Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Ne oldu şimdi sonunda bir cevap alındı ama halen ne olacak bilmiyorum

Kaldık mı geçtik mi

1.soruyu teoriğe göre yaptım

2.Soru aynen dehanın cevabı gibi sadece muhasebe kayıtları yok

Sizce ne olur

Düşünebiliyormusunuz sınavda safhayı yapmasaydım da 1.soruda normali alsaydım 50 alıp geçebilirdim (tabi normal doğruysa)

yada teorik kapasiteye göre yaptığım için geçmiş olabilirim şansa ama

Ben şansa geçmek istemiyorum ki bu piyangomu sınav çalıştık ve hakkımız almamız lazım ama her şey şansa kalmış

Sınavda ya bundadır ya şunda yapıp yapsaydık aynı şey olacaktı

Herkes için hayırlısı benim tek dersim maliyet.(Belki bir daha iş hayatımda hiç kullanmıyacağım bir terim yüzünden kalacağız)

malii77 ' Alıntı:
sayın ogün forum da arama yaptım ama bulamıyorum yardımcı olur musunuz
http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=3350.0

eğer komisyon üyeleri değişti ise, ard arda basbakanlik kanalı ile başvuruda bulunun cevaplamak zorundalar, biz o zamanlar ben bir başlık açmıştım 8-9 kişiydik yanlış hatırlamıyorsam aynı günlerde mail gönderdik hepimize aynı günlerde cevap geldi

BEN BAŞBAKANLIK SİTESİNE GİRDİM ORADA DA BİLGİ EDİNME LİNKİ VAR ARKADAŞLAR ORAYA DİLEKÇE VERDİM MALİYET MUHASEBESİ SINAV KOMİSYONUNDA GÖREVLİ OLANLARIN BİLGİSİNİ TALEP ETTİM.
HADİ GÖREYİM SİZLERİ PARMAKLARINIZA KUVVET...

ben normale göre yaptım çünkü tl/yl nedemek dedim. şimdi bunun çözüme etkisi yok mu adet/yl deseydide normal yapacaktım ama anlamadığım ve normalin mantıklı olduğunu bildiğim için normal dedim... ;D

islam çankaya ben ayrıca kınıyorum insan bir tanede kitaabında teorik kapasiteyle yapardıda bizde böyle takılmazdık.o kitaptan trilyonları kazanıp herşeyi açıklamamasına ayrıca ayıp diyorum. kendi kitabında teorik kapasite yok olduğundan kiatbın fiyakasını kurtarmak içinde normal demiş olabilir ???

ya arkadaşlar benim kafam takıldı

sorunun çözümüne bir etkisi yoktur diyince normal kapasite olmuyor mu cevap

aslan81 ' Alıntı:
ya arkadaşlar benim kafam takıldı

sorunun çözümüne bir etkisi yoktur diyince normal kapasite olmuyor mu cevap

Normal Kapasiteden hiç bahsetmemişki :) Teorik Kapasitedeki Adet ibaresinin eksikliginin sorunun çözümünde etken olmadıgını söylüyor bence. Defalarca okuyo okuyo bunu anladım veya anlamak istedim :)

Arkadaşlar artık sınav sonucunu beklemekten başka yol yok.Açıklama malesef her iki yorumada açık.Ayrıca İslam çankaya'nın kitabı muhasebe konusunda gerçekten çok eksik.Staj başlatma sınavına girerken ben sadece islam çankaya çalışmıştım ve ilk girişimde kazanmıştım.Ama o dönemde piyasada başka kaynak yoktu.(2004) ama yeterlilik sınavında islam çankaya ile yola çıkarsak kesinlikle yarı yolda kalırız.

artık tek yolu şu sınav komisyon üyelerini öğrenmek.Bence bo konuya asılalım artık. :)

