Varlık Barışı Uygulaması ile ilgili soru.

Ynt: Varlık Barışı Uygulaması ile ilgili soru.

Yani diyorsunuz ki ben kasama 10,000 tl çektim. Sonrada gidip adamın hesabına yatırdım.
Siz bence mesleği bırakın.Çünkü tevsik ile ilgili tebliği hiç anlamamışsınız. Sizin saygı duyduğunuz bir yeminli falan yokmu? isterseniz ona bir danışın mesleği bırakmadan önce. Zaten çoğu yorumlarınız genelin kabul gören kavramların dışında kalıyor.
Varlık barışı ile ilgili güzel bir araştırma yapmışınız ve bunları yazmışınız. Sonuç olarak benim tezimi doğruladınız . Bende katıldığımı söyledim.
Her halde hiç şirket muhasebesinde çalışmadınız o yüzden böyle yüzeysel yorum yapıyosunuz.
Şu yaptığınız işlemin muhasebe kaydını bir yapalım isterseniz.

100/// 10,000 (B)
102// 10,000 (A)

320// 10,000 (B)
100// 10,000 (A)

Doğrumu ? ; İşte hatalı olan yer burasıdır.

Doğru kayıt 320// 10,000 (B),, 102//10,000 (A) şeklinde olmalıdır. Aksi halde tevsik sınıran uyulmamaış olur.

Üstad,

Peki bu 10.000 TL posta çekiyle yatırılmış olsa nasıl bir kayıt yapılırdı.

Neyse uzatmak niyetinde değilim. Önemli olan burda ki varlık Barışı konusuydu.. Siz de güzel bir çalışma yapıp, benim de onayladığım doğruları dile getirdiniz.

Tevsik konusunu başka zaman ve yerde devam ederiz.

Merhaba,

Üstad;

Konu burada yarım kalmamalı;

Çünkü genç arkadaşların kafasının karıştığına eminim;

Soruma cevap verirmisiniz lütfen;

Rica ediyorum;

Saygılarımla,

Arkadaşlar karşılıklı iddialaşmak ve konunun tansiyonunu yükselterek atışmak doğru değil..Tartışalım ama nezaketi elden bırakmayalım lütfen.Bu arada Sayın Uzman'ın şu görüşüne de katılıyorum.Karşı tarafın hesabına para yatırmam için illa o parayı önce kendi bankama sonrada hesaptan hesaba havale şeklinde yapmama gerek olmadığını düşünüyorum.Dolayısıyla yaptığı 320/100 maddesi de bana göre doğrudur.Bu para karşı tarafın banka hesabına geçmiş mi,geçmiş kayıtlarda gönderen firma ben miyim?evet..Öyleyse bu ödeme tevsik kuralları içinde yapılmıştır derim ben.Bugüne kadar da bu şekilde çok işlem yapılmıştır.Yani Sayın Guroy acaba şunu mu demek istiyorsunuz? Karşı tarafın bankasına bir para girişi varsa bu paranın ilk çıkışı da mutlaka bir bankadan olmalıdır...Eğer böyle ise aklıma hemen şöyle bir soru geliyor.Ben x şehirdeyim (Z şehrinde de yaşıyor ve çalışıyorum) elimde bir para var.Bunu Y şehrindeki müşterim hesabına göndermem lazım.ne yaparım,bankaya giderim,o firmanın hesabına parayı yatırırm.Doğrusu bu değil mi?Yoksa Önce parayı kendi hesabıma havale ettirip sonra talimat verdirip o firmanın hesabına mı çıkarmam gerekiyor.Böyle olacağını zannetmiyorum.Basit bir örnek ama böyle olması gerekmiyor mu?Sayın Uzman herhalde bu açıdan olayın bu şekilde yapılmasında sakınca olmayacağını söylüyor ve bende katılıyorum.Eğer yanlış biliyorsak öğrenmeyi de isterim tabiki.Saygılar.

Söylim.

Posta çeki için çek hesabı açtırmanız gerekir.

118 altında veya 108 altınd aposta çeki hesabı açılır.
108/118 (B) ///100 (A) yapılır
daha sonra 108/118 (A) 320
320/ (B) yapılır.

