Ortalama Maaş Hakkında Fikrinizi Belirtebilir misiniz ? Beklentim Ne Olmalı ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan dsanlav
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu konu aslında birazda şans işidir. Örneğin ben çalışıtığım şirkette Muhasebe Uzmanı olarak çalışıyorum ve 2200 TL alıyorum. Başka bir arkadaşım Muhasebe Müdürü olarak çalışmakta 5000 TL maaş alıyor. Mali müşavir olup 3000 civarı almak bence o kişinin yetersizliğidir. Ya da konuşmayan sosyal politikası zayıf kişidir. Öyle ya ad böyle SMMM ve müdür olarak çalışıyosun tabi kendini geliştirmeyi ihmal etmeyen patron birşey sorduğunda bunu Google yazıp öğrenmek değilde kendiliğinden cevap vermek önemlidir. Not sMMM stajyeriyim.

SAYIN stajer size katılıyoru yıllardır bunu söylüyorum cesur olun korkmayın nasıl sizin işe ihityacınız varsa işvereninde size ihtiyacı vardır pısırık olmayın müşavir olun muhasebeci değil müşavir danışman demek onun içinde bilgi birikimi gerek smmm 2500 tl maaş alıyor 8 şirkete bakıyor yardımcısı 1800 tl alıyor suratına tüküresim geliyor utanmadan bana 1500 tl teklif ediyorlr neymiş efendim yanlarında çalışan smmm ler 2000 tl alıyormuş bu mesleği en çok bizim meslekdaşlar rezil ediyor yazıklar olsun 8000 tl maaş alanları bilirim smmm demek iş bitirici demek büyük bir firma demek bilgi demek iett şoförü 3000 -3500 tl alcak usta başları 3-4 bin tl alacak sen muhasebe memusu olarak 1500-2000 mi alacaksın hedefin 3000 tl mi olacak nasıl olsa vermezlermi diyeceksin yazık yazık

Son düzenleme:
2014 te işe başlayan muhasebe uzmanı/sorumlusu arkadaşlar ortalama maaşlarınız nedir ? ne beklemeliyiz , stajer / stajını tamamlamış olanlar

Ortalama 2.000-2.500 TL stajer / stajer olmayan fark etmez. Ben bugüne kadar stajer olmanın herhangi bir firmada kimseye bir fayda sağladığına şahit olmadım açıkçası.

özel sektörde muhasebe bilgisi de belgesi de tek başına maalesef çok para etmiyor,
arkadaşların tercih edilebilirlik açısından mutlaka ek ensturmanlar hakkında bilgilenmesi gerekiyor, (finans, ithalat, dil, bilgisayar vs)
özel bi şirkette muh.müdürüyüm 3.300 tl maaş alıyorum, 2 yardımcım var 2.100 tL maaş alıyorlar, şirketin muh, finans, ith, personel, işlerine bakıyorum, baktığın zaman şirketin yarısı
diğer tarafta pazarlama müdürü hiç riski olmamasına rağmen benden %50 fazla maaş alıyor, çünkü işveren parayı getirene değer veriyor, harcayana değil,
çok şanslı değilseniz meslekte alabileceğini rakamlar bellidir, dolayısıyla beklentinizi çok yüksek tutmayın, dil öğrenip çok uluslu şirketleri zorlayın,
bu kadar emek verip bu paralara çalışmak cidden komik ama piyasa gerçeklerini görmezden gelemeyiz

hiç müdür maaşımı bu aldığınız insan kaynaklarındaki kız eminim 5500 tl alıyorduk örneği var bu smmm lerin kendine güvensizliğini becriksizliğini gösterir piyasa böyleymiş piyasayı bizi oluşturuyoruz ben size sizden daha çok değer veriyorum daha dün yemekte konuştuk insan kaynakları 5500 tl alıyor smmm 3000 bile değil 2600+yol+agi gelde sinir olma

hiç müdür maaşımı bu aldığınız insan kaynaklarındaki kız eminim 5500 tl alıyorduk örneği var bu smmm lerin kendine güvensizliğini becriksizliğini gösterir piyasa böyleymiş piyasayı bizi oluşturuyoruz ben size sizden daha çok değer veriyorum daha dün yemekte konuştuk insan kaynakları 5500 tl alıyor smmm 3000 bile değil 2600+yol+agi gelde sinir olma

Meslek mensuplarını beceriksiz ve güvensiz olarak lanse etmiş olmanız hiç yakışmamış.

Herkesin aldığı maaş kendine. Herkesin ailesi, sorumlukları bütçesi, iş ortamı düşüncesi vs. var. Hiç kimse bir başkasını az veya çok maaş alıyor diye suçlayamaz. Siz daha iyisini yapın 10.000 TL alın, 100.000 TL alın başkalarını ne diye suçluyorsunuz ? Siz daha yükseğini talep edin. Piyasa koşulları belli. Herkesin içinde bulunduğu ortamı da kendisi biliyor. Herkes kendi gemisini kendi yürütür. Allah herkese bol, hayırlı ve helal kısmet nasip etsin. Unutma kısmetin kadarını yersin.

