fonradar

Haksız Rekabetle Mücadele Yazılımı

Sayın Arkadaşlar,

Meslekle ilgili olarak yayınlanan tebliğ taslağını baştan sona gözden geçirin. Yepyeni haberler kapıda. Burda hızla taslak hakkında görüş toplayıp varsa gerekli düzeltme taleplerini iletmek lazım. Mesela çok önemli bir başlık; "IV- DÜZENLEDİKLERİ HiZMET VE TASDiK SÖZLEŞMELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ NETİCESİNDE KAPASİTELERİNİN ÜZERİNDE İŞ KABUL ETTİKLERİ YÖNÜNDE KANAAT OLUŞAN MESLEK MENSUPLARINDAN İZAHAT İSTENMESİ VE BU HUSUSTA GEREKLİ İDARİ TEDBİRLERİN ALINMASI"

Tebliği inceleyin arkadaşlar...
 
Arkadaşlar,

Haksız Rekabet ile ilgili bildirimler nereye yapılacak ? Bulamıyorum ve konuyu tam anlayamadım?

Bu bildirimleri girenler var mı?

Teşekkürler
 
Taslakta hem YMM hem SM/SMMM sözleşmelerinin her yıl yenilenmesi gerektiği süresinin en fazla 1 yıl olacağı ve "kendiliğinden uzar" vb ifadeleri maliyenin kabul etmeyeceği yazılı.
 
Türmob sistemine Sözleşme girişi yapmak istiyorum, girmeme rağmen "vergi no alanı boş bırakılamaz" uyarısı çıkıyor, ilerleyemiyorum. Explorer ve Crome ile denememe rağmen yine de olmuyor. Bu tür hataları dillendirebileceğimiz bir danışma hattı vs. var mı?
 
Ah ah kimsenin bir şey bildiği yok. Biz uğraşıyoz böyle. Uğraşa uğraşa deneye yanıla birbirimize sora sora uğraşıyoz işte.
 
GİB 'e sözleşmelerimizi 31/12/2014 tarihinde süresi sona eren olarak bildirimini yaptık. Tekrardan GİB e sözleşmelerimizi girerken başlangıç tarihi olarak 01/01/2015 tarihli olarak siteme girişini yaptık.

haksız rekabet sisteminde;
MADDE 8 -Meslek mensubu;
a - Mevcut müşterileri ile dönem sonunda yenilediği sözleşmeleri, dönem sonundan
itibaren iki ay içerisinde,
b - Dönem içinde ilk defa yapılan, yıl içinde yenilenen veya sona erdirilen sözleşmeleri
ise otuz gün içerisinde,
6 ncı maddede belirtilen içeriğe göre hazırlanan yazılım üzerinden tam ve eksiksiz bir
şekilde bağlı olduğu odaya bildirmek zorundadır.
deniliyor.

mükelleflerimizle ücretleri netleştiremediğimiden hem de 2 aylık süremiz olduğunu düşünerek sözleşmelerimizi sisteme giremedik.
fakat b maddesinde yıl içinde yenilenen ler 30 gün içerisinde bildirim yapacak diyor?
biz bu durumda hangi kapsama girmiş oluyoruz ?
 
b md yıl içinde yenilenen ile kasdedilen mük. aranızdaki sözleşme şartlarının değişmesi nedeni ile sözleşme yenilersenizdir. Örn; mük şirket aktif iken yıl içinde gayrifaal durumuna gelir ve sözleşme yenilerseniz veya tek merkezi var iken ilave işyeri açması neticesi.
 
5 şubatta İstanbul odasının semineri varmış.Büyük ihtimalle gidemeyeceğim.Gidecek arkadaşlar,notlarını paylaşırlarsa memnunluk duyarım...
 
Bugün Tesmer konu ile ilgili semineri vardı. Özellikle başlıklar şu şekilde ;
1- Sözleşmeler her yıl yenilenecektir. (Sözleşme başl. ve bitiş tarihine tam dönem yıl yazılacak. Örnek;
Sözleşme Başl.Tarihi : 01-01-2015
Bitiş Tarihi : 31-12-2015
Sözleşme Tarihi : 10-02-2015 gibi.
2- Yazılımda ücretler Maliye Bakanlığının yayınlamış olduğu asg. ücret tablosunun (Örneğin İstanbul için +%35) altında ücret yazılamayacak.
3- Yazılımda tahsilatlar kısmına yazılacak tutarları bu yılın kasım ayına kadar girilebilir dendi. Yazılım ilk yıl için hoşgörülü davranacakmış.
4- Yazılım bu yılın haziran ayının sonuna kadar G.İ.B. ile entegrasyon sağlanacakmış.
5- Sözleşmeler 28-02-2015 tarihine kadar sisteme mutlaka girilip damga vergileri ödenecekmiş.
6- Ücret tarifesinde indirimler satırında bulunan %50 indirim kısmı sadece 2014 yılından basit usulden gerçek usule geçişler için iki yıl için uygulanabiliniyormuş.
7- Asgari ücret altında çalışmak - Yazılıma belirlenen sürelerde sözleşme yapmamak - SMMM Makbuzu kesmemek üst üstüste ceza gerektirdiğinden geçici meslekten çıkarma da sözkonusu olabilecekmiş.
8- Yazılıma kimi meslekdaşlar defter tutma harici tek tek beyanname isimlerini giriyormuş (örnek: g.v. bey göndermek, sgk bildirge vermek gibi.) münhasıran yapılan işlemler için bu şekildeymiş.
9- Seminer eğitmeni odanın yönetim kurulu üyesi olduğundan bu konuları detaylıca bizimle paylaştı.

