Selamlar
Benim bilgim,düşüncem ve uygulamam da şu şekilde.
Özellikle 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 SAYILI KANUN GEREĞİNCE SİGORTALI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR, SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI, KURUMA BİLDİRİLMESİ VE SONA ERMESİ HAKKINDA TEBLİĞ den sonra İlk kuruluş anında bağkurlu sayılanlar veya kuruluşta ortak olupta,kuruluş anında başka firmada ssk'lı olanlar için ben herhangi bir bildirimde bulunmuyorum.Nitekim bu tebliğ gereği,ilk açılışta bildirimi yapacak kurumlar belirlenmiştir.Dolayısıyla da sorumluluk o kurumlarındır.Ancak 01.10.2008 tarihinden sonra olmak üzere özellikle limited şirketlerde;
* Kurucu ortak sıfatıyla bağkurlu olupta,sonradan başka şirkette sigortalı olmak suretiyle bağkuru durdurulanlar ve bağkura bu konuda çıkış bildirgesi vermeyenler (veya verip vermedikleri konusunda tereddüte düşenler)
* Kurucu ortak sıfatıyla bağkurlu olduktan sonra,hisse devri yaparak ayrılanlar ve bağkura bu konuda çıkış bildirgesi vermeyenler (veya verip vermedikleri konusunda tereddüte düşenler)
* Kurulmuş bir şirkete sonradan hisse almak suretiyle ortak olanlar ve bağkura bu konuda giriş bildirgesi vermeyenler (veya verip vermedikleri konusunda tereddüte düşenler)
* Bağkur kaydı hiç açılmamış olsa dahi,başka yerde sigortalı oldukları halde şirket kuranlar (bunlar için giriş ve çıkış tarihleri,şirketin kuruluş tarihi olacak şekilde bildirge veriyorum.)
* Emekli olupta şirketlere sonradan ortak olanlar veya sonradan ortak olup,yine sonradan ortaklıktan ayrılanlar
...
...
Sayın SinanN'ın sorusuna gelirsek,ekim 2008 den sonra kurulan şirketlerin ortakları için,bugüne kadar herhangi bir hisse devri,ssk'lı çalışma türünde bir değişiklik yoksa,yani şirket ortağı kurulduğu andan bugüne kadar br değişikliğe gitmeden devam ediyorsa,bunlara ilişkin bildirimlerde bulunmuyorum.
Bu arada şahsi düşüncem olarak şunuda söyleyebilirim.
Tereddüt ettiğiniz herkes için bildirimde bulunun.En azından ptt kanalıyla kuruma gönderin,kaybınız en fazla 6-7 lira olacaktır.Ama kazancınız da en az idari para cezası kadar olacaktır.
Kısaca,fazla bildirimde bulunmaktan zarar gelmez,tam tersi lehte olur..Tabii bu arada şunuda düşünebilirsiniz,en azından mükellef düşünebilir.Acaba bana ekstra bir bağkur borcu doğar mı?
Açık konuşmak gerekirse,
Bu durumda doğacaksa en azından prim borcu doğsun,birde idari para cezası doğmasın.Biliyorsunuz,bildirimi yapmak zorunda olan kişiler,tüzel kişiliklerdir.Yani ceza kesildiğinde tüzel kişiliğe kesilecektir.Dolayısıyla mükellefte bunu,meslek mensubunun üzerine yıkmaya çalışacaktır.Amacımız hiç değilse,bu sorumluluğu üzerimizden atmaktır.İşin özü budur..
Saygılar