Siz yine kasadan işlem yapmaya devam edin. İnceleme olur da usulsuzluk gelirse dava açarsınız.

Burda önemli olan varlık barışında sizin önceden iddia ettiğiniz, fakat sonradan inceleme yapıp doğrusunu söylediğiniz gibi, Fiktif işlemlerin yapılamıyacağıdır.

sn. Twolf;
"Yoksa Önce parayı kendi hesabıma havale ettirip sonra talimat verdirip o firmanın hesabına mı çıkarmam gerekiyor.Böyle olacağını zannetmiyorum.Basit bir örnek ama böyle olması gerekmiyor mu?Sayın Uzman herhalde bu açıdan olayın bu şekilde yapılmasında sakınca olmayacağını söylüyor ve bende katılıyorum.Eğer yanlış biliyorsak öğrenmeyi de isterim tabiki.Saygılar."

Benim görüşüm de aynen bu şekildedir. Sn. Twolf . Çünkü tevsik sınırının amacı, gerekçesi budur. Yani kasadan işlem yapılmaması. Önemli olan fiktif kasa hareketini önlemektir. Banka kayıtlarınız karşı firma kayıtları ile birebir örtüşmelidir.Ödeme yapamıycağınız gibi tahsilat da yapamazsınız.

Evet,bu ayrıntı önemli.Çünkü bu şekilde işlem yapan çok firma var.Bu konunun üzerinde durmam ve araştırma lazım.tşk.ederim,saygılar.
Bu arada bir önceki yorum size sayın Güneş diye hitap etmişim,farkına varıp düzelttim,yinede özür diliyorum.Saygılar.

Ben teşekkür ederim. :) Tartışmak her zaman faydalıdır.

Mali idare çok net açık bariz olan bir konuda (bir basın kuruluşu) bile farklı zorlama yapabiliyorsa. Böyle konularda her zaman tehlike var demektir.

Sayın Guroy;

Amaç doğru. Ama banka ve aracı kurumlar veya posta aracılığıyla yapılması demek; Paranın önce hesabına yatırılması demek değil; Ödemenin bu kanallar aracılığıyla yapılması.

Yoksa gidip posta çeki veya banka hesabı açtırmak değil.

İlgili tebliği yukarda yazdım. Örneğin Western Union sistemi denen bir sistem var. Sloganı ne hesabınız olmasada para gönderebilmek.

Eğer hesap açmam gerekseydi tebliğde aracı kurumlar veya posta çeki alınmazdı. Burada amaç ödemenin yapıldığının tesbiti.

Ve ben gidip bankadan hesabım olmasada adamın hesabına havale yaparsam. Maksat hasıl olmuyormu devlet bir üçüncü kişiye ödemenin yapıldığını tevsik ettirmiyormu.

Bu konu hakkında son olarak söylemek istediğim

Yapmış olduğum incelemeler sonucunda;

Daha önce de belirttiğim gibi; aynı paranın bir kaç defa bankaya bloke edilip beyan edilmesinde bir mahsur yoktur.

Burada önemli olan husus; kasa giren fiktif paranın çıkartılabilmesidir.

Yol haritasını önceki yorumlarda çıkarttığım şekilde yapılması durumunda hiç bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Daha önce yazdıklarım. Kesinlikle doğrudur.

Saygılarımla,

Sn . Uzman,

İşte kendi kendinizi ele veriyorsunuz. demek siz kendi yazdıkalrınızı da anlamıyorsunuz. Paranın fiktif olarak çıkartılması nasıl olacaktır. Çıkarılsa bile muvazaa olmayacakmıdır.

Kesinlik nasıl doğru oluyor. ?? para başka bir amaçla kullanılamaz. Mutlaka sermayye eklenmelidir.

Siz parayı fiktif çıkarsanız bu sefer sermaye artışı yapmak için FİKTİF GİRECEKSİNİZ demektir

Siz de yazdınız
"4. Nakit beyan
Beyan edilmek istenen tutar bankaya bloke edilecek. Bloke süresi yok. Daha sonra dekont o tarihte o kadar paranın şirkete aktarıldığı noktasında delil olacak." Bu sözler sizden kopyalandı.

