İvazsız İntikal Hakkında

Üyelik
31 Tem 2013
Mesajlar
5
Konum
ankara
mrb ben kardeşimle beraber 2009 ve 2010 yıllarında babamdan gayrimenkul aldık tapuda satış olarak gösterdik,bu sene vergi müfettişi tarafından babam daire satışlarıyla ilgili incelemeye girdi biz müfettişe durumu daireleri bedelsiz aldığımızı ama tapuda satış olarak gösterdiğimizi beyan ettik.Müfettişte bize durumumuzun ivazsız intikal olduğunu eğer bu şekilde dosyamızı kabul edersek veraset ve harçlara düşük bir meblağ vergi ödeyeceğimizi aksi takdirde babanızın ticari kar yaptığını sayıp o şekilde ceza yazacağını söyledi,babamada kendi babasından miras yoluyla kalmıştı Bende bu işten ne babam nede ben ticari olarak hiçbir kar elde etmediğimizi ama iki vergiden birinden kaçamayacağımızı düşünerek( belkide kanunen haklıyız ) ivazsız intikal olarak değerlendirilmesini kabul ettim ama veraset harçlar vergi dairesine gittiğimde çok yüksek bir meblağ vergiyle karşı karşıya kaldım; sorunum bu ben bu inceleme sonucunu değiştirip ben burayı babamdan satın aldım desem sonuç ne olur sonuçta aldığımız tapuları satış olarak aldık bu konuda yardımlarınızı bekliyorum [/B][/B][/COLOR]
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Renkli yazı forum kurallarına aykırıdır. Lütfen mesajınızı düzeltiniz.
 
keşke inceleme safhasındayken buraya yazsaydınız o zaman daha iyi olurdu. size uzlaşma talep edip etmediğinizi sormuş olmaları lazımdı. bir de inceleme sonucunda çıkacak vergi ve cezalarla ilgili olarak bilgi vermeleri lazımdı.

anladığım kadarıyla inceleme tamamlanmış ve rapor düzenlenmiş. bu andan itibaren inceleme safhası ile ilgili olarak yapacak bir şey yok. artık vergi dairesi o vergi ve cezayı ihbarname ile size tebliğ edecektir. yapabileceğiniz tek şey dava açmak. burada size fikir vermek için yazılan raporu okumak ve verdiğiniz ifadeyi bilmek gerekir. bu olmadan vereceğimiz fikirler yanlış olur.

müfettiş size küçük bir vergi çıkar derken kendine göre küçük olduğunu düşünmüştür. ama bir konuda sizi yanıltmış. eğer o gayrimenkul babanıza veraset yolu ile yani miras yolu ile intikal etmişse ne kadara ve kime satılırsa satılsın (babanız yönünden) vergiye tabi değildir. ticari kazanç şeklinde vergileme hiçbir şekilde olamaz. burada sadece tapu harcı doğar. kolay gelsin...
 
sağolun öncelikle cvp yazdığınız için; Babam rahmetli babasından veraset yoluyla arsalar kalmıştı bu arsaları mütaahhite kat karşılığı verdi ve toplamda 14 daire aldı,daha sonra daireleri daha kat mülkiyeti çıkmadan irtifak halindeyken her biri 1/2 ben ve küçük biraderime ölünce bu işlerle uğraşmayın kendiniz tasarruf yapın diyerek sağlığında verdi,biz tapuları alırken eğer diğer mirasçılar arasında bi sıkıntı yoksa satış olarak alabileceğimizi o zaman ki tapu memuru söylemişti keza bizde satış olarak 2009 ve 2010 yıllarında farklı parselden 7 şer tane olmak üzere her birini babamızdan üzerimize aldık.
Geçen sene babama yönelik bu daire satışlardan muzdarip yapılan vergi denetimi sonucunda müfettiş babamızın bize verdiği daireleri hangi yolla verdiğini söyledi bizde satış gösterdik lakin herhangi bir değer ödemedik nihayetinde babamızdır diyerek iyi niyetle durumu beyan ettik,müfettiş bu durumun ivazsız intikal olacağını ve vergi ödememiz gerektiğini söyleyince bizde babamızdan ölünce kalacak yeri sağlığında aldık suçumuz ne bu işten bu duruma itiraz ederiz nihayetinde tapuda satış olarak gösterdik kötü niyetli biri olsak babamıza para verdik aldık daireleri desek nasıl ispatlarsınız bunu dedim,oda eğer böyle dersem inceleme sonucuna babamızın çok daire satışı olduğu için ticari kara sokup vergi isteriz diye korkuttu,bizde müfettişle uğraşılmaz ivazsız intikal olarak kabul edelim az bi vergi çıkar neyse lanet olsun ödeyelim dedik ve inceleme tutanağını babalarından satış olarak almışlar lakin bedelsiz almışlar diye tutanağa düzenledi ve imzaladık.
Aradan belli bir süre sonra veraset ve harçlar vergi dairesinden memur aradı bu şekilde bi inceleme raporunuz geldi belediyeden rayiç bedellerini getirin vergi keseceğiz dedi,belediyeden tapuda yazan satış zamanına göre rayiç bedel aldım,doğal olarak irtifak üzerinden satın aldığımız için daire başı 5.000 tl gibi rakamlar çıktı,bu şekilde bizimde işimize geliyordu en azından fazla bir vergi ödemeyecektik lakin veraset ve harçlardaki memura beyan ettiğimde kabul etmedi mülkiyet yani daire olarak rayiçleri istedi,bende araştırıdım daire olarak 50.000 liradan toplamda 700.000 lira tuttuğunu öğrendim.
Babamdan aldığımız daireler çok şükür çok ama onları ayda 300-400 liradan kira olarak tasaarruf etmekteyiz,vergi dairesinin rayiç bedele oranlarsa yazacağı ceza 50.000-60.000 lira arası bizim bu parayı ödeyecek durumumuz yok,sizden ricam nasıl bir yol izlemeliyizki en azından bu vergiyi ödesek( işin özünde haybeye vergi ödeyecez,saçma sapan bir usül babam 3. bir şahsa satsa daireleri sıkıntı yok ama öz çocuklarına verdiği için baya bi yüksek vergi...)bile matrahı azaltma yada irtifak olarak aldık diye beyan etme şansımız yokmu teşekkürler...
 
