Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Üyelik
24 Mar 2010
Mesajlar
4
Merhabalar,

Ortağı olduğum limited şirkette 16 kişi çalışıyor. Personelin öğlen yemeklerini mutfakta aşçımız yapıyor. İki sorum var:

1- Bu yemekler için yaptığımız market alışveriş fişlerini gider yazmamızda bir sorun olur mu?
2- Personele verdiğimiz bu öğle yemeğinin ücret bordrolarından geçirilmesi gerekir mi? Yani bir ayni yardım gibi mi olur? Kişi başına günlük 10 TL'yi geçmediği takdirde buna gerek yok diye duymuştum. Acaba bu bilgi doğru mu?

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Yemek için alınan faturaları giderleştirip birde üstüne muafiyet uygulayamazsınız.Zaten fatura alıp bunları gidere yazmakla giderleştirme hakkınızı kullanmış oluyorsunuz.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Merhaba,
Mutfak giderleri için aldığınız faturaları gider yazabilirsiniz. Muafiyet sınırı 2010 yılı içinde 10 tl'dir. GVK Tebliğ 273 incelerseniz daha detaylı bilgi alabilirsiniz.Eğer 10 tl aşan bir tutar var ise sadece aşan tutarı vergilendirilir.
Kolay gelsin
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

bu konuda benimde sorum olacak
portakal arkadaşın gibi bizdede market alışverişleri oluyor bunlar bazıları toplu şekilde oluyor yani bedeli yüksek normal olarak günlük muafiyet sınırı aşılıyor.bu durumda ne yapılması gerek sonuçta sadece o güne ait bir alışveriş değildir.yemek giderleri kaleminin aylık olarak bakılmasında bir sorun varmıdır.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

iki tane personel çalıştırıp ayda 1000 lira market a.verişide gidere yazılmaz.Kaldı ki işyeri bu a.verişe müsait olmalı.Mutfağı olmalı vs.Örneğin bizde yaklaşık 15 personel çalışmaktadır.2 katlı işyerimizin alt katında mutfak vardır ve yemekler burada hazırlanmaktadır.Ben 15 personel için ayda 1000 lira market a.verişini gidere yazarım.Önemli olan işyerinin ve teşkilatın uygun olup olmadığıdır. Ayrıca migros tarzındaki marketlerden ev ve işyeri için yapılan a.verişlerde de genelde yanlış yapılan bir uygulama vardır.Bu faturalarıda çoğunluk işyeri adına alıp gidere yazmak gayretindedir.Halbuki daha kasada ödeme yaparken alınan ürünler işyerine ve eve uygunluk durumuna göre ayırılmalı,bir kısmına işyerine bir kısmına da kişiye fatura düzenlettirilmelidir.Bunuda işveren düşünecektir.Yapılan bir çok firma harcaması belge alınamaması veya ciddiye alınmaması sebebiyle giderleştirilememektedir. Mükellefler de bazen fatura bulamıyorum diye amiyane tabirle ağlamaktadır.En basitinden markette bile 5 dakikasını ayırıp bu ayırımı yapmaya üşenmektedirler maalesef..
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

teşekkürler twolf bizim mutfağımız,gereçlerimiz ve yeterince personelimiz mevcut bulunmakta.bende büyük marketlerdeki alışverişlerde eğerki kendi evine alınacak ve işlenemeyecek şeyler varsa bunları ayırttırıyorum ve aylık yemek tutarıma bakıyorum.

bir konuyuda aydınlatırsanız çok iyi olacak benim için

müşterilerimiz yada iş görüşmeleri,denetim gibi işlemlerde yemeğe çıkılıyor tabiki bunların maliyeti 10 tl lik muaf kısmını geçiyor.bu tarz yemek fiş ve faturalarını da aynı giderde gösteriyorum.Acaba bu doğrumu yada bir sakıncası var mı bu tarz yemek faturalarında?
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Şimdi önce şunu söyleyeyim tabiki kendi düşüncemdir.Yemek ve mutfak masrafları için fatura alıyorsanız bu 10 liralık muafiyet olayını kafanızdan atın.Bahsettiğiniz yemeğe çıkma olaylarıda zaten işle ilgili olduğunu ispatlayıp karşı tarafı ikna ettiğiniz sürece sorun çıkarmayacaktır.Burada dikkat edeceğiniz mümkün mertebe bu giderleri fatura ile belgelemenizdir.yani lokantaya git ye iç,200 liralık fiş al,yani bu olmaz olurda zor anlatırsınız.Bu tip temsil giderleri suistimale çok açık giderlerdir ve bunlara hep şüphe ile bakılır.Bu şüpheleri ortadan kaldırmak için fatura alınmalı ve bu faturalar hem ticari kazanç hemde işle orantılı olmalıdır.Yani düşük kar eden veya zarar eden firmaların bu tip giderlerindeki aşırı şişkinlik dikkati çeker ve incelenir.yıllar evvel bi inceleme vermiştim.Giderler arasında damacana su fişleri vardı.Memur neredeyse fişlerdeki damacan adetlerini topladı "senin depon mu var bu kadar suyu ne yapıyorsun" dedi.Bir su fişi bile incelenebiliyor.Bu giderler dediğim gibi suistimale açıktır.O nedenle dikkat edilmelidir.Saygılar.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

anladım çok teşekkürler amaç herşeyin mantık çerçevesinde olması teşekkürler tekrar
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Mantık derken yapılan ticari faaliyet, çalışan personel, ciro ve kar zararla doğru orantılı olmasıdır.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Merhaba Twolf,
Açıklamalarınız gayer mantıklı fakat şu cümleye katılmıyorum. 10 tL'lik muafiyeti kafanızdan atın demek yanlış bence 15 kişi çalışıyor ve aylık yemek masrafı 3800 tl olursa da ki oluyor yapılan yemeğin kalitesine ve çeşidine göre değişiyor. Bunuda mı göz ardı edelim. Ben cümlenizden bunu anlıyorum. 10 tl lik muafiyet sınırdır ve kesinlikle dikkat edilemesi gerekir.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

