Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

sevgili burbrrys

asıl tartışma bence bundan sonra başlamalı ama eğer bu yanıt komisyona ait ise görülen o ki en başından beri savunduğumuz şey oldu.
teorik kapasitede yapılan hata ört bas edilebilmek için normal kapasite cevabı onaylanacak.fakat bir çok kişi en başından beri savunduğumuz gibi hatalı bir soruya verilebilecek doğru bir cevap harcanmış oldu.

yazık oldu bence emeklere yazık oldu,
ama kazanan arkadaşlara tebrikler
biz mağduriyetimizi kime anlatacağız oda meçhul !

yaşadığım hayal kırıklıgını anlatamam !

o kadar uykusuz gecemin hesabını kim vericek.

Allahlarından bulsunlar .

Lanet olsun.

Türkiye gibi bir ülkede yaşıyoruz ya , Çok sabırlıyız çok.

canını sıkma bişey biliyoruz ki biz DOĞRU YAPTIK ARKADAŞ
SORUDA BAL GİBİ HATALI !
ŞİMDİ BUNUN ÜZERİNE BİŞEY SÖYLEMEK İSTEMİYORUM AMA
BEN ZATEN BUNDAN KORKUYORDUM.

EN BAŞINDAN BERİ TARTIŞMAYA AÇTIĞIMIZ BU DEĞİL MİYDİ?
TAMAM NORMAL KAPASİTE DOĞRU AMA TEORİK KAPASİTEDE DE DOĞRU!
FAKAT KOMİSYON BÖYLE BUYUR MUYOR MALESEF.
KİM BU İNSANLAR ,ÜNVANLARI ,İSİMLERİ ,BRANŞLARI NE AÇIKLASINLAR.

hayırlısı olsun arkadaşlar.Artık bence yapılacak hiçbirşey yok.ama normal yapan arkadaşlar adına sevindim.Sonuçta bir taraf üzülecekti.Umarım martta adam kılık 2 soru koyabilirler önümüze.

aralık 2005 itibari ile komisyon üyelerini aşağıya yazıyorum belki faydası olur
Prof.Dr.Yüksel Koç YALKIN,
Prof.Dr.Feryal Orhun BASIK
Prof.Dr.Yurdakul ÇALDAĞ
Maliye Baş Müf.Mehmet ARABACI
YMM Abdullah KESKİN
Hes.Uzmanı Tahir UFUK
YMM GÜNER ÜNSAL dır

Normal kapasitenin doğru cevap olması hakkındaki mail için ise: inanın hiç şaşırmadım zaten başlığın ilk mesajlarından itibare tesmerin ne yapacağını nasıl davranacağını yazmıştım ancak pek ilgi görmedi sanırım, bundan sonra tesmer şöyle bir yol izleyecektir, tesmer bu dönem ruhsat vermek istemiyor , aday biriktirmek içinde genel de 1.soru üzirine yoğunlaştık ancak esas bomba 2.soruydu. Şimdi, tesmer kafasında bir başarı oranı belirlemiş, tesmer sınav kağıtlarını okuduktan sonra bu başarı oranını araştıracak eğer başarı oranı onların da beklentisinin altında ise ki ben öyle olduğunu düşünüyorum dönecek teorik kapasiteye göre çözenlere çözümün normal kapasite olduğunu açıklamasına rağmen puan vermeye o nedenle 2.soruyu zaten fazla çözen yok, tesmer ya teorik kapasiteye puan verecek yada 2.soruyu karalama yapanlara bile puan vermeye başlayacak ancak ben en başından beri inandığım şeyi yazıyorum iki soruda da hata olduğuna inanmıyorum, ancak bence 2 soruyu hep gözden kaçırıyoruz 7/b ve maliyet muhasebesinin gelişen süreç içinde ne alakası var?
Ama daha da önemlisi sanırım teorikti normal di derken neyin ne olduğunu biraz daha iyi anladık, geçmişte bol keseden dağıtılan ruhsat sahiplerinin ikili çıkarlar sonucu geldikleri veya kayıtsız kalarak yaptıkları hataların bedellerine, mesleğin saygınlığına yaptıkları zararlara şu iki üç haftalık süreç içinde tanıklık etmiş olduk.

Eminim meslek hak ettiği saygınlığa yeni düzenlemeler ve pırıl pırıl genç beyinler sayesinden kavuşacaktır.

