Burada sizden yüksek maaş alan meslektaşları eleştirip yalancılıkla suçlamaktansa insanlar biraz dönüp kendilerine bakmalı diye düşünüyorum. Bir tanesi mahsup takıyormuş 7.500 alıyormuş, sen bu kafayla 750 lira alıyorsan öpte başına koy. 8-10 yılınızı verdiğiniz bir yerden 2.000 - 2.500 lira maaş alıyorsanız bunda suçu dışarıda değil daha yakınınızda, kendinizde aramalısınız. Yaşadığım olayı anlatayım. Şu an çalıştığım iş yerine yan haklarla birlikte 4.660 liraya başladım buradan önce çalıştığım yerden 3.000 alıyordum, yerine geldiğim arkadaş 4.800 lira ile çıktı ve gittiği firmaya 6.500 lira ile başladı. Bu tamamen sizin inisiyatifinizde olan bir durum. Yüksek maaşla çalışmayı isteyen nasıl sizseniz, düşük maaşla çalışmayı kabul eden de sizsiniz. Etrafımda çeşit çeşit meslek mensubu var. Kimi 2.000 liraya iş bulsam hemen başlarım diyor, diğeri 5000 lira teklif geldi ama cumartesi yarım günmüş iş değiştirmeye değmez diyor. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Maaşı, mevkiyi kimse size durduk yere vermez. Bunları sizin vizyonunuz, karakteriniz belirler. Bir mali müşavirin çalıştığı şirketteki unvanı ne olmalıdır? Muhasebe vs. müdürü ya da müdür yardımcısı olmalıdır. Sen böyle bir pozisyona başvururken özgeçmişine sgk işçi giriş çıkışı yapabiliyorum diye yazıyorsan ya da acayip hızlı fatura girip beyanname düzenleyebilirim dediysen unut düzgün maaşlı iş bulmayı, çünkü senin bu söylediklerini ticaret lisesinden yeni mezun çocukta söylüyor ve bunları programlar zaten otomatik olarak yapıyor günümüzde. Şimdi birkaç kişi çıkar yok mevzuat yok kanun, tebliğ bilmem ne demeye başlar. Senin kanun, tebliğ dediğin şeye ulaşmak için yaptığın ne varsa (bkz: Google), aynısını bu işten hiç anlamayan insanlarda yapabiliyor dostum, üzgünüm ama bunu bil istedim. Bunlar artık bir değer katmıyor hiç birimize. Ben bu güne kadar mevzuat bildiğim için değil ama SAP biliyorum diye Türkiyenin en büyük firmalarından birinde çalışma şansı buldum. Sonuçta bizim işimiz hizmet işidir. Hepimizin yaptığı iş %90 aynıdır ama aldığımız maaşlar kendimize biçtiğimiz değerdir. Ben bordrosunda 15.000 yazan muhasebe müdürü de gördüm. Bu paraları veren firmalara sizin başvurmanız bir sonuç vermez çünkü bu şirketler sizi zaten bulur. O yüzden şurası şu maaşı veriyormuş burası bu maaşı veriyormuş diye bir bilgi dağarcığına ihtiyacınız olmayacaktır muhtemelen. Küçük şehirlerde yaşayan arkadaşlara lafım yok ama büyük şehirde yaşayıp ta düşük maaşı kabul eden arkadaşlar yanlış yapıyorlar. Hem hak ettiklerini alamıyorlar hem de ne yalan söyleyeyim piyasayı düşürüyorlar. Bu yüzden de herkesin pazarlık şansı azalıyor. Şu başlık altında yazılanlar gerçekten çok üzücü ne yazık ki, siz neyi arıyorsanız onu bulursunuz. Kendinize layık görmediğiniz şeyi başkasının size vermesini nasıl beklersiniz ki.