Yapılandırmada Vadeye mi,Yoksa Döneme mi Bakılır ?

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,716
Konum
İstanbul
Selamlar Arkadaşlar
Soruma geçmeden önce, konu başığını yazarken,sayın modlara bir klavye hatasından bahsetmek isterim.
Kelime başındaki harfi silmek istediğimde,yanıp sönen imleç cümlenin sonuna atlıyor ve kelime başındaki harfi sildiğimde kelime büyük harfle başlıyor.Bu bir sorun mu yoksa normal mi anlayamadım.

Soruma gelince,
Vergi ödemelerinde bildiğiniz gibi,vade tarihi 30.04.2014 itibariyle olan borçlar yapılandırılmaktadır.Yani yasa çıkmadan önce örneğin olası bir geçmiş verilmemiş beyanlar tamamlandığında veya geçmiş yıllara ait beyanlar düzeltildiğinde yeni vadeler hep 30.04'den sonra veya yasa tarihinden sonraya verildiğinde bunlar dikkate alınmamakta,30.04 itibariyle o anki borçlar ne ise o borçlar yapılandırılmaktadır.
Konuyu vergi dairesiyle görüştüğümde,onlarda aynı şeyi söylemekte,hatta bu yasanın geçmiş yasalar gibi olmadığını,sadece vadeye bakıldığı için,çoğu kişinin beklediğinin aksine çokta faydalı bir yasa olmadığını söylemişlerdir.
Yasa'nın eylül sonunda çıktığını düşündüğümüzde,örneğin nisan ayında 2011-2012 yıllarına ait beyannamelerde yapılan düzeltmelerin vadeleri 30.04'den sonra ise yasa kapsamına alınamamaktadır.
Yine örneğin yasadan yararlanmak umuduyla,dairede bulunan tüm tebligatların alınması veya da verilmemiş beyanlar varsa şayet,bunların verilebilecek olmasında bile,bunlara ait vade 30.04 den sonra olacağı için yapılandırmaya alınamayacaktır.Bu anlamda 30.04 itibariyle yapılandırma yapılsa dahi geçmiş yıllara veya beyanlara ait daha sonra yine ceza ve vergilerin çıkabilecek olması hem kaçınılmaz olacak,hemde çok büyük karışıklığa sebep olacaktır.

Buraya kadar bahsettiklerim ışığında sizlerinde görüşlerini merak etmekteyim.Vergi dairesi,beyan döneminin değil vade tarihinin dikkate alınacağını ve bu aşamada bu yasa'nın sorunları çözmekten uzak olacağı görüşündedir.(en azından görüştüğüm vergi dairesi böyle söylemektedir)

Elimde yasa'nın yürürlüğe girdiği tarihten önce düzeltmeleri verilmiş ama vadeleri 30.04'den sonraya (örneğin 04.05.2014) vadeli ödeme tahakkukları vardır.Amacım bu tahakkukları da yasa kapsamına alabilmektir.Ancak vergi dairesi,vadeye bakıldığı için alamazsınız demektedir.
Sizlerin bu konuda ki düşüncesini merak etmekteyim.
Şimdiden tşk.ederim.
Saygılar
 
Son düzenleme:
Sevgili dostum,benim derdim vadesi gelmemiş olanlar değil,vadesi 30.04.2014'den sonra olup, vergilendirme dönemi itibariyle 30.04.2014'den önce olanlar...
 
Ayrıca aramızda maliye teşkilatından olan arkadaşlar da var.Kendileri de bilgilerini paylaşırlarsa memnun olurum...
 
Bu yasanın önceki yasalardan en önemli farkı "kesinleşmiş cezaları" kapsamasıdır. Örneğin önceki yasada Ba/Bs için süresinden sonra verilen bildirimler için başvurduğunuzda yasadan faydalanılabiliyordu. Yeni yasada böyle bir durum yok. Ancak geç bildirimden dolayı kesinleşen ceza varsa yararlanabiliyorsunuz. Atıyorum 2011 yılındaki bir Ba/Bs den ceza geleceğini biliyorsunuz, ancak ceza kesinleşmediği için yeni yasadan faylanamıyorsunuz. Bu durumda vergi dairelerinin görevlerini zamanında yapmamalarının cezasını çekmiş oluyoruz.
 
Son düzenleme:
Bu yasada kilit tarih 11.09.2014 tarihine kadar tebliğ olunan cezaları kapsaması.
 
Ben sgk primleri açısından baktığımda 11.09.2014 ten önce tahakkuk ettirmenin yeterli olacağını öğrendim. Mesela 2014 ocak ayına hiç verilmemiş aylık bildirgeyi 11.09 dan önce verip tahakkuk ve cezasının 6552 ye tabi olabileceği söylendi ama sgk için bunlar vergi açısından incelemedim eğer dediğiniz gibiyse ki öyle gözüküyor yasanın tırt olduğu ortaya çıkıyor...
 
Üst