ERIN_BROCKOVICH ' Alıntı:
BEN BAŞBAKANLIK SİTESİNE GİRDİM ORADA DA BİLGİ EDİNME LİNKİ VAR ARKADAŞLAR ORAYA DİLEKÇE VERDİM MALİYET MUHASEBESİ SINAV KOMİSYONUNDA GÖREVLİ OLANLARIN BİLGİSİNİ TALEP ETTİM.
HADİ GÖREYİM SİZLERİ PARMAKLARINIZA KUVVET...
Öncelikle forum kuralları gereği mesajın tamamını büyük harfle yazmazsak güzel bir düzen oluşur ikinci olarak, verdiğiniz/vereceğiniz dilekçede ders ders üye adı sormayın, dersleri üyeler kendi aralarında paylaşıyorlar, sadece komisyon üyelerinin isimlerini isteyin, zaten 1 ymm, 2 prof, 2 hesap uzmanı vb... şekilde gelecek cevap, bunların içinden hesapçıları denetim ve hukuklara dağıtacaz, prof lar genelde maliyeti alır.

selamlar

arkadaşlar komisyon üye isimlerini öğrenelim. Öğrenelim iyi güzel de nolacak. Piyasada ki kitabların çoğunda olmayan , olanları ters köşe yatıran uslubda sorular geldikten sonra aynı tas , aynı hamam.

Haa biz yine "komisyon üye isimlerini veremiyoruz gibi yoruma ihtiyaç bırakmayan" durum için gereğini yapalım.

Arkadaşlar öncelikle herkesi tebrik ediyorum,makul sınırlar içerisinde hakkımızı aramaktan daha güzel bişey olamaz.Bişeyler değişecekse bu sınavlarla ilgili,komisyonla ilgili biz talep etmedikçe,baskı yapmadıkça kurullardaki büyüklerimizin rahatları hiç bozulmayacak,kendi bildiklerini okumaya devam edecekler.

günaydın

arakadaşlar başbakanlığın internet adresinden sınav komisyon üyelerinin isimlerini istedim cevap geldiği takdirde burada bilgileri paylaşacağım.

arkadaşlar bu sınav sonrası bizim yüeay hoca tarafından yazılmış soruya itirazımızın dayanaklarını oluşturan bir dilekçe vardı birebir ona verilen bir cevap niteliğini taşıyor o dilekçede biz hangisi diye sormamıştık ki 10000 tl/yıl olmadığını ama artık liradan 6 sıfır atılması nedeniyle adet ve Tl ayrımının çok sağlıklı yapılamayacağı üzerine kurulu bi dilekçeydi topluca o dilekçe fakslandı adamlarda o bakımdan ona birebir cevap vermişler. Hoca bize derslerde dimm verilmezse %100 dür demişti dilekçeyede öyle yazmış kendisi ama komisyon ne demiş "o sizin hüsnü kuruntunuz". Ben başka bir hocayla da konuştum hocam dimm in %100 olup olmadığını nasıl anlıcaz peki dedim dimm için üretimin başında kullanılmaktadır ifadesi yoksa %100 kabul edemezsiniz dedi. Dilekçemizide aşağıda yolluyorum bakın birebir cevap vermişler.

25 Kasım 2007 Pazar günü saat 15:30 ? 17:00 arasında yapılan SMMM Maliyet Muhasebesi Yeterlilik 2007/3.dönem sınavında yer alan hatalar.

1.Soru;
Tek tip mamul üreten işletmenin ,teorik kapasitesi 10.000 TL/yıl,normal kapasitesi 8.000 adet/yıl ?dır. İşletme 2007 yılında 5.000 adet mamul üretmiş olup ,tam ve değişken maliyet yöntemlerine göre birim maliyetleri aşağıdaki gibidir;

Yukarıda bulunan paragraf sorunun tablo öncesi bölüm verileridir.