Bende sizinle paylaşmak istedim.
 
Bu konu hakkında bazı sorularım var.Cevaplarsanız sevinirim. Damga vergilerini ödeyip ödemediğimizi nasıl göreceklermiş. %50 kısmı neden sadece basit usul için uygulanacak tarifede o şekilde yazmıyor.

Kolay gelsin
 
İlavelerde indirimlerde maliye bakanlığının resmi gazetede yayımladığı tarifede açık açık yazılı. İşletme/şirketin durumuna göre ilave ve indirimler sonucu çıkan rakam alt sınırdır.
 
Tahsilatları nasıl yapacaksınız arkadaşlar. Mesela 10 Şubatta yapılan tahsilat için sisteme 10 Şubatta tahsil ettiğimi gircem peki serbest meslek makbuzunu 10 Şubata mı kesicem yoksa ay sonlarında kessem olurmu. Siz nasıl yapıyorsunuz?
 
çoklu KDV ne demek arkadaşlar.

bir mükellef serbest meslek faaliyeti yanında ticari kazanç da elde ediyor (bilanço usulüne tabi)
çoklu KDV seçeneği bu tür mükellefler için mi?
 
Çok KDV hem %1'li Hem %8'li hemde %18 li mal alıp satanlar olarak anladım ben. Benimde bir sorum var. Aracılık sözleşmelerini girecek miyiz?
 
Tahsilatları nasıl yapacaksınız arkadaşlar. Mesela 10 Şubatta yapılan tahsilat için sisteme 10 Şubatta tahsil ettiğimi gircem peki serbest meslek makbuzunu 10 Şubata mı kesicem yoksa ay sonlarında kessem olurmu. Siz nasıl yapıyorsunuz?

Ben de bu soruyu sormuştum.
 
Bu konu hakkında bazı sorularım var.Cevaplarsanız sevinirim. Damga vergilerini ödeyip ödemediğimizi nasıl göreceklermiş. %50 kısmı neden sadece basit usul için uygulanacak tarifede o şekilde yazmıyor.

Kolay gelsin



Damga vergilerinin tahakkuk yada ödenip ödenmediğine ilişkin konunun tarafları Maliye ve sizsiniz. Oda ileride sözkonusu sözleşmelere ilişkin GİB ile entegrasyon sağlayacağından ileriki durumda Oda damga vergilerinin durumunu görebilirmi bilinmez.
Mükellef zaten adı üstünde Basit Usul Mükellef nu tür mükelleflere özellik sağlandığı için ve bir sonraki yıl Gerçek Usule geçerse böyle bir indirim yapılabilir denmekte. Her nekadar uygulanır sözcüğü kullanılmış olsa da rakamın üstünde çalışıyor iseniz size kimse neden rakam yüksek demez merak etmeyin.
4.4- 2015 Yılında ilk defa gerçek usulde defter tutma durumunda olacak mükellefler için
I ve II no.lu tablolarda yer alan ücretler iki yıl % 50 indirimli olarak uygulanır.
 
Arkadaşlar tahsilatların sisteme girilmesi konusu muğlak. O nedenle tahsilatları tahsil ettiğiniz tarihte yada bu yılın sonuna kadar herhangi bir tarihte ilk yıl için girilebir denilmektedir. SMMM Makbuzları ise her ne kadar KDV ve G.V. maddeleri birbiri ile çelişsede her ay düzenli olarak kesilecekmiş. Geçen gün bu konu ile ilgili bir denetim yapılmış bin rakamının üzerinde müşterisi olan bir büro hiç makbuz kesmemiş bir döneminde düşünün artık.
 
Haksız rekabet ile ilgili sözleşmeleri girerken belirlenmiş tutarlardan daha düşük bedel açıklaması yapılarak giriş yapılabiliniyor mu?
Örneğin, kişi tek ufak minübüsü ile servis taşımacılığı yapıyor ve aylık ciro 3 veya 4 bin tl ancak zamanında limited kurmuş
veya hiçbir işlemi olmayan firmalar ciro sıfır gibi
Yoksa faaliyeti olup olmaması veya cirosu olup olmamasına bakılmadan çıkacak asgari ücretin altında bedel azamayacağız mı?
Teşekkürler
 
Yandık desenize bende 10 adet boş firma var bu adamlardan 300-400 tl nasıl alınır veya vergilerini biz mi ödeyeceğiz
Saçma bir düzenleme
 
Üst