ERIN_BROCKOVICH ' Alıntı:
Şimdi aslancım, Bu hoca mümkemmel bi hoca ondan ders alıpda maliyeti anlamaman mümkün değil. Dersinde sıkılman mümkün değil,diğer kurslarda kafan peynir tenekesi olsada bu hocanın dersine koşa koşa gidersin. Müthiş ders anlatır istemesen de kafana bilgiyi çakar çıkaramazsın yıllarca ama bu 25 kasımda onu bile ters köşeye yatırdılar açıkçası.

arkadaşım ben hocayı tanımam etmem, kursa gitme imkanım olmadığı için açtım kitabı kendim ağlaya ağlaya çalıştım...
ama sınav sonun elinde bir adam sınavın cevapları diye elime tutuşturdu. baktım ki kalmışım şimdi budurumda hocanın yaptığı yanlış değil mi...
kesin cevapmış diye insanlara lanse etmesine gerek yoktu. şimdi yaptığı açıklamayı ozamanda yapabilirdi...

bide bana özelden hangi dersanenin hocası olduğunu yazarmısın.. teşekkür ederim( madem çok süper 10000 çıkarsa mecbur gideceğiz)

aslan81 ' Alıntı:
ERIN_BROCKOVICH ' Alıntı:
Şimdi aslancım, Bu hoca mümkemmel bi hoca ondan ders alıpda maliyeti anlamaman mümkün değil. Dersinde sıkılman mümkün değil,diğer kurslarda kafan peynir tenekesi olsada bu hocanın dersine koşa koşa gidersin. Müthiş ders anlatır istemesen de kafana bilgiyi çakar çıkaramazsın yıllarca ama bu 25 kasımda onu bile ters köşeye yatırdılar açıkçası.

arkadaşım ben hocayı tanımam etmem, kursa gitme imkanım olmadığı için açtım kitabı kendim ağlaya ağlaya çalıştım...
ama sınav sonun elinde bir adam sınavın cevapları diye elime tutuşturdu. baktım ki kalmışım şimdi budurumda hocanın yaptığı yanlış değil mi...
kesin cevapmış diye insanlara lanse etmesine gerek yoktu. şimdi yaptığı açıklamayı ozamanda yapabilirdi...

bide bana özelden hangi dersanenin hocası olduğunu yazarmısın.. teşekkür ederim( madem çok süper 10000 çıkarsa mecbur gideceğiz)

ya ben bunu yazarken geçtiğim farkında değildim çok sevindim arkadaşlar anlatamam

sevgili aslan sınav sonuçları açıklandı da biz mi görmedik :)

Normale göre çözenler için;
Doğru çözüm normal kapasite olsa dahi eğer ikinci soruyu es geçtiyseniz çok sevinmeyin (örnekleri çok var) derim sonra toparlası daha zor olur.

Ogün Güneş ' Alıntı:
Normale göre çözenler için;
Doğru çözüm normal kapasite olsa dahi eğer ikinci soruyu es geçtiyseniz çok sevinmeyin (örnekleri çok var) derim sonra toparlası daha zor olur.

Ogün Arkadaşıma katılıyorum. Normale göre çözen arkadaşları tebrik ederim ama sınav sonuçlarını öğrenmekte fayda var.

balance ' Alıntı:
sevgili aslan sınav sonuçları açıklandı da biz mi görmedik :)

sınav sonucu açıklandımı ilk sana habervercen merak etme...

geçtik derken heralde doğru cevabı yaptık diye sevindik, senin üzüntüne katılıyorum çünkü sende benim gibi emek veren bir insansın keşke sende doğrusunu yapsaydın inan bana sevinirdim...

haklısınız benlik 40 puan yaparlar cevabı kalrız oda belli değil

arkadaşım tabiki üzüldük emek verdik karşılığını alamadık ama bukadar mühim değil ben sadece espiri yapmıştım sizin adınıza çok sevindiğimi zaten öncesinde yazmıştım.Tekrar tebrik ediyorum.Sanıyorum yanlış anladın beni.umarım hayırlı sonuçlar alırsınız .Başarılar....

balance ' Alıntı:
arkadaşım tabiki üzüldük emek verdik karşılığını alamadık ama bukadar mühim değil ben sadece espiri yapmıştım sizin adınıza çok sevindiğimi zaten öncesinde yazmıştım.Tekrar tebrik ediyorum.Sanıyorum yanlış anladın beni.umarım hayırlı sonuçlar alırsınız .Başarılar....

sağolasın balance inşallah sende diğer soruyu doğru yapmışsındır ve geçersin. hepimiz aynı sistemin mağdurlarız. inan bana hem normali hemde teoriği kabul etseler gocunmam samimiyetime inanıyorsan sevinirim bile valla...