Çok fazla teknik detay yazabilirim bu konuda, ama hem çok karmaşık olacağı için anlamanız zor olur, hem de bir faydası olmaz.

Kısaca şöyle söyleyeyim ama iş işten geçmiş, bu saatten sonra yapacağınız hiç bir şey sizi kurtarmaz.. O veraset ve intikal vergisi ödenecek.

Keşke inceleme aşamasında bir uzmandan danışmanlık hizmeti alsaydınız. Şu anda yaptığınız hasta öldükten sonra doktora götürüp çare aramaya benziyor.
 
peki ivazsız intikal olarak değerlendirildi bu durum bundan sonraki süreçte; tapu kayıtları satış olarak görünüyor yarın bir gün ben bu daireleri satsam kendi adıma değer artış kazancı yada ticari kar çıkarmı şu açında soruyorum bende daireleri bu rapora göre intikal olarak almışım satış olarak almamışım demek oluyor,ikincisi zamanında tapuaya ödediğim harçları geri talep etme hakkım varmı bu konuda yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler...
 
1- Vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti ivazsız intikal olacağı ve bu husus kesinleşmiş bir vergi inceleme raporu ile tespit edildiği için sattığınız zaman değer artış kazancının konusuna girmez. Yalnız arka arkaya çok sayıda satış yaparsanız ticari kazanç elde ettiğiniz iddia edilebilir.
 
1- Anladığım kadarıyla vergi inceleme raporu yazılmış ve rapor vergi dairesine gelmiş. ancak henüz vergi tarh edilmemiş. şimdi vergi dairesi size veraset ve intikal vergisini tarh edecek ve daha sonra tebliğ edecektir. vergiyi ödemek dışında yapabileceğiniz tek şey dava açmakdır. davayı kazanıp kazanamayacağınız hususunda fikir beyan etmek ilgili evrakları ve raporu görmeden mümkün değil.

2- Tapu harcı zaten ivazlı da olsa ivazsız da olsa ödenecek. mesele veraset ve intikal vergisi.

3- Babanız eğer size değil de başkasına bunları satsaydı tek kuruş vergi ödemezdi. sadece tapu harcını daireleri alan kişi öderdi. işte burada daireler size ivazsız (karşılıksız) intikal ettiğinden lehine işlem yapılan kişi bunun vergisini ödemek zorunda. buna da veraset ve intikal vergisi diyoruz.

4- Veraset ve intikal vergisini ödemekle bu işten kurtulamıyorsunuz. eğer dairelerinizin bir yılda birden fazlasını veya birbirini izleyen yıllarda birden fazlasını satarsanız ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirebilirsiniz. onun için bu noktaya da dikkat edin.
 
peki beyanname verdikten sonra uygulanacak istisna tutarı her bir daire için ayrı ayrımı olur yoksa o yıldaki satın alınan tüm dairelerin rayiç bedellerinin toplamı içinmi olur,birde süresi içinde vermediğim için geçmiş yıllara dönük herhangi bir gecikme yada usülsüzlük cezası tarafıma uygunlanırmı teşekkürler...
 

Benzer konular

Üst