Ben yaparım bal gibi olur diyorsanız. Söz biter.

Kolay gelsin.

Aklı karışan forumdaşlar varsa okuyunuz;,

I.Yurt Dışındaki Varlıkların Türkiye'ye Getirilmesi

A- Türkiye'ye Getirilebilecek Yurt Dışındaki Varlıklar

Kanunun 3. maddesinde, bu varlıklar aşağıdaki gibi sayılmaktadır:

?Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile

?Varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilen taşınmazlardır.

Kanaat verici belge, Kanunun 2. maddesinde "Bilgi değişiminde bulunulan yabancı ülkelerde, yetkili makamlardan alınarak, mahallindeki Türk elçilik ya da konsoloslukları; yoksa, yabancı ülkelerde Türkiye'nin menfaatini koruyan aynı nitelikteki temsilcileri tarafından tasdik olunan belgeler" olarak tarif edilmiştir.

B- Varlıklar Kimler Tarafından Getirtilebilecek?

Varlıklara, kimin mülkiyetinde kayıtlı ise, ister gerçek kişi olsun, ister tüzel kişi olsun, sahipleri tarafından getirtilebilecektir.

C- Varlıklar, 1.6.2009 Tarihi İtibariyle Sahip Olunması ve En Geç 30.9. 2009'a Kadar Beyanda Bulunulması Gerekmektedir

Yurt dışından getirilecek varlıklara, 1.6.2009 tarihi itibariyle sahip olunması gerekmektedir. Bu tarihten sonra sahip olunacak varlıkların, yasadan yararlanılmak suretiyle getirilmesi mümkün değildir. Doğal olarak, bu tarih itibariyle sahipliğin, yine kanaat verici belge ile ispatlanması lazımdır.

(5917 sayılı Kanunla sürelerin ileri alınmasından önce varlıklara sahiplik tarihi 1.10.2008; en son beyan tarihi 2.3.2009 idi. Beyan süresi dolduğu için, 5917 sayılı Kanunla süreler ileri alınmak suretiyle yasa yenilenmiştir

Yani varlıklara sahip olduğunuz önceden belgelemek gerkiyor. Aynı parayı 2/3 defa çevirmek yok.

Bunlarda Yurt içindeki paralrın usulu;

B- Türkiye'de Sahip Olunan Varlıkların Kayıtlara İntikali

1- Bu varlıkların defter tutma yükümlülüğü bulunan mükelleflerce yasal defterlere kaydedilmesi ZORUNLUDUR.

Taşınmazlar dışındaki varlıkların banka veya aracı kurumlarda açılacak hesaplara yatırılması ve daha sonra beyan edilmesi gerekmektedir.

Vergi Dairelerine beyan edilen taşınmazlar ise, yasal defterlere, vergi dairelerine beyan edilen değerleriyle kaydedilecektir.

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, yasal defterlerine kaydettikleri varlıklar için pasifte "özel bir fon hesabı" açacaklardır. Bu fon hesabı, sermayenin cüz'ü sayılacak ve beyan tarihinden itibaren 6 ay içinde sermayeye ilave edilecektir. Daha önce ortaklarca taahhüt edilen sermaye ödenmeden de, söz konusu fonların sermayeye ilave edilmesi mümkündür. Ancak, fonların şirket ortaklarınca taahhüt edilen, sermaye taahhüt hesaplarının kapatılmasında kullanılması mümkün değildir.

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince yasal defterlere kaydedilen bu varlıklar, dönem kazancının tespitinde gelir unsuru olarak dikkate alınmayacaktır.

nguroy ' Alıntı:
?? para başka bir amaçla kullanılamaz. Mutlaka sermayye eklenmelidir.

Sayın Guroy

Para sermayeye eklenince ne olacak peki; harcanmayacakmı. Anlamadığınız nokta burası; kayıtlarına kadar yazdım.

Aktifte harcanması gereken 100.000 var, bunun karşılığı pasifte sermaye.

Bu kadar basit.

