Kıdem Tazminatı Vermek İçin

Üyelik
18 Nis 2014
Mesajlar
72
Konum
ANKARA
Değerli üstatlarım herkese merhabalar,
işyerimizde bir personelin kıdem tazminatını ödemek için personelin işten çıkarılması ve akabinde ertesi gün işe alınması gibi bir durum söz konusu, bu durumda yasal olarak bir sakınca varmıdır. ve ayrıca işçinin ertesi gün işe alınması doğrumudur. işçinin diğer kıdem hakları nasıl işler. Saygılarımla
 
Genelde bu tür uygulamalar uygun yani işveren lehine görülmemektedir.Sebebi gerçekten işcinin k.tazminatına hak kazanacak bir durum olmamasına rağmen, işverenin bu tür uygulamaya gitmesi halinde ödenecek şimdiki tutar,daha sonra işcinin k.tazminatına hak kazanacak şekilde sözleşmenin feshi halinde, avans niteliğinde sayılacak olup(sözleşme tazminat alacak şekilde fesih olmaz ise bu defa bu ödeme hiç olacağından,işveren bir bardak soğuk su içer,burasıda ayrı konu),son tutar üzerinden mahsub işlemi yapılacak,aralıksız hizmet süresi devam edeceğinden kıdeme bağlı haklarda bir değişiklik olmayacak.

Doğrusu madem böylesi bir işlem yapacaksınız,hizmet süresine bağlı olarak,17ci maddede ki bildirim süresine uyun(bu duruma dair geriye dönük işlem yapın) k.tazminatı ödeyeceğinizden dolayı 18 ci madde kapsamında geçerli nedenle fesih yapın,sgk çıkış kod.04 olsun,aradan en az 3-5 gün geçtikten sonra da,işci işe alınmak için işverenliğinize başvursun,ayrıca bu feshe bağlı olarak,k.tazminatı dışında,var ise y.izn ücreti dahil,diğer haklarını banka kanalıyla ödeyin,
derim.
 
Yapacağınız bu tür bir işlemde 3-5 gün ara vermeniz , olası bir ihtilaf durumunda herhangi bir şeyden kurtaramayacaktır işletmenizi.
Kıdeme bağlı tüm haklar( kıdem tazminatı dahil), ilk günden itibaren hesaplanması gerekir. İzin hakkı ilk giriş tarihinden, ihbar süresi ilk giriş tarihinden, kıdem tazminatı ilk giriş tarihinden itibaren son ücret üzerinden hesaplanıp bu işlem(ler)le ödemiş olduğunuz miktarı kıdem tazminatı avansı olarak kabul edip son hesaplanan rakamdan düşerek hesaplayıp ödemeniz gerekecektir.
Çalışanın ihtiyacı varsa ve talep çalışandan gelsiyse, insani olarak bu şekilde yapmanız elbette güzel bir şey olur ama işveren kıdem tazminatı ve diğer yükleri kısmen hafifletebilmek adına böyle bir uygulama yapacaksa, yukarıda belirttiğim gibi, o gün geldiğinde aslında hiç bir şeyden kurtaramamış olduğunu görecektir.
 
Genelde sn.keremcem doğru söylüyor ancak her bir dava konusu olayın kendine özgü koşullarının olabileceği,dolayısıyla da farklı kararların çıkabileceği unutulmamalıdır.
Bu konularda net de araştırma yapıldığında,pek çok makale ve karara ulaşmak mümkün,detaylarında olaylar farklıdır,ihtiyatlı yaklaşmakta yarar var.
Genel manada, bu tür konularda mahkeme diğer hususlar yanında esasen olayın ileriye dönük olarak,daha az tazminat ödeme amacı güdüp gütmediğine bakıyor.
Genelde işverenler usulünce fesih yapmaksızın,sadece kayıtlar üzerinden çıktı-girdi yapıp,tazminat ödüyor ve ara vermeksizin aynı işciyi,aynı veya bağlı işyerine giriş yapıyor,bu durum asla uygun değil,böyle olur ise kesin sıkıntı var demektir.
Yukarıda ifade ettiğim gibi usülüne uygun fesih ve çıkış yapılır ise daha sonra tekrar giriş yapılması durumunda,3-5 gün ara verilmesi bana göre yeterli,önemli olan önce uygun fesih ve çıkış,3-5 gün noktası elbette tartışılabilir ya da burada makul süre ne olmalıdır? durumu tartışılabilir ise de işverenin örneğin kritik noktada ki nitelikli eski işcisine ihtiyacı ol(a)maz değil,o işcinin de işe ihtiyacı ol(a)maz değil,elbette olur/olabilir,işyerinde ani bir durum gelişir örneğin işverenin o makineyi çalıştırabilecek uygun elemanı yok,bulamamış/bulamayıp eski işcisini işe davet etmek zorunda kalmış,işci de yeni şartlarda çalışmayı kabül etmiş olabilir,olmaz da değil vs.benzeri örnekleri çoğaltmak mümkün,sonuçta karar mahkemenin.
Tekrar edelim,3-5 gün noktası kesin sıkıntı olur veya olmaz dememiz için örnek içtihat gerek desek,yanlış olmaz.
 
Son düzenleme:
3-5 gün ara verilmesi, çalışanın işsizlik sigortasından yararlanabilmesine engel teşkil edebilecektir.
 
Merhabalar

fabrika devri - satışı yapılınca personelin hakları nelerdir. Bu personeller hiç gün kaybı yaşamadan üretim devam ettiğinden çalışmaya devam ediyorlar. Yeni fabrika sahipleri onlarla devam ediyor. Ancak eski ünvanli fabrikadan kıdem yada ihbar ve diğer haklarını istiyorlar. Ne yapmalıyım nasıl bi bilgi var yardımcı olun lütfe.
Herhangi bir ihbar kıdem almadan yine yeni fabrikada çalışmaya devam edemiyorlar mı.
 
Olayınızı;
-4857/M.6
-6098/M.428
-TTK/178(kısmen)
değerlendirmek mümkündür
Bu satışa bağlı olarak olayınızda işyeri devrinin sözkonusu olduğunu düşünüyorum.
İşyeri devrinde,sözleşme baki,sadece sözleşmenin tarafı değişmekte yani bundan sonra muhatap devralan işverendir.
Çalışanlar yönünden keşke "personel devir sözleşmesi" yapılsaydı(daha iyi olurdu)sanırım yapılmamış,işveren tarafı değişse de aynı işciler,aynı işyerinde,gün kaybı olmadan(aralıksız) çalışmasına devam etmişler,olabilir.
İşyeri devrinde, ne işciler,nede işverenler(yani devreden ve devralan işveren)sözleşmeyi feshedemez yani işyeri devri, taraflara sözleşmeyi fesih hakkı vermez,bu sebeble işcilerin tazminat talep etmeleri uygun değil,sözleşmeler bütün hak ve borçlarıyla birlikte halen yürürlüktedir.
Devir sebebiyle işcilerin sözleşmeyi fesih hakları da saklıdır,bunun sebebi eğer yeni yani devralan işveren bu işcilerle farklı(yani çalışma koşullarında işci aleyhine olacak şekilde)sözleşme imzalatmak ister ise çalışanlar,bu sözleşmeyi imzalamak zorunda değil,bu konunun açıklaması da madde 22 de belirtildiği gibiidir,keza işci ve işveren yönünden de derhal fesih sözkonusu olabilir(bunları ayrı konu)
Bu olay işcilerle konuşulsaydı ve devir sözleşmesi yapılsaydı,çalışanlar kaygılanmazlar idi ama yapılmamış,yapılmamış olsa da bu durum işyeri devri niteliğinde ise(ki böyle)olduğu için sorun olmaz yani çalışanların özlük hakları aynen devam eder.
Son diyebileceğim,işciler çalışmaya devam etsinler.
"Her hangi bir ihbar kıdem almadan yine yeni fabrikada çalışmaya devam edemiyorlar mı?"edebilirler/edebiliyorlar(bilinmelidir ki bu olayda ihbar kıdem doğmaz)
Dediğim gibi anılan kanun maddelerini inceleyiniz.
 

Benzer konular

Üst