Hata : 10.000 TL/yıl

Olması ya da düzeltilmesi gereken : 10.000 adet/yıl

Açıklama:

Değerli komisyon üyeleri,yılda üç kez yapılan ve 4 ayda bir düzenlenen yeterlilik sınavlarında klasik usul sınav yapılıyor olma sebebi bizlerin muhasebeci olarak yazılı ifadelerimizin detaylı ve açıklayıcı olup olmadığının aslında bir yerde incelenmesi içindir.Öyle olmasaydı çoktan seçmeli ve uygulanması çok daha kolay olan bir yol denenir idi. Ve bizler özellikle tl?den altı sıfır atılması nedeniyle yazdığımız rakamların arkasına açıklayıcı ibareleri mutlaka yerleştirmeliyiz. Sınavda da bu konu da yapılan hata ADET ve TL ayrımı yapabilmemizi zorlaştırmaktadır.

Ayrıca sınav sonrası bazı arkadaşlar sınıflarında düzeltme yapıldığını beyan etmişlerdir.Oysa çoğu sınıflarda bu uyarılar yapılmamıştır.

Soru 2

Safha maliyet sistemi (yığın üretim) uygulanan bir üretim firmasında 7/B seçeneği kullanılamaz. Bilindiği gibi 7/B seçeneği çeşit esasına göre olup küçük işletmelerde uygulanan hatta TMS tarafından küçük işletmeler için bile 7/A uygulanabilir tavsiyesi bulunmaktadır.

Safha maliyet uygulanan üretim işletmeleri kitle halinde üretim yapmaktadır.7/B uygulaması yapılmamalıdır.

Oysa soruda bu dikkate alınmamıştır.Ayrıca Soruda DBYM ve DSYM tamamlama dereceleri verilirken bir konuda daha sıkıntı vardır. DİMM ,DİŞ ve GÜG için tamamlama dereceleri açık değildir.% 50 oranı belli ki DİMM ,DİŞ ve GÜG için verilmiş fakat DİMM için açık ifade yokken % 100 tamamlanmış kabul edilebilir olması sanırım gözden kaçırılmıştır.

evet bence de açıklama tam olarak bu itiraza cevap olarak verilmiş.bu durumda daha da iyi anlaşılıyork ki yaptığı açıklamadan normal kapasite kullanılacaktır anlamı çıkarmak güç.Sadece bu durumun zaten anlaşılır olması gerektiği ve bu husuta sorunun çözümünü de etilemeyeceğini belirtmiş yani şu ya da bu kapasite dememiş.

Verilen cevabın içeriği şimdi belli oldu, keşke soru net bir şekilde direk sonuca yönelik sorulsaydı, bence komisyon üyelerinin isimleriyle birlikte (madem komisyon hocası cevap yazıyor) sorunun normale göre mi teoriğe göremi yapılacağına yönellik bir çalışma içine girmek lazım.

şimdi arkadaşlar
bu tartışma ilginç bi hal almaya başladı
1- yüceay hoca bu sorularla ilgili tavrını ortaya koyan tek hoca ve bunu yazdığı maille öğrencileri vasıtasıyla tesmere ileten ve tesmerin cevap yazdığı tek yazı.
2- biz öğrenciler olarak bu maile imza felan atmadık bronkovichin iddia ettiği gibi,
biz hocaya her arayışımızda hoca özellikle TL/YIL hatasının öncelikli konu olduğunu bu hata kabul edilirse
daha sonrasında teorik mi normal mi konusunu gündeme getirmek gerektiğini ve süreçte beklememiz gerektiğini söyledi.
3-ayrıca anlaşıldığı üzere tesmerin yayınladığı tek cevabın yüceay hocanın mailine yapıldığını düşünürsek
bence konu hakkında üçüncü bir kişi olarak bronkovichten bilgi almak yerine hocamız aranarak konuyla ilgili tavrı ve gelişmeler hakkında bilgi alınabilir.

