta primlerinin, işveren hissesinin Hazinece karşılanmayan kısmı ile sigortalı hissesinin tamamının yasal süre içerisinde ödenmesi,

* Hazinece karşılanan (ödenmeyen) prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi yönün gider yazılamaması.

Bu itibarla, konu ile ilgili farklı kayıt yöntemleri söz konusu olabilecektir. Kayıt yöntemine ilişkin uygun gördüğümüz iki örnek aşağıda gösterilmiştir.

2. Konunun Muhasebeleştirilmesi

Hazinece karşılanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi beş puanlık işveren hissesinin muhasebe kaydı örnekleri : (İşveren hissesinin tamamı 100,00 YTL olarak örneklenmiştir)

I. DİREKT GİDER/GELİR KAYDETME YÖNTEMİ

ÜCRET BORDROSU KAYDI

____________________ / ______________________________________

770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ 100,00

770 10 Sigorta Primi İşveren Hissesi

361 ÖDENECEK SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİLERİ 100,00

361 10 Sigorta Primi İşveren Hissesi

ÖDEME KAYDI

____________________ / ______________________________________

361 ÖDENECEK SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİLERİ 95,00

100 KASA 95,00

HAZİNECE KARŞILANAN BEŞ PUAN İŞVEREN HİSSESİ KAYDI

___________________ / ______________________________________

361 ÖDENECEK SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİLERİ 5,00

602 DİĞER GELİRLER 5,00

602 10 Hazinece Karşılanan Sigorta Primi İşveren Hissesi

II. KARŞILIK AYIRARAK GİDER/GELİR KAYDETME YÖNTEMİ

ÜCRET BORDROSU KAYDI

___________________ / ______________________________________

181 GELİR TAHAKKUKLARI 5,00

181 10 Hazinece Karşılanacak Sigorta Primi İşveren Hissesi

602 DİĞER GELİRLER 5,00

602 10 Hazinece Karşılanacak Sigorta Primi İşveren Hissesi

ÖDEME KAYDI

_______________________________/ __________________________________

361 ÖDENECEK SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİLERİ 95,00

100 KASA 95,00

361 ÖDENECEK SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİLERİ 5,00

181 10 Hazinece Karşılanan Sigorta Primi İşveren Hissesi

3. Değerlendirme ve Sonuç

Bundan hareketle; yukarıdaki örneklerden de anlaşıldığı gibi, yapılacak muhasebe kayıtlarında, söz konusu indirim önce gider, akabinde (ödeme aşamasında) ise gelir kaydedilmelidir. Yoksa, beş puanlık indirimden arındırılmış işveren hissesinin netini gider kaydederek beş puanlık indirimi kayıtlarda göstermemek hatalı bir işlem olur. Zira, beş puanlık indirim ancak ödeme aşamasında yani bir sonraki ayda gerçekleşmiş olacaktır.

Bize göre de; karşılık ayırarak kaydetme yöntemine ilişkin II. Nolu kayıt yöntemini uygulamak daha doğru olacaktır. Böylece, geçici vergi veya dönem sonları itibariyle çıkarılacak mali tablolarda gelir/giderlerin ilgili olduğu dönemlerde yer alması sağlanmış olacaktır. Aksi halde, gelirin ilgili olduğu dönem yerine bir sonraki dönemde yer alacak olması vergi/muhasebe ilkeleri ile bağdaşmayacaktır.

nane ' Alıntı:
İmalat işvereninin kayıtlarını nasıl yapacaksınız? %5 indirimi üretilen malın maliyetine katmadan nasıl olacak?

Üstad;

Tarım işletmelerinde verilen devlet destekleri;

hayvancılık işletmelerinde verilen devlet destekleri;

Nasıl maliyetten düşmüyor. Gelir kaydedilerek direk olarak kara ekleniyorsa;

Buda kara ekleniyor.

Saygılarımla,

Başından beri iddia ettiğim gibi kullanılan hesap 602 dir. Amerikayı yeniden keşif etmeye gerek yoktur. Ha tabii siz Sn Apak da nerden bilecekmiş derseniz başka hesaplar monte etmeğe devam edebilirsiniz.

II. KARŞILIK AYIRARAK GİDER/GELİR KAYDETME YÖNTEMİ

ÜCRET BORDROSU KAYDI

____________________________________ / ______________________________________

181 10 Hazinece Karşılanacak Sigorta Primi İşveren Hissesi

602 DİĞER GELİRLER 5,00

602 10 Hazinece Karşılanacak Sigorta Primi İşveren

Sayın arkadaşlar
Bugün Üstad YMM Talha Apak bu konuyla ilgili son noktayı koymuştur. Gayet mantıklı geldi bana , ancak gelir kalemi 602 değil 67 li bir hesap olduğunu savunuyorum. Doğrusu budur çünkü bu işin birde vergi dairesi karşılaştırması var. 602 ye alırsak uğraşacağımızı düşünüyorum. Çokta uzatmaya gerek yok.Hepinize kolay gelsin.