benim daha vergi duruyor, tabi islam çankayanın kitabındakileri denetimde yazdım 2 ve 3 üncü sorular için. inşallah onları kabul ederlerde denetimden de geçerim. esas denetimden kalırsam çok üzülürüm çünkü 3 kitap hatmettim

BURBERRYS ARKADAŞIM BENDE NORMAL KAPASİTEYE GÖRE ÇÖZDÜM SORUYU AMA BEN BURADA DİĞER ARKADAŞLARA HAKSIZLIK YAPILDIĞINI SAVUNUYORUM SANA GELEN MAİLİ BANA ATARMISIN NORMAL KAPASİTENİN DOĞRU OLDUĞUNA DAİR OLANI YOLLARSAN SEVİNİRİM AMA BU ADAMLAR ALLAHLARINDAN BULSUN BİZLERİ NE HALE GETİRDİLER ZATEN STRESLİ VE ZOR Bİ İŞLE MEŞGULUZ Bİ DE BUNLARLA UĞRAŞIYORUZ ALLAH HEPİMİZİN YARDIMCISI OLSUN ARKADAŞLAR FORUMDA RİCA EDİYORUM BİRBİRİMİZİ KIRMADAN YAZIP TARTIŞALIM BU ADAMLAR İÇİN KENDİMİZİ ÜZMEYE DEĞMEZ HERKESE BAŞARILAR DİLERİM MSN [email protected]

Arkadaşlar gelen cevaptan sonra bu akşam şu maili gönderdim. Teorik Kapasiteye göre yapan arkadaşlarda bu konuda bu tarz bir mail gönderirse biraz baskı uygularız sonuç alırız diye düşünüyorum.

Merhaba Gül Hanım ,

Bilgilendirmemi istediğim konuda cevap verdiğiniz için öncelikle teşekkürler.

25 Kasım 2007?de düzenlenen SMMM Maliyet Muhasebesi Yeterlilik Sınavının 1.Sorusunun tartışmalı bir durumunun olduğunu düşünmekteyim ve bu durumu sizlerle paylaşmak istedim.

-----------------
1.Tek bir mamul üreten işletmenin, teorik kapasitesi 10.000 TL/yıl, normal kapasitesi 8.000 adet/yıl?dır. İşletme, 2007 yılında, 5.000 adet mamul üretmiş olup, tam ve değişken maliyet yöntemlerine göre birim maliyetleri aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir.

Normal Kapasite Baz Alınıp Kapasite Kullanım Oranını Bulursak ;

Üretim Miktarı / Normal Kapasite : 5.000 / 8.000 = 0.625 (Kapasite Kullanım Oranı )

Eğer Soruda Üretim Miktarı 5.000 Adet yerine Normal Kapasiteden fazla bir miktar olsaydı ; Örneğin 8.500 , 9.000 vs .

Bu sefer sorunun akışı ne şekilde olacaktı ?

Üretim Miktarı / Normal Kapasite : 8.500 / 8.000 = 1.0625 (Kapasite Kullanım Oranı )

Veya

Üretim Miktarı / Normal Kapasite : 9.000 / 8.000 = 1.125 (Kapasite Kullanım Oranı )

Görüldüğü üzere soruda Üretim Miktarı kısmının 5.000 adet yerine örnek verdiğim üretim rakamlarının (8.500, 9.000 ) konulması ile Kapasite Kullanım Oranı %100 den fazla çıkmaktadır.

----------------

Sözün özü sorunun hatalı olduğunu düşünmekteyim. Bu soruya İSMMMO Yeterlilik Kursu Maliyet Muhasebe Hocası bile Teorik Kapasite baz alınarak Kapasite Kullanım Oranının bulunması gerektiği şeklinde görüş bildirmektedir. Bu soruda Maliyet Muhasebe Hocalarının görüş ayrılığına düşmesi ve bence belirsizliğini halen daha koruması nedeniyle sorunun objektif bir şekilde tekrar gözden geçirilmesini rica etmekteyim.

Gül Hanım sizden ricam ; bu maili Sınav Komisyonundaki üyelere ulaştırmanız ve bizi bu konuda aydınlatmalarını sağlamanızdır.

İyi Çalışmalar .

İnanamıyorum ve çok üzüldüm.

Benim ne yaptığım da sorunun cevabıda inan bana önemli değil. Ben 10 000 olmamasına çok üzüldüm.

Burberrys size özelden mesaj attım mailin orjinalini istemiştim geldimi mesaj acaba ?