sevgili olimpus
1- ben bilgi ve karar merciii değilim ve seni bilmem ama ben korkmadan çekinmeden bu dilekçeye adımı soyadımı ve imzamı attım ve telefon numaramı ,tc numaramıda yazarak faksladım ulaşabildiğim tüm arkadaşlara da bu dilekçenin aynısını ulaştırdım sanıyorum ulaştırdığım herkes noktasına virgülüne dokunmadan aynen yolladı kaldı ki yazımı bir daha dikkatlice okursan ben imza atıldı bile demiyorum..
2- Hani diyorsun ya hata kabul edilirse hangisi diye gündeme getirilir ne gündeminden bahsediyorsun arkadaşım bak bu kadar baskıyla 20 günde bi cevap geldi bi daha mı aynı süreç olacak sanıyorsun. Her dilekçeye oturup anında cevap mı gelecek sanıyorsun çok hoşsun sanki önümüzde uzun yıllar var ve bizimde çok zamanımız var.
3-Burada tartışma ilginç bi hal almaya başladı diyorsun da ne ilginçliğinden bahsediyorsun açıkçası anlamış değilim. Ben burda kendimce naçisane bi saptama yaptım herkes bi şekilde başvurdu ama bizim faks çektiğimiz sorulara birebir yanıt verilmiş dedim .Hani günlerdir ne demek istenmiş diye tartışıyoruz ya o bakımdan yani bundan sen ne anlıyorsun da ilginç hal alan ne arkadaşım söylermisin. Hem asıl ilginç olan senin bir hocamızıfazlaca veya verdiğin cevabın doğrulunu hoca üstünden abartılı savunmanı kınıyorum.Öyle bir davranış içindesin ki sanki en büyük hoca taraftarı sensin karşıtı bir şey söyleyen haşa çarpılır. Yada senin verdiğin cevap hoca dedi diye kesin doğru bizim ki tu kaka mı demek istiyorsun açıkçası senin tavrın garip bi hal almaya başladı.Sen böyle yaparak hoca ya zarar veriyorsun şimdi bu adamlar onun açıklamasına ters bi cevabı doğru kabul ederseler ne olacak.Hem ne münasebetle sen beni 3. KİŞİ bilgi ve karar mercii ilan ediyorsun herkesin aklı var fikri var kim kimi isterse onu arar arkadaşım çok haksızlık ediyorsun. Lütfen rica ediyorum bir daha beni hedef gösterme mümkünse bana cevap hakkı doğuracak ithamlarda bulunma ben bu konuda ne kimsenin taraftarıyım ne fanatiğiyim bu sınava ben girdim ben cevabı verdim yanlışsa da artık ben onu da seviyorum. herkesin hakkında hayırlısını diliyorum ve artık soru hatalıysa da değilse de kabulüm ne çıkarsa bahtıma diyorum . Ama anlaşılan 10 000 doğru denirse sen çok rahatlıcaksın.

arkadaşlar çok anlamsız bir tatışma olmuş.bu bize yakışmıyor.Lütfen amacımızdan sapmayalım.Bizim için önemli olan salt doğrular.Lütfen ifadelerimizi birbirimize yöneltmeyelim.Saygılar....

bu arada teorikmi? normal mi? :)))))

haklısın balance de görüyorsun ama bir şey söylemeye fikrimizi belirtmeye korkar olduk herkes hata yapabilir biz bir şey demiyoruz ki inan bıktım ben sadece fakülteme gitmedim ki bir sürü değişik kursa gittim bunların içinde çok memnun kaldığımda oldu beğenmediğimde oldu burda hoca anlatır iş öğrencide biter kimse beynimize bilgiyi zorla sokamaz . Yani öyle bir hal aldıki yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyi eleştiremez bile olduk.Hemen önümüze bi yüceay hoca duvarı çıkarılıyor bende çok seviyorum kendisini ama sanki nefret ediyormuşuz konumuna düşüyoruz.İnkar edilebilir mi bakalım Dimm için açık ifade yokken %100 kabul edilir olarak öğrendik biz kursta sende bilirsin buyur dilekçede de kendisi yazdı gelen cevabı biliyorsunuz işte.

SENİN GÜL HATRIN İÇİN 10 000 diğer arkadaşların GÜL HATRI içinde 8000 olsun inşallah arkadaşım inşallah. :))))))))