Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi
Ogün Güneş ' Alıntı:
Eğer sorudaki 10.000 tl/yıl ibaresindeki tl , adet yazılacak iken yanlışlıkla tl olarak yazıldı ise kanımca yapılması gereken sorunun iki şekilde de çözümünün doğru kabul edilmesi olacaktır, sorunun iptal edilmesi soruyu hiç çözememiş olanları bir hak getireceği gibi sınav masrafları vb.... bir çok problemi de beraberinde getirir, herkesin tam puan alması ise soruyu çözen ile çözmeyen arasındaki farkı aleyhte bir fark oluşturur, ancak sınav komisyonun büyük ihtimalle soruda ki tl ibaresinin adayları yanıltma amacıyla verildiğini belirtip sorunun 8.000 adet/tl ye göre çözümünün gerektiğini belirtecektir ki genel de tl ibaresine takılmış durumdayız hala teorik kapasitenin alınmasının gerekliliğine ilişkin bir dayanak yok.
2. soru için görüşüm;
ben soruyu dimm ve dis harici giderlerin %70 ini alarak çözdüm ancak çözümümün hatalı olduğunu düşünüyorum, yapılması gereken tüm giderlerin %70 inin alınması şeklinde olacaktı. Burada beni hataya yönlendiren önceki yıllarda çıkan kalıplaşmış sorulardaki kalıplaşmış çözüm teknikleri eğer, bunlardan sıyrılıp soruya bakabilsek çözebilirdik diye düşünüyorum.
Ben düşüncelerimi daha önceki sayfalarda belirtmiştim ama tekrarlamakta fayda görüyorum;
Mart ve Temmuz/07 dönemlerinde yapılan maliyet muhasebesi sınavlarında önceki dönemlerden gelen yığılma çıkan iki sorudan birisinin kolay derecede olması nedeniyle giderildi, piyasanın SMMM ihtiyacı sınava giren aday sayısı kadar değil sistemin ruhsatı alanları bir şekilde özümsemesi, hazmetmesi gerekiyor, aday sayısı bu kadar çok iken bu zaman alıcı bir işlemdir, sınava giren aday sayısı *yatıralan harç ; oda için önemli bir gelir kalemidir, önceki yıllarda verilen bol keseden ruhsatların yarattığı imaj bozukluğu (sadece bu konu ile ilgili kullanıyorum) , yeterlilik sınavlarının zorluk derecesinin şehir efsanalerine dönüşmesi çabasıyla giderilmeye çalışılmakta, eğer geçmiş yıllardaki maliyet muhasebesi sorularına dikkat ettiyseniz yıllar geçtikçe salt bilgi aramasından aşamalı da olsa uzaklaşıldığı, adaylardan soru içerisinde yorum yapmalarını, soruyu çözerken soruyu daha dikkatli okumalarını gerektirecek tarzda sorular sorulduğunu fark etmişsinizdir.
Konuyu çok uzatma gereği olduğunu düşünmüyorum en azından kendi açımdan şöyle düşünüyorum
Sorular hatalı değildir.
1. soruda tl/yıl ibaresi bilinçli verilmiştir. Teorik kapasite ; hiçbir zaman ulaşılamayacak olağanüstü şartların kapasitesidir; örneklendirelim, elektrik kesilmez, tüm işçiler iş yerindedir hiç izin almazlar, kaytarmazlar, makinalar bozulmaz, kapanmaz, grev olmaz, işyeri bayramlarda çalışır gece gündüz çalışır, hammadde temini tam zamanındadır, üretim için gerekli olan herşey o an için işyerindedir temin için vakit kaybedilmez, özetle sürekli kesintisiz bir üretim vardır, normal kapasitede ise; ayaklar biraz daha yere basar. Burada teorik kapasitenin alanamıyacağını kanımca soruya bakarak anlayamayız, eğer soruda teorik kapasite tl değil de adet olarak verilseydi işte o zaman soru hatalı olurdu çünkü eksik sorulmuş olurdu hangi verinin verileceğinin belirtilmesi gerekirdi, ancak hiç bir salonda uyarı yapıldığını birinci ağızdan duymadım, duymayacağımı da düşünüyorum.
2.soru, bizim eğitim sistemimizle ilgili, kalıplaşmış, ezberci zihniyet o kadar kafamıza hakim olmuş ki basmaklıplara uyarlamaya çalıştık, genelde sınav konularının çıkabileceği kaynakların tespit edilip soruların o kaynaklardan hazırlanmasını istemişler ki bence bu az önce belirttiğim eğitim sisteminin olağan sonucu. Ben kesinlikle böyle bir şeye karşıyım, eğer ruhsatınızı kiraya verme düşünceniz var ise veya mesleği sadece müşterilerden tahsilat için yapacaksanız işlerinizi büro elemanlarınız yürütecek ise olabilir ancak elinizi taşın altına sokacaksanız bu mesleğin ifasında tek kaynağa rastlamadım ben, meslek yaşayan bir organizma gibi, sürekli birbiri ile ilişki içinde, etkileyip etkilenen, eskiyen, yenilenen, dönüşen, değişen vb.... özetle eğer önceki sınav soruları olmamış olsa, efsane hocalar olmasa ( bahsedilen kimdir ben bilmiyorum) sanıyorum o soruyu yapan aday sayısı daha çok olurdu, çünkü takıldığımız nokta genel olarak gider çeşitlerinin doğru yansıtılması ki o gider çeşitleri 7/a-7/b den bağımsız daha genel bir kavramdır, onu oturtmuş olmak maliyet sınavından geçmek için gereklidir bence. Ancan ne alakası vardır böyle maliyet muhasebesine düşkün bir şirketin 7/b ile orasıda komisyonun hayal gücüdür.
Sanırım bu konu sonuçlar açıklanana kadar muallakta kalacak açıklanınca bakalım efsane hocalar, kurslar nasıl bir yol izleyecek, reklam yapacak...