Üretim yapan için işçilik gideri 720 Hs kaydedilir. Üretim yaptığım mal maliyeti hazine katkısı kadar eksik olacak. Belki o malı 2009 ikinci yarısında satacağım, ama 5 puan kısmını 6xx kaydedip 2008 yılında vergi ödeyeceğim. Satmadığım bir maldan vergi ödemek...

nguroy ' Alıntı:
Başından beri iddia ettiğim gibi kullanılan hesap 602 dir. Amerikayı yeniden keşif etmeye gerek yoktur. Ha tabii siz Sn Apak da nerden bilecekmiş derseniz başka hesaplar monte etmeğe devam edebilirsiniz.

Sayın NGuroy;

Ben sayın Talha Apak'ı tanımam; Bir kaç konuda yazılarını okudum katıldığım ve katılmadığım noktalar olmuştur. Ancak sizin değişik konulardaki görüşlerinizi burada defalarca okudum.

Fikirlerini daha az analiz imkanı bulduğumdan dolayı Sayın Talha Apak'ın söylediklerinden çok; fikirlerini daha fazla bir şekilde analiz imkanı bulduğum sizin söylediklerinize daha fazla itibar ederim.

Bu yüzden siz 602 dediğinizde; karşı çıkıyorsam; Sayın Talha Apak 602 dediğinde hayli hayli karşı çıkmam tabidir.

ki Sayın Talha Apak'a bu konuyla ilgili görüşlerimi ve 602 hesabın neden kullanılmaması gerektiği hususunda bir mail attım.

Sağolsun cevap yazmış.

İdare 5 puanlık prim indiriminin gelir kaydında kullanılacak bir gelir hesabı öngörmemiştir. Konu yeni olduğundan uygulama henüz genellik kazanmamıştır. Diğer gelir hesaplarını da analiz ederek, 602 No. lu hesabın bu işlem için uygun olacağına kanaat getirmiş bulunuyoruz.Farklı gelir hesapları da düşünülebilir veya kullanılabilir.

Sayın Apak'ta Kanaat notunu sizin gibi 602 den yana kullanmış.

Sonuç olarak;

Farz değil; ilgili tebliğlerde hangi hesap kullanılacak belli değil;
Sünnet değil ; danıştay, mükteza, özelge yok ortada

dolayısıyla; Sayın Apak dahil hepimizin yazdığı içtihattır.

Dolayısıyla, görüşlerimin düşüncelerimin arkasındayım.

nane ' Alıntı:
Üretim yapan için işçilik gideri 720 Hs kaydedilir. Üretim yaptığım mal maliyeti hazine katkısı kadar eksik olacak. Belki o malı 2009 ikinci yarısında satacağım, ama 5 puan kısmını 6xx kaydedip 2008 yılında vergi ödeyeceğim. Satmadığım bir maldan vergi ödemek...

Sayın Nane;

Müsade ederseniz. Ben size bir şey sormak istiyorum. Mal aldığınız yerden yıl sonunda prim aldınız. Ne yapacakasınız. Elinizde kalan stok kadar kısmını ayırıp kalanı mı gelir yazacaksınız.

Saygılarımla,

Sn. Uzman

Görüşlerinize teşekkür ederim. Elbette bu bir yorumdur. Ben de dikkat ederseniz daha önce bunu yazdım. Uygulama zamanla oturacak, daha sonra belki maliye de bu konuda yol gösterici birşeyler yayınlayacak.

Ya da eskiden çok olduğu gibi bu uygulama kadük kalacak. Unutulacak gidecek.
Günümüz öyle bir hale geldi ki. Mali idare (bile) yasalara aykırı uygulamalar yapabiliyor, önerebiliyor, haksız vergi tarhı ve cezalar verebiliyor.
Bizler burada sadece birer uygulamacıyız. Kendi görüşümüze göre hareket ediyoruz.
Bizim söylediklerimiz sadece tartışma, fikir cimnastiği, beyin fırtınası olarak alınmalıdır. Belki konulara değişik bir bakış açısı getirebiliriz.
Ancak asla ve asla ne benim ne de diğer forumdaşların yorumları bağlayıcı değildir. Mutlak doğru değildir. Her zaman için tartışılması gerekir.