Raporlu işçinin İşten Çıkarılması

Üyelik
10 Mar 2009
Mesajlar
17
Merhaba

Şirketimizde 13/08/2009 tarihinde beri çalışan persone 02/07/2009 tarihinde erken doğum Tehdidi ile 10 günlük istirahat almıştır.
Fakat Şirket Yönetimince alınan kararla İşçi çıkarılması gerekmektedir ve bunların içerisinde rapor alan personel de vardır.

Şirket olarak raporlu işçinin tüm haklarını verip iş sözleşmesini derhal fesh edebilirmiyiz??"

Teşekkürler
 
Ynt: Raporlu işçinin İşten Çıkarılması

4857 iş kanunun 18-d maddesinde hamileliğin işten çıkarma için geçerli sebep olmadığı belirtilmiştir.
Şartlar uyuyorsa işçi işe iade veya kötü niyet tazminatı talebinde bulunabilir.

Diğer istriahatli işçiler için Bildirimsiz fesih hakkı bildirim önelinin bitiminden altı hafta sonra doğar.
 
Ynt: Raporlu işçinin İşten Çıkarılması

Peki istirahai bittiği günün ertesi günü işten çıkarsak ve tazminatını ödesek herhangi bir sorun kalmaz herhalde. Öyle değil mi??
 
Ynt: Raporlu işçinin İşten Çıkarılması

İşçi sayınız 30 kişiden az ise yasal haklarını ödeyerek iş akdini sonlandırabilirsiniz. Bu durumda işe iade davası açılamaz.
 
Ynt: Raporlu işçinin İşten Çıkarılması

Raporlu personelin çıkışını yapamazsınız. Ancak rapor süresi ihbar süresini 6 hafta aşarsa haklarını ödeyerek çıkartabilirsiniz. işe iade açılırsa kaybedersiniz. (işçi sayınız 30dan fazla ise)

MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I- Sağlık sebepleri:

a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
 
Üst