Yazar Kasa Kullanma Mecburiyeti Hakkında

alper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
396
Bir mükellef "Toptan İnşaat ve Yapı Malzemesi Ticaret ve Taahhüt" faaliyetine başlıyor. Ticari faaliyeti sırasında bir apartmanı komple boyama işi de alabilir, bir şahsa 10 kutu boya da satabilir. Apartman işi"toptan satış ve taahhüt" kısmını oluşturuyor, ama sattığı 10 kutu boya
perakende satışa girer herhalde öyle değil mi? Dolayısı ile bu mükellef yazar kasa kullanmak zorunmak zorunda mıdır?
Yoksa ünvanında "toptan"ibaresi olduğu için yalnızca fatura ile çalışabilir mi?
Yardımcı olabilir misiniz lütfen arkadaşlar, bir cevap bekliyorum...
TEŞEKKÜRLER...
 
Sayın alper bu gibi durumlarda gerçek olay esas alınır.
10 kutu boya bizzat tüketiciye satıldı ise olay bitmiştir.En kısa zamanda iligili vergi dairesine perakende satışlara başladığını bildirip yazar kasasını alması gerekir.
ünvanında toptan yazması kurtarmaz.
saygılarımla
 
tüm satışları fatura kesme limitinin üzerinde ise yazarkasa kullanmayabilir.
 
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229’ncu maddesinde, “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere, Vergi Usul Kanununa göre fatura kullanma mecburiyetinde bulunmadıkları satışları için ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğu getirilmiştir. (3100 sayılı kanun md1: Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.) ( bu madde aynı zamanda Perakendeninde tanımıdır)

Fatura kullanma mecburiyeti olmayan satışlar 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232’nci maddesinin 1’nci fıkrasında (beş bent halinde) sayılanlar dışında kalanlara yapılan ve bedeli 480 YTL (2005 yılı için) nin altında bulunan mal ve hizmet satışlarıdır. Bu satışlar için emtiayı alan veya işi yaptıranların istemeleri üzerine veya mükellef tarafından kendiliğinden fatura düzenlenmesi, söz konusu satışların fatura verme mecburiyeti dışında kalan satışlar olma özelliğini değiştirmeyecektir.


Yani, bu faaliyetiniz karşılığında müşterilerinizden tahsil edilen bedeller için de fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Ancak, bedeli 520 YTL (2006 yılı için)’nin altında kalan hizmet satışınızın olması halinde, karşılığında 3100 sayılı Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlemeniz gerekeceği tabiidir.

ÖZET
Yani Bakacağımız kıstaslar:

-Perakende satışlar (Nihai Tüketiye satışlar) (3100 md1)
-480 YTL altındaki satışlar.

Perakende satış tanımına giriyorsak ÖKC kullanmak zorundayız.
 
Merhaba ;

İnşaat ve Yapı Malzemeleri satışı yapan bir işyerinde tüm satışların fatura kesme limitinin üzerinde olamıyacağını ve aşağıdaki özelgeye istinaden de Ö K Cihaz alması gerektiğini düşünüyorum.

Kolay gelsin.
Kod:
TARİH :29.06.2005 
SAYI   :B.07.4.DEF.0.34.20/VUK-1/ÖKC-3808 
KONU  :Ö.K.C. Kullanımı Hk. 

… 
İLGİ: … .2005 tarihli dilekçeniz. 

İlgi dilekçenizde bilgisayar toplama, laboratuvar ve network kurma, web tasarımı yapma, bilgisayar programı yazma, istek halinde sipariş üzerine yazıcı, scaner vb bilgisayar malzemeleri temin etme işleriyle uğraştığınız belirtilerek faaliyetleriniz esnasında yaptığınız mal ve hizmet teslimlerine karşılık ödeme kaydedici cihaz kullanmayıp fatura düzenleyebilmeniz konusunda görüş talep edilmektedir. 

Bilindiği gibi, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere, Vergi Usul Kanununa göre fatura kullanma mecburiyetinde bulunmadıkları satışları için ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğu getirilmiştir. 

Fatura kullanma mecburiyeti olmayan satışlar, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232’nci maddesinin 1’nci fıkrasında (beş bent halinde) sayılanlar dışında kalanlara yapılan ve bedeli 480.000.000.-TL’nın altında bulunan mal ve hizmet satışlarıdır. Bu satışlar için emtiayı alan veya işi yaptıranların istemeleri üzerine veya mükellefler tarafından kendiliğinden fatura düzenlenmesi, söz konusu satışların fatura verme mecburiyeti dışında kalan satışlar olma özeliğini değiştirmeyecektir. 

Bu açıklamalara göre satışlarınızın tamamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232’nci maddesinin 1’nci fıkrasında sayılanlara yapılması veya her bir satışınızın 480.000.000.-TL’nın üzerinde olması halinde, ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti dışında kalmanız mümkündür. Ancak yukarıda yer alan koşullar dışında çok az da olsa bedeli 480.000.000.-TL’nın altında (satışlarınız faturalı olsa dahi) satışlarınızın olması halinde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmaktadır. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Demekki Sonuç yukarıdaki görüşlere de bakarak, yazarkasa kullancaksınız diyerek konuyu bağlayabiliriz
 
Üst