Çalışma belgesi

Üyelik
8 Şub 2011
Mesajlar
67
merhabalar,
bir çalışanımız işten ayrılırken yeni çalışmaya başlayacağı işyeri bizden çalışma belgesi istedi.
bu belgeyi kullandığım programdan alabiliyorum, ancak kümülülatif vergi matrahınında bu belgede olmasını istediler.
bunu kendimde yazabilirim ama, acaba bir formatı varmı diye tereddütte kaldım.
benle bir örnek paylaşırsanız çok sevinirim..
 
Ynt: Çalışma belgesi

mail adresiniz varsa elimdekilerden bir tanesini gönderirim
 
Ynt: Çalışma belgesi

bende çalışma belgesi var ancak, kümülatif vergi matrahı bu belgeye yazılırmı, yazılırsa nereye yazılır onu merak ettim
 
Ynt: Çalışma belgesi

Arkadaşlar Çalışma belgesinin herhangi bir formatı yoktur. Kümülatif vergi matrahını herhangi bir yere yazmanız yeterli sadece verilmediği taktirde 80 - 90 arası bir cezası var veya verilen bilgilerden karşı taraf zarar görürse o zaman zararı ödemek zorunda kalırsınız. Kolay Gelsin
 
Ynt: Çalışma belgesi

kümülatif gelir vergisinin yeni işyerinde nasıl bir fonksiyonu olacak çok merak ettim ?
 
Ynt: Çalışma belgesi

kümülatif vergi matrahı; çalışan için yeni işyerinde sıfırdan başlar.. Bu nedenle yazılma gereği yoktur.
 
Ynt: Çalışma belgesi

Gelir Vergisi Kesintisi açısından
1. Dilim 9.400,00 TL %15
2. Dilim 23.000,00 tl % 20
3. Dilim 80.000,00 tl % 27
4. Dilim 99.999.999,00 %35
 
Ynt: Çalışma belgesi

o konuda problem yok zaten de , yeni işyeri eski işyerinin vergi matrahını devam ettirecek diye bi zorunluluk mu var. Bu konuda çok araştırma yaptım. Yeni bir işyerinde çalışmaya başlanıldığı zaman sıfırdan vergi uygulamasına başlanması gerektiğini vurguluyor çoğu uzman. Bence de öyle olmalı. Devlet yeteri kadar sömürüyor zaten bizi :( bu konuda herhangi bir dayanağınız varsa da paylaşırsanız çok sevinirim. Bilmiyorsam da öğrenmiş olurum ;)
 
Ynt: Çalışma belgesi

HAZELSU ' Alıntı:
İrem35 ' Alıntı:
kümülatif vergi matrahı; çalışan için yeni işyerinde sıfırdan başlar.. Bu nedenle yazılma gereği yoktur.

katılıyorum ;)

Ben Halen Katılmıyorum :)
Arkadaşlar bakın Gelir Vergisi çalışanın o yıl ki gelirlerine göre aylık dilim olarak kesilen vergidir.
Gelir vergisi çalışanındır işverenin değil. İşveren sadece çalışandan keserek maliyeye çalışan adına öder. Yeni işyerinde geçmiş gelir vergisi kümülatif matrahını beyan etmeyen çalışan idari para cezasına maruz kalır. (Şu anda uygulama yapılmamakta) O yüzden işverenin değişmesi önemli değildir.
Örnek: işveren firmasını taşıdığı zaman taşıdığı tarihten önceki kdv sini ödemiyor mu ?

Herkese kolay gelsin
 
Ynt: Çalışma belgesi

Çalışanlardan kesilen gelir vergisi aslında yıllık vergidir.
Eskiden matrahlar toplanıp diilimlere göre stopaj yapılırdı ve bu nednele yıl içinde nakil olduğu zaman kümülatif matrah yazısı istenirdi.
Şu anda yapılan uygulamada ise yıl içinde birden fazla işverenden elde edilen ücret geliri kavramı vardır.
Bu şartları oluşan ücretli yıllık gelir beyanı vermek zorundadır. Ancak bu işverenin sorumluluğu değildir.
 
Ynt: Çalışma belgesi

Kümületif gelir vergisi matrafı yeni işe girişte sıfırlanır.Bu konu bir çok başlıkta tartışıldı.
http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=36229.0

Birincisi işveren işçinin vergisini artık takip etmek zorunda olmadığı gibi işçi de böyle bir şeyin
gerekli olduğunu bilmiyordum direk bu işten kolaylıkla sıyrılır ve takibi de zor bir işlem olduğu
için artık yeni işyerlerinde sıfırdan başlamaktadır.
 
Ynt: Çalışma belgesi

sanırım bu konuda da net bir açıklama yok. Bende sıfırdan başlamasından yanayım ama muhasebe müdürümüz önceki işyerinden alınacak kümülatif G.V. matrahından devam edilmesini söylüyor. Çok kararsız kaldım şimdi , hangisini yapmalıyım offffffffffff :(
 
Ynt: Çalışma belgesi

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.l6.01/GVK-103
Konu : İşveren değiştiren personelin ücret gelirinin vergilendirilmesi hk.
?.

