Kıdem Tazminatı Ödeme

Üyelik
9 Ağu 2010
Mesajlar
14
Konum
İstanbul
Merhaba,

İşveren kendi isteği ile işten ayrılan kişilere (özellikle emeği olan, başarılı vb.) kendi inisiyatifi ile kıdem tazminatı ödemek istiyor. Talep çoğu zaman çalışanlardan da gelebiliyor.Bunun için en uygun yöntem ne olabilir? İkale yapmak mı? Yoksa görev değişikliği vb. yazıp 24/2-f (...yahut çalışma şartları uygulanmazsa) maddesini kullanabilir miyiz?
 
Son düzenleme:
Elbette farklı görüşler sunulabilecektir,cünkü bu ileti üzerinde konuların ilgisi itibariyle, alternatifli şekilde değerlendirmeler yapılabilir.

A-Genel olarak İkale işleminde,illaki ihbar,kıdem tazminatı ödenir/ödenmez şeklinde peşin hükümlü değilim,zira (iş sözleşmesi devam eder iken) bozucu yenilik doğuran ikale sözleşmesinde şartların belirlenmesinin daha uygun olacağı, dolayısıyle de taraflar adına (kanunlara aykırı olmayan)sözleşme hükümlerinin bağlayıcı olacağı ,ancak 5-10-15 yıl kıdemi bulunan işcinin işvreniyle anlaşmasına kuşkuyla yaklaşılmakta,bu itibarla bu tür anlaşmalarda kısmen işci lehine hareket edilirse bu manada şüphenin de ortadan kalkacağı,bu noktada önemli olan önerinin/talebin kimden geldiğidir, işverenden gelmişse işlem kısmen işci lehine, talep işciden gelmişse bu işlemin işci lehine sonuçlanması şart değil ,ayrıca bu işlemde işe iade ve işsizlik ödeneği durumları sözkonusu olmaz düşüncesindeyim.

B-Genel olarak 22 nci madde kapsamında yapılan işlemlerde,işci tarafından değil ,genelde fesihler işveren tarafından yapılır,(bu durumda işci tabiki dava açabilir)şartları uyuyorsa işci işsizlik ödeneğinden de yararlanabilir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst