Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

şahıs firmalarında tüzel kişilik yok, şahsın tc no'su bazında faaliyet değerlendirildiği için 2013 brüt satışlarının yazılması gerekir. Farklı faaliyet alanlarında, farklı illerdeki şahıs faaliyetleri için nasıl ortak tek bir gelir vergisi beyannamesi veriliyor ise mantık aynı sonuçta.

Tesekkürler yanıt icin

mart ayında işten cıkan varsa o kisiyi de işçi sayısına cıksa bile dahil ediyoruz değil mi ?

örnek 5 bayan 5 erkek var . 2 bayan mart ayında işten ayrılmış olsun

bizim bilgi formuna yazacagımız muhtasarla aynı olmalı degil mi ? yani 5 bayan 5 erkek yazmalıyız.

Evet, kesinlikle yazılır.

Hatta sizin sorunuza cevap verirken hemen aklıma, huzur hakkı alanlarda yazılmalı mıdır diye bir soru geldi aklıma?

Evet, kesinlikle yazılır.

Yanıt için tesekkürle, Hatta sizin sorunuza cevap verirken hemen aklıma, huzur hakkı alanlarda yazılmalı mıdır diye bir soru geldi aklıma?

Bende konuyu arastırırken bir yerde sizin sorunuzu gördüm. Huzur hakkı alanlar da yazılır diyordu. Mükellef bilgi formunda sigortalı sayısı degil ücretli sayısı soruldugundan dolayı huzur hakkı alanlarda yazılır diyordu forumda. Bencede yazılması gerekir

Ben huzur haklarının yazılabilirliği konusunda çok emin değilim arkadaşlar.Klavuzda ve bildirimde 16 yaş altı ve üstü olarak nitelendirildiğinden direkt sgk ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum.Mart ayındaki bildirge esas alınarak bildirim yapılacağından huzur haklarının yazılması kişi sayısı açısından tutarsızlığa sebep olacaktır.Başka diğer forumlarda da yazılanların aksine ben yazılmaması gerektiğini düşünüyorum.Yanlış düşünüyorda olabilirim tabiki..
Saygılar

Baska vergi dairesinin faaliyet alanına giren ama şubenin tüm işlemleri merkez vergi dairesine bildirilen Sube işyerlerinin bilgi formlarını merkeze mı veriyorsunuz yoksa şubenin bulunduğu bölgenin vergi dairesine mı ?

38- ………. İli ….Vergi Dairesinde firma merkezime ait kaydım var, şubem ise başka vergi dairesi sınırları içinde. Şubem için Mükellef Bilgileri Bildirimi düzenlerken hangi vergi dairesini seçeceğim?
Mükellef Bilgileri Bildirimini düzenlerken vergi dairesinin seçileceği listede kayıtlarımıza göre mükelleflerin faal olduğu merkez ve şubelere (mükellefiyetsiz şubeler dahil) ait vergi daireleri listelenmektedir. Firma merkezi için düzenlenecek Mükellef Bilgileri Bildiriminde merkezin faal kaydının bulunduğu vergi dairesi seçilmeli, şube veya mükellefiyetsiz şube için düzenlenecek Mükellef Bilgileri Bildiriminde şube veya mükellefiyetsiz şubenin faal kaydının bulunduğu vergi dairesi seçilmelidir.

Şubenin vergi dairesi seçilmelidir.

Bende konuyu arastırırken bir yerde sizin sorunuzu gördüm. Huzur hakkı alanlar da yazılır diyordu. Mükellef bilgi formunda sigortalı sayısı degil ücretli sayısı soruldugundan dolayı huzur hakkı alanlarda yazılır diyordu forumda. Bencede yazılması gerekir

43- V.U.K'nun 413 no.lu Tebliği kapsamında Mükellef Bilgileri Bildirimi kılavuzunda 16 yaş ve üzeri ücretli konusunda, bildirimin düzenlendiği yılın 01-31 Mart ayında çalıştırılan 16 yaş ve üzeri ücretli çalışan sayısı, kadın ve erkek olmak üzere ayrı ayrı yazılır denilmiş; engelli için ise 16 yaş altı ücretli (Engelli) konusunda ise bildirimin düzenlendiği yılın 01-31 Mart ayında çalıştırılan 16 yaş altı ücretli engelli çalışan sayısı, kadın ve erkek olmak üzere ayrı ayrı yazılır denilmiştir. Yukarıda yazılı olan 16 yaş ve üzeri işçi sayısına engelli işçi sayısının da dâhil edilerek mi yazılması gerekir?
“Çalışan Sayısı” alanına, bildirimin düzenlendiği yılın 01-31 Mart ayında ücretli çalışan (kamu kurum ve kuruluşları için 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin a bendi kapsamında hizmet akdine tabi çalışan sigortalı sayısı ile aynı kanunun 4 üncü maddesinin c bendi kapsamında çalışan sigortalı sayısı esas alınacaktır) sayısı tablodaki kriterlere göre yazılır. Bildirimin düzenlendiği yılın 01-31 Mart ayında çalıştırılan 16 yaş üzeri ve altı ücretli engelli çalışan sayısı, kadın ve erkek olmak üzere bildirimdeki ayrılan alana ayrı ayrı yazılır.