Bağcılar-İSTANBUL

İLGİ : ? tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde 2007 yılının 10.ayına kadar bir işyerinde çalıştığınızı, 01/11/2007 tarihinde bu işyerinden ayrılarak başka bir işyerinde işe başladığınızı, bu iki işyerinin birbiriyle ilişkisinin olmadığını, ancak yeni işyeriniz tarafından eski işyerinizden toplam gelir vergisi matrahını içeren yazı istendiğini belirterek farklı sektörde, tamamen bağımsız olarak faaliyet gösteren yeni işyerinizce ücretinizin vergilendirme aşamasında vergilendirmeye esas olacak toplam matrahın nasıl belirlenmesi gerektiği konusunda görüşümüz sorulmaktadır.
Bilindiği gibi, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun 61. maddesinde; ?Ücret işverene tabi ve belirle bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.............? denilmiş 62. maddede ise ?İşverenler hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir.? hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan aynı Kanunun 86. maddesinde ise, ?(4842 sayılı Kanunun 9. maddesiyle 24/04/2003 tarihinden geçerli olmak üzere değişen şekli) (2003 yılı gelirleri dahil) Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

1- Tam mükellefiyette

????.

b) Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler (4962 sayılı Kanunun 17/D maddesiyle değişen parantez içi hüküm 07/08/2003 tarihinden geçerli olmak üzere) (birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplam 103. maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri dahil)?? hükmü yer almaktadır.

c) Vergiye tabi gelir toplamının (a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç 103. maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması koşuluyla, Türkiye?de tevkifata tabi tutulmuş olan; birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları?..hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, konuyla ilgili olarak 160 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, ??Buna göre, bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde, her bir işverenin ödediği ücretler, ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Dolayısıyla vergi tarifesi, her bir işverenin ödediği ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanmaktadır. Ancak, söz konusu ücretlerin gayrisafi tutarları toplamının, Gelir Vergisi Kanununun 86. maddesinde belirtilen haddi aşması halinde, bu ücretlerin yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.? açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, yeni başladığınız işyerinde çalışacağınız süre içerisinde elde edeceği ücret gelirinin Gelir Vergisi Kanununun 61, 94 ve 103. maddeleri uyarınca vergilendirilmesi aşamasında daha önce çalışmış olduğunuz işyerinizden elde ettiğiniz kümülatif ücret matrahının yeni çalışacağınız işyerindeki süre içerisinde elde edeceğiniz ücret matrahı ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Bir başka anlatımla elde edeceğiniz ücretlerin tevkif suretiyle vergilendirilmesine esas olarak başlangıçta ?0? matrahın dikkate alınması gerekmektedir.
Öte yandan, yıl içerisinde birinci işverenden almış olduğunuz ücretin hangisi olacağı tarafınızdan serbestçe belirlenecek olup, başkaca bir geliriniz olmaması şartıyla 2007 yılı içinde birinci işverenden sonraki ücretlerinizin toplamının 19.000YTL.?yi aşmaması halinde beyanname vermenize gerek bulunmamaktadır. Ancak, birinci işverenden sonraki ücret gelirlerinizin toplamının 19.000 YTL?yi aşması halinde ise birinci işverenden alınan da dahil olmak üzere ücret gelirinizin tamamının tarafınızdan yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim
 
Ynt: Çalışma belgesi

nerden bileceğim ben bu yazının gerçekten gelir idaresi başkanlığından yazıldığını. resmi kanallarla yapılan bir yönetmelik , tebliğ vs. varsa eğer onu paylaşın lütfen.
 
Ynt: Çalışma belgesi

Kümülatif matrah uygulaması çoktan maziye gömüldü. Muhasebe müdürünüze biraz mevzuat karıştırmasını mesela bizim siteyi izlemesini önerseniz. :)
Tabi 2010 yılı için 19000 değil sınır 22000 tl dir.
 
Ynt: Çalışma belgesi

nguroy ' Alıntı:
Kümülatif matrah uygulaması çoktan maziye gömüldü. Muhasebe müdürünüze biraz mevzuat karıştırmasını mesela bizim siteyi izlemesini önerseniz. :)
Tabi 2010 yılı için 19000 değil sınır 22000 tl dir.

Valla bu güne kadar ben bildiğim uyguladım , şimdi beni uyarmasına rağmen yine kendi bildiğimi yaparsam nolur bilmem. :(
 
Ynt: Çalışma belgesi

O zaman kendisine g.i.b ücretlerin vergilendirme rehberini bir zahmet hediye ediverin. :)
 
Ynt: Çalışma belgesi

sayın güroy yeni bi konu başlığı açtım , lütfen bakar mısınız..? acil cevaba ihtiyacım var...
 

Benzer konular

Üst