Siz bu 100.000 TL yi repo mu yaparsınız; borçmu ödersiniz. Bu firmanın tasarrufunda;

EE elbette sermaye artışını yaptıktan sonra istediğiniz gibi kullanırsınız.
Siz olmayan parayı nasıl fiktif çıkış yapacaksınız ??? Onu bir anlatsanız diyorum.

Yani başa dönelim 50,000 tl miz var 3 kere çevirdik 150,000 sermaye koyduk. yapın bakalım işlemi.

Merhaba;

Daha Önce Yaptığım Kayıt Buna Örnek Teşkil edecektir. En son ayağını biraz daha genişletere güncelliyorum

Benim 50.000 TL tutarında bir param var. Ben bunu üç ayrı bankada bloke ettirerek 150.000 TL tutarında dekon aldım ve beyan ettim.

------------ / / -------------
102.01 A Bank 50.000
102.02 B Bank 50.000
102.03 C Bank 50.000

549 50.000
100.00 150.000

102.01 50.000
102.02 50.000
102.03 50.000

Sermaye ye eklenecek tutar olan 150.000 TL karşılığı olan tutar kayıtlarımda 549 fon hesabında tutulmakta
sermayeye eklenecek hesap bu;

549 150.000

500 150.000

Gördüğünüz gibi sermaye artışıda gerçekleşti.

şimdi sıra kasadaki 150.000 TL nin harcanmasına geldi.

Elimdeki gerçek tutar 50.000 Kasada 100.000 TL tutarında Fiktif para var.

Şimdi

Şu anda aklıma gelen yöntemlerden sadece birini yazayım;

Satıcıyla anlaştınız. İleride alacağınız mallar için avans göndermiş gibi işlem yapacaksınız. Ve firmaya 50.000 TL yi gönderdiniz; sonra elden alıp tekrar gönderdiniz; Gene aynı konuda tartışmamak için bankaya yatırp öyle gönderelim

------------/ / -----------
102 50.000

100 50.000
159 50.000

102 50.000

Satıcıdan parayı geri alıp tekrar gönderelim.

102 50.000

100 50.000
159 50.000

102 50.000

Şu saatten sonra satıcıdan mal alındığında 100.000 TL ye ulaşana kadar. Parası elden verilecek; çek,senet,havale vb. ödeme araçları kullanılmayacaktır.

Alımlar KDV dahil 100.000 TL yi bulduktan sonra(Yani avans hesabı kapandıktan sonra). İşlemler normal seyrinde devam edecektir.

Saygılarımla,

Satıcılar ft kesmemek için binbir türlü yol denerken hangi satıcı satmadığı halde satmış gibi ft kesecek? (Naylon ft olayı hariç)

Merhaba;

Hayır naylon fatura yok;

Dikkat ediniz;

Şu saatten sonra satıcıdan mal alındığında 100.000 TL ye ulaşana kadar. Parası elden verilecek; çek,senet,havale vb. ödeme araçları kullanılmayacaktır.

Mal alındığında ödemesi elden yapılacak.

Bankaya yatacak para nerde sn uzman? sizin kasanızdaki para zaten fiktif. yani öyle bir para yok ki?

Para gerçek olsa zaten sorun yok. yatan parayı fon hesabına alır sermayeye eklersiniz.
Ancak sizin yöntemde gerçek para girişi 50,000 olması gereken 150,000, Fark (açık) =100,000

Nasıl nakit ödeyeceksiniz parayı kasadan tevsik sınırına takılmadan.? Ödediniz diyelim. kapatmak için fatura alacaksınız. Bu faturayı da muhtelif günlere bölüp 8000 altında 12-13 tane fatura mı yapacaksınız?

Bunun muvazaa olduğu anlaşılmayacak mı. Yapmayın allah aşkına. Uydurma yöntemlerle kötü örnek olmayın.

Sy uzmanın yazdığına göre önce bankadan avans adı altında karşı tarafa 50.000 gönderecek sonra karşı taraftan bu parayı elden kendisine geri ödemesini isteyecek. Durduk yerde kendi kasasını şişirecek, böyle bir şeye razı olacak bir satıcı düşünemiyorum.