Sık Sorulan Sorularda işçi sayısına ilişkin tek soru/cevap yukarıda alıntı yaptığım madde. Buradan da net bir şey çıkarmak mümkün değil gibi görünüyor, hem 16 yaş ayrımı yapıyor, buradan Ssk'ya bakmak gerektiği çıkıyor, diğer taraftan da "ücretli" kelimesi geçiyor buradan da huzur hakkı alanlarda dahil edilir yorumu çıkabiliyor.

Bende ortada kaldım, ancak SSK Sicil numarasını da forma yazdığımız için SSK'yı baz almak gerekir diye düşünüyorum Tahsin bey, gibi.

Şubenin vergi dairesi seçilmelidir.

Burada da şöyle düşünüyorum.Açıklamadan anladığım kadarıyla,eğer şubenin bulunduğu bölge vergi dairesinde faal kaydı varsa,seçilmelidir.Faal kaydı da genelde muhtasar yönünden açılmaktadır.Yani muhtasar yönünden şubenin bulunduğu vergi dairesine ayrı bir bildirim yapılıyorsa o zaman bu vergi dairesi belirtilmelidir.Şayet merkez ve şubeler için merkeze bağlı vergi dairesine bildirimler yapılıyorsa,şubeler için,merkez vergi dairesinin yazılması gereklidir.
Yani özetle,şubeler için ayrı bir vergi dairesi yazılacaksa,o vergi dairesinde faal kaydı olup olmadığına bakılmalıdır.
Saygılar

O kısmın başlığında "...çalışan..." yazmakta huzur hakkı alan kişiyi çalışan olarak görüyorsanız bilemem ancak bana göre iş akdi ile çalışan bilgileri istenmektedir.

Burada da şöyle düşünüyorum.Açıklamadan anladığım kadarıyla,eğer şubenin bulunduğu bölge vergi dairesinde faal kaydı varsa,seçilmelidir.Faal kaydı da genelde muhtasar yönünden açılmaktadır.Yani muhtasar yönünden şubenin bulunduğu vergi dairesine ayrı bir bildirim yapılıyorsa o zaman bu vergi dairesi belirtilmelidir.Şayet merkez ve şubeler için merkeze bağlı vergi dairesine bildirimler yapılıyorsa,şubeler için,merkez vergi dairesinin yazılması gereklidir.
Yani özetle,şubeler için ayrı bir vergi dairesi yazılacaksa,o vergi dairesinde faal kaydı olup olmadığına bakılmalıdır.
Saygılar

444 0 189 a sordum aynı soruyu. Tahsin beyin dedigi sekilde söylediler.

Muhtasar kaydınız varsa sube bildirimi için subenin bölgesini içine alan vergi dairesii sececeksiniz ; subenin muhtasarı da merkezden bildiriliyorsa sube bildirimini merkez vergi dairesine yapacaksınız dediler.

Huzur hakkı alanları da sordum; işçi sayısına ilave edilecek dediler.

O kısmın başlığında "...çalışan..." yazmakta huzur hakkı alan kişiyi çalışan olarak görüyorsanız bilemem ancak bana göre iş akdi ile çalışan bilgileri istenmektedir.

Aslında bu mantıkta doğrudur.Yalnız huzur haklarıyla ilgili daha önceki tartışmalarda "şirkette fiilen çalışan" ifadeleri kullanıldığından burada da "çalışan" dendiği için sanki huzur haklarıda yazılmalı gibi bir tereddüt yaşanacaktır.Tekrarlamak gerekirse ben sadece SGK ile ilintili olduğunu düşünmekteyim.
Saygılar

Peki çalışan sayısı hangi yılın "Mart" ayı işçi sayısı yazılacak.
2013/Mart ayı mı? 2014/Mart ayı mı?

Aslında bu mantıkta doğrudur.Yalnız huzur haklarıyla ilgili daha önceki tartışmalarda "şirkette fiilen çalışan" ifadeleri kullanıldığından burada da "çalışan" dendiği için sanki huzur haklarıda yazılmalı gibi bir tereddüt yaşanacaktır.Tekrarlamak gerekirse ben sadece SGK ile ilintili olduğunu düşünmekteyim.
Saygılar

Git gel yaşadım ama son olarak bende sizin gibi düsünüyorum. SGk lı olanları yazmak gerekir.

444 0 189 a sordum aynı soruyu. Tahsin beyin dedigi sekilde söylediler.

Muhtasar kaydınız varsa sube bildirimi için subenin bölgesini içine alan vergi dairesii sececeksiniz ; subenin muhtasarı da merkezden bildiriliyorsa sube bildirimini merkez vergi dairesine yapacaksınız dediler.

Huzur hakkı alanları da sordum; işçi sayısına ilave edilecek dediler.

bu da ne demek oldu şimdi?

huzur hakları alanlar sigortalı çalışan statüsünde değil, ancak muhtasar döneminde huzur haklarından gelir ve damga vergisi kesintisi yapıldığı için çalışan sayısına ilave edilerek beyan yapılıyor.
Bu nedenle müşteri bildirimlerinde huzur hakkı alanlar dahil edilmelidir.