Bu konu aslında birazda şans işidir. Örneğin ben çalışıtığım şirkette Muhasebe Uzmanı olarak çalışıyorum ve 2200 TL alıyorum. Başka bir arkadaşım Muhasebe Müdürü olarak çalışmakta 5000 TL maaş alıyor. Mali müşavir olup 3000 civarı almak bence o kişinin yetersizliğidir. Ya da konuşmayan sosyal politikası zayıf kişidir. Öyle ya ad böyle SMMM ve müdür olarak çalışıyosun tabi kendini geliştirmeyi ihmal etmeyen patron birşey sorduğunda bunu Google yazıp öğrenmek değilde kendiliğinden cevap vermek önemlidir. Not sMMM stajyeriyim.

iş görüşmelerine gidiyorum 2000-2500 tl den fazla veren yok ne akdar büyük firmalar var vermeyince vermiyor. Zayıflıkla ilgisi yok ben 2500 kabul etmedim 1800 tl başksını aldılar smmm olupta 3000 tl beğenmiyor musun ankarada normal istnabulu bilemem

5000 alabilir bir çok faktör var maaşı belirleyen

Yıllar önce ben de tam sizin şartlarda smmm ofisinden (2 yıllık tecrübe sonrası) şirkete tek muhasebe sorumlusu olarak geçmiştim, orda staja da başlamıştım, asgari ücretin 3 katı ile başlamıştım, piyasa şu anda daha iyi, en az 2500 tl derim, tabi şirkete de bağlı.

Acil ihtiyacınız yoksa acele etmeyin, ve çok görüşme yapın, doğru işi ve doğru şirketi bulabilirsiniz. Olumsuz görüşmeler bile size tecrübe kazandırır.

Şunu genç arkadaşlarım iyi anlasınlar:
1- Bu işler sektöre göre değişir
2-Arz talep meselesidir. Hiç bir makam doldurulamaz değildir. Siz 3000 tl yi beğenmeyip ayrılırsınız, yerinize gelen 2500 tl ye göbek atar. Çünkü örneğin karısı doğum yapmıştır, yada ev taksitleri birikmiştir.
Bu işin bir yanı diğer tarafdan çalıştığınız işverene resti çektiniz diyelim ki 2500 alıyordunuz. Vermem dedi ayrıldınız. İşveren de yerinize aynı fiyatla adam bulamadı. Ne olur?.
Şöyle olur; size 3 vermeyen başkasına gerekirse 5 verir. Yahut da 2 tane adam alır 7 verir ama iş devam eder.:)

Son düzenleme:
Öğretilirse çaycı bile bu işi yapar diyen arkadaşım, senin meslek tecrübenden ve bilgi birikiminden çok şüpheliyim. Çaycıya SGK kanununu mu öğreteceksiniz? Mesela çaycı SGK bildirgesi verir mi? Muhasebe ilkeleri ışığında bunun kaydını düzgün yapar mı? Çaycı ithalat giderlerini mal maliyetlerine düzgünce yansıtır mı? Çaycı ceza almadan BABS, KDV, geçici, kurumlar, ortakların gelir vergisi beyannameleri, muhtasar, damga vergisi beyannamelerini düzenler mi? Çaycı 1 yıllık şirket bütçesi hazırlar mı? Çaycı KDV ek 2 beyannamesini yanlış yapmadan verir mi?

Ne kadar boş bir yaklaşım tarzı. İşi sabah çay demlemek olan ve ilkokul dahil hiç bir diploması olmayan, iş başvuru formuna adını soyadını yazmayı beceremeyen çaycı ile bir SMMM ya da stajerini nasıl aynı kefeye koyarsınız. Çaycı bile yapar mantalitesinde sorumlusu olduğunuz şirketlerle ilgili yaptığınız kayıtları getirin ben inceleyeyim sizi temin ederim incelemede özel usülsüzlük cezası alabilecek bir sürü yanlışınızı bulurum. MUHASEBE CİDDİ BİR İŞ.

Tanıdığım 15 yıllık yeminli mali müşavir bile "ben daha muhasebenin m'sini öğrenme aşamasındayım" derken. Siz bizi çaycıyla aynı kefede tartıyorsunuz. Yine stajımda tesmerde ders alırken bir YMM bizlere her SMMM ancak belli dallarda bilgi sahibi olmalı, herkesin herşeyi bilmesi mümkün değil derdi ve kendisi de sadece işin kanuni kısımlarını bilmekteydi. Oturup bir tane muhasebe kaydının doğruluğunu test edemeyeceğini kendisi bizlere itiraf etmişti.

Yani bu hesaba göre sizin süper çaycı bir çok YMM den daha yetenekli. Helal olsun o çaycıya. Bizim şirketteki çaycı da dibine dökmeden çay getiremiyor; ya şekeri unutuyor ya da bardağın içine kaşık koymayı. Size gönderelim de siz buna beyanname yaptırın.