186 SERİ NO?LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
1. HİZMET ERBABINA İŞYERİNDE VEYA İŞYERİNİN MÜŞTEMİLATIN-DA YEMEK VERİLMEK SURETİYLE SAĞLANAN MENFAATLER :
a) Yemek Verilmek Suretiyle Sağlanan Menfaatlerin Vergiden İstisnası :
Gelir Vergisi Kanununun 23/8 inci maddesinde yer alan yemek bedeline ilişkin hükümde 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklik, esas itibariyle istisna kapsamının genişletilmesinden ibarettir.
Diğer bir ifadeyle, işverenlerce hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisnada yeni bir düzenlemeye gidilmemiş olup, bu istisna aynen muhafaza edilmiştir.
Buna göre, işverenlerce hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerin, herhangi bir tutarla sınırlı olmaksızın vergiden müstesna tutulması uygulamasına, bundan böyle de devam edilecektir.
Söz konusu istisnanın uygulanmasında, işverenin işyerinde yemek hazırlatması şart olmayıp, yemeğin dışardan temin edilmesi ve işyerinde ayın olarak yemek verilmesi suretiyle sağlanan menfaat niteliğinde olması yeterli bulunmaktadır.
Diğer taraftan, hizmet erbabı tarafından yemek ücreti v.b. adlarla yemek bedeline yapılan katkının, yemeğin işverene maliyetini etkilemesi dışında istisna uygulaması açısından bir önemi bulunmamaktadır.
ÖRNEK 1 :
İşveren (A), çalıştırdığı işçilere işyerinde bulunan mutfağını ve yemekhanesini kullanmak suretiyle yemek vermekte olup, yemeğin işçi başına bir günlük bedeli de 180 bin liradır.
Bu işverenin, yukarıda açıklanan şekilde işçilerine yemek vermek suretiyle sağladığı menfaat, herhangi bir tutarla sınırlı olmaksızın işçiler yönünden vergiden müstesna tutulacaktır.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Ben yanlış cümleler kullandım herhalde özür dilerim.Muafiyeti kafanızdan atın derken şunu kastettim, yemek giderleri için fatura alıyor ve bunuda giderleştiriyorsanız üzerine birde muafiyet hakkımı da kullanayım diyemiyorsunuz.Faturayı giderleştirmekle muafiyet hakkınız ortadan kalkıyor.Bunu anlatmak istedim ama anlatamadım herhalde :) daha açık ifadeyle hema fatura alayım hemde muafiyet uygulayayım,işte bu olmuyor.bunu demek istedim.Bu arada şunuda belirteyim.Bir kalemi giderleştirmek demek anında tüketmek demek ise toplu mutfak a.verişleri de anında tüketilemeyeceğine göre bunları direk gidere atmaktansa önce stok tarzında bir hesapta takip edip (örneğin 157 olabilir) tükettikçe giderleştirmekte de fayda vardır.Nitekim kırtasiye malzemeleri de bu şekilde değerlendirilebilir.Saygılar.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Merhaba,
Sanırım burada bir kavram kargaşası olmuş. 2010 yılında 10 TL olarak bahsi geçen muafiyet, işyeri dışında yemek yiyen çalışanlara verilen (örn. yemek fişi şeklinde) yemek yardımları içindir. İşyeri mutfağında pişirilen yemek için sınırlama yoktur. Alınan yemek malzemelerinin stokta takip edilerek tüketildiği kadarının giderleştirilmesi gerekir.
Ama sınırsız diyerek makul sınırlar dışına çıkmamalıdır. Bu durumda eleştiri konusu olacaktır.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Yukarıda arkadaşların yazılarında sürekli olarak market FİŞİ ifadesi geçmekte. Bu giderler için alınan fişler kabul edilmeyebilir, fatura alınması gerekir.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Günaydın,
Onu atlamışım. Market fişleri sadece genel gider mahiyetindeki anlık tüketimler için kullanılbilir.

bulent249 ' Alıntı:
Yukarıda arkadaşların yazılarında sürekli olarak market FİŞİ ifadesi geçmekte. Bu giderler için alınan fişler kabul edilmeyebilir, fatura alınması gerekir.
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Yazar kasa fişlerinin kullanıldığı harcamalar :1-Benzin, motorin alımları 2-Kırtasiye alımları 3-Temizlik malzemesi alımları 4-Ulaşım-taksi fişleri
Bunlar dışında ki harcamalara fatura alınması gerekiyor.Maliye'nin uygulaması bu yönde.
İyi çalışmalar...
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

süpermarketlerden alınan yazarkasa fişlerini şimdi gider yazamıyor muyuz?
en basit örnek olarak, şirketin öğle yemeğinde personel için alınan ekmek, eğer yazarkasa fişi ile alınmışsa, ( üzerinde tarihi, saati mevcut, hatta süpermarketin adresi bile işyeri adresinin yanı) bunları giderleştiremiyor muyuz?
Maliye buna izin vermiyor mu?
 
Ynt: Personele İşyerinde Verilen Öğle Yemeği Harcamalarının Giderleştirilmesi

Maliye bu konuda çok net değil.
Net olan firmanın ticari faaliyeti ile ilgili alımların mutlaka fatura ile yapılması.
Gider mahiyetinde olan harcamalar için fiş kullanılabilir. Ekmek, gazete, ufak tefek masraflar bence yazar kasa fişi ile giderleştirebilir.
 
Üst