İş Kazalarında Karakola Bildirim Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
İşyerlerinden birinde yaralanmalı bir iş kazası oldu.
Sgk'ya bildirimi yarın internet üzerinden yapacağız, ancak bir de kolluk kuvvetlerine derhal bildirim yapılmalıdır diyor, mevzuatta.

İş kazasında karakola bildirim nasıl yapılır? Bu uygulama devam ediyor mu? Bunu bir dilekçe ile mi yapıyoruz? Yoksa karakolda tutanak mı tutturuluyor?
 
Biz iş kazası tutanağı tutuyoruz. Kaza nasıl oldu ne zaman oldu şahitler falan vs. yazıyoruz. Bir örneğini hastaneye bir örneğini emniyete veriyoruz. Dilekçe falan istemiyorlar burada bizden direk tutanağı veriyoruz. Bazen hastanede polis oluyor o alıyor direk. Polis yoksa kendimiz emniyete götürüyoruz. Eğer şehir dışı bölgede ise işyeri jandarmaya veriyoruz.
 
Karakolda böyle bir tutanak tutarsak, bildirim yaparsanız savcılık dosya açar, mahkemelik olursunuz vs. demişler.
İşyerinin Sigortasız elemanı yok, İş kazası geçiren işçide Ssk'lı, İsg uzmanı, sözleşmesi vs. var, yani işverenin yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş durumda, düzgün çalışan bir işyeri. Burada savcılık suçlu kim onu mu arıyor? Daha önce hiç karşılaşmadım, bu işin sonu nereye gidiyor? Neler ile karşılaşacağız?
Yeterli tedbirler alınmış mı alınmamış mı? Onu mu kontrol ediyorlar? Suçlu, ihmal var mı diye kontrol ediyorlar? Şahitlerin ifadesi mi alınıyor?
 
Alla alla ne mahkemesi ya ben hiç karşılaşmadım böyle birşeyle sürekli veriyoruz karakola.

Madem isg uzmanı var o zaman o yapsın bence bildirimleri siz karışmayın çünkü isg uzmanının görevi bu. O kadar para alıyorlar yapsınlar bu işi onların alanına giriyor.
 
Ben gitmiyorum zaten, işveren gidiyor, ona her seferinde farklı bir şey söylemişler. O da en sonunda isyan etti, gitmiyorum, vermiyorum, bildiriminde dedi, isyan etti artık.
Dünkü polisler birşeyler demişler, bugün yine gitti, boşver demiş polisler, işçi şikayetçi değilse, başına iş açma kendi kendine verme demişler, İsg uzmanı istediler se verin diyor, hastane o bildirimi yapmalısınız yoksa Sgk'ya geçirmeyiz, hastane masraflarını cebinizden ödersiniz demişler vs...
Pazartesi tekrar hastaneye giderek, karakol bildirimi yapmadan halletmeye çalışacaklar, bakalım...

Ama anladığım kadarı ile kazada ihmal varsa, yasal zorunluluklar yerine getirilmemiş ise vs. dosya savcılığa gidip, kamu davası açıyorlarmış. Şahit ifadeleri vs. oluyormuş. Ancak işçi şikayet etmez ise, büyük uzuv kaybı veya ölüm yok ise de yıllar sonra kendiliğinden kapanıyormuş dosya, karakoldan verilen bilgilere göre bu şekilde anladığım kadarı ile...
 
sn. zindan
sağlık kurumuna iş kazası olarak bildirimlerde bulunulduğunda hastane polisi tutanak tutar ( siz haber vermesenizde doktor polise haber verir) hastanın ifadesi alınır, işyerinden şikayetçi olup olmadığı sorulur şikayetçiyim derse savcılık kamu davası açar. (sonraki zamanda işçi şikayetten vazgeçebilir.) şikayetçi olmazsa dosya kapanır, ancak kazanın oluş tarihinden itibaren beş yıl içersinde işçinin dava açma hakkı vardır bu da iş mahkemesine açılan davalar olarak gerçekleşir genelde maddi ve manevi tazminat talepleriyle açılır. burada taraflar işçi ve işverendir, işveren açısından eksik yapılacak bir uyguma direk işvereni bağlar bu açıdan uygulamayı yürütecek olan işveren adına kim olursa olsun konuya hakim olmalı,
çünkü yapılan bildirimlerin ayrıntıları mahkeme safhasında önem kazanıyor.
 
Üst