Ortalama maaşa gelince. Bizim mesleğimizde maalesef ortalama maaş diye birşey yok. Tamamen kişinin kendisini pazarlamasına ve bu pazarlama konusunda kendisine güveninin kaynağı olan bilgisinin oranına bağlı. Kimisi 1500 TL maaş alır, kimisi de 4000 TL maaş alır. Çok çok çok tecrübeli ve sevilen biriyse ve şirketin resmi kurumlarla olan ilişkilerindeki söz konusu rakamlar aşırı büyük rakamlarsa ve SMMM burada resmi kurumlara karşı şirketi çok iyi temsil ediyor ve pazarlıklar yapıyorsa maaşı çok yüksek rakamlarda da olabilir.

Ama böylesine profesyonellik gerektiren, avukatların, emlakçıların, gümrükçülerin ve işverenlerin vs önemli kararlarında bilgi feneri olan mesleğimizi çaycı da yapar öğretsek diye küçümsemek sizin meslekte ne kadar amatör olduğunuzu gösterir.

Son düzenleme:
Şunu genç arkadaşlarım iyi anlasınlar:
1- Bu işler sektöre göre değişir
2-Arz talep meselesidir. Hiç bir makam doldurulamaz değildir. Siz 3000 tl yi beğenmeyip ayrılırsınız, yerinize gelen 2500 tl ye göbek atar. Çünkü örneğin karısı doğum yapmıştır, yada ev taksitleri birikmiştir.
Bu işin bir yanı diğer tarafdan çalıştığınız işverene resti çektiniz diyelim ki 2500 alıyordunuz. Vermem dedi ayrıldınız. İşveren de yerinize aynı fiyatla adam bulamadı. Ne olur?.
Şöyle olur; size 3 vermeyen başkasına gerekirse 5 verir. Yahut da 2 tane adam alır 7 verir ama iş devam eder.:)

aynen hocam olayı çok güzel özetlemişsiniz.özellikle size 3 vermeyen başkasına gerekirse 5 verir kısmına imzamı atarım :)

stajer arkadaşım ben bu paraya iş buldum çalışıyorum, aynı zamanda şükrediyorum,
sen inşallah daha fazlasına bulursun,

Yazılanları okudum ve sadece bir not düşmek istedim. Şu şekilde bir yanlış anlaşılma var. Sanki kişi meslek mensubu olunca 4000 5000 TL den az almayacak gibi bir anlayış oluşmuş. Benim çevremde 15 20 bin TL alan arkadaşım da var, 2000 2500 TL alan da. Burada inanın bana bu rakamı etkileyen meslek mensubu olmaktan çok daha önemli faktörler var. (bağımlı çalışanlar için) Mezun olduğu okul, iş deneyimi, yabancı dilleri, ufrs ya da us gaap bilgisi var mı, yabancı dilde raporlama yapabiliyor mu, üretim firması mı hizmet firması mı, vergi mevzuatına hakim mi hatta çalıştığı firmanın yerli mi yabancı sermayeli olduğuna kadar pek çok etken var. Elbette meslek mensubu olmak da önemli ama diğer faktörleri de unutmamak gerekir.
Diğer taraftan burada yazdıklarımın hepsi var diyelim. Nasip kısmet meselesi de var işin içinde. Yani işveren sizle 1 saat görüşüp karar verir. Sizden belki de çok daha az kalifiye birisi sırf dış görünüşünden hayalinizdeki işi kapabilir. Özetle gönül ister ki herkes 5 10 bin lira alsın ama maalesef öyle bir dünya yok

Selam. Mesleği hafife alan arkadaşlara sesleniyorum şaka mısınız siz ? 1500 TL ye meslek mensubu bulan iş veren önce göbek atar, sonra? :)
Değerli meslektaşlarım biliyorsunuz muhasebe ihmale, hataya, şakaya gelmez aksi durumda işveren cezalardan başını kaldıramaz, işverenin çıkarlarını kim koruyacak...1500 TL alan şaka zedeler mi? Teşviklerden kim haberdar edecek, kim yararlandıracak? 1500 TL alan şaka zedeler mi? Komik olmayın arkadaşlar. Bu mesleğin aksiyonu çok.
Değerli meslektaşlarım esasında çoktandır baş belası olan bu konuyu çözecek yetili adres odamız. Bağımlı çalışan, işini ciddiye alan , işini bilen meslektaşlarım için asgari ücret belirlemeleri lazım, bu asgari ücrette yaklaşık ruhsat maliyeti kadar olmalı.

İstanbul da oturan değerli meslektaşlarım, iş yüküne göre ücret değişir ancak lütfen en az iş yükü için en düşük ücret talebiniz 3000 TL olsun.

Hepinize bol kazançlar.

Bağımlı meslektaşınız TURGAY İNAN

Son düzenleme: