Bağkur İşe Giriş Çıkış Bildirgelerine Dikkat Edin!

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Sgk ceza yazacak yer arıyor sanırım.

ISMMMO

Bu meslek yapılacak iş değil inanın, mükellef ile muhasebeciyi karşı karşıya getirecek çok güzel bir uygulama daha bekliyor bizi artık.
 
Aslında söylediğin kadar tedirgin olacak birşey göremedim.Aksine iyilik yapıyorlar gibi..Tek sıkıntı,müracaatı olmayanları tesbit edip,onay alarak müracaatlarını yapmayı sağlamak.
Ben zaten kanuni süreler içinde bildirimleri manuel olarak (en azından ptt kanalıyla) yapmaya çalışıyordum.O nedenle en azından şahsım adına konuşmam gerekirse,benim açımdan herhangi bir sıkıntı yok...
Saygılar
 
Peki A.Ş. ortağı aynı zamanda yönetim kurulu üyesi bir kişi kendi firmasında yaklaşık 10 aydır ssk 4/a olarak çalışmakta ve prim ödenmekte. 4/b bağkurlu olarak gözükmesi gerekiyor anladığım kadarı ile. Geçiş yapabilirmiyim nasıl bir yol izlemem gerek sizce. tşkler.
 
Aslında söylediğin kadar tedirgin olacak birşey göremedim.Aksine iyilik yapıyorlar gibi..Tek sıkıntı,müracaatı olmayanları tesbit edip,onay alarak müracaatlarını yapmayı sağlamak.
Ben zaten kanuni süreler içinde bildirimleri manuel olarak (en azından ptt kanalıyla) yapmaya çalışıyordum.O nedenle en azından şahsım adına konuşmam gerekirse,benim açımdan herhangi bir sıkıntı yok...
Saygılar

Tahsil üstad, beni çıldırtan tanıdıkları süre, verdikleri ceza, yaa Allah aşkına ne kazanıyoruz da sen bir asgari ücret tutarında ceza kesiyorsun, orantısız bir ceza var. Kaldı ki Bağkur ortağın şahsına ait ise, ortağa kes, zaten böyle biliyordum ben bunu, neden şirkete kesiyorsun.
Bu ceza tutarının da kesildiğini pek görmedim ben eskiden Bağkur'lunun hesabına yansıtıyorlardı, o da 40-60,00 TL bir şeydi. Bir asgari ücret tutarı ne demek!
 
Peki A.Ş. ortağı aynı zamanda yönetim kurulu üyesi bir kişi kendi firmasında yaklaşık 10 aydır ssk 4/a olarak çalışmakta ve prim ödenmekte. 4/b bağkurlu olarak gözükmesi gerekiyor anladığım kadarı ile. Geçiş yapabilirmiyim nasıl bir yol izlemem gerek sizce. tşkler.

Y.K. üyeliği tarihi itibari ile açılışı bildirgesi verin, SSK'sındaki primleri Bağkur'a aktarılması için dilekçe verin. Kendi ortak olduğu veya YK üyeliği olduğu şirkette Ssk'lı olamaz.
 
Yani anladığım kadarı ile Ortağa bağkur açılışı yapıcam ve ssk primlerinide bağkura aktarıcam doğrumudur? Sayın nguroy geçiş yaptığımda ipc ISMMMO yayınlamış olduğu SGK İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 11.09.2014 tarih itibariyle yapılan duyuru ile şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11/12/2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır. sözü ipc kesilmemesi için geçerli değilmidir.? Tşkler
 
Bilemem . SGK nın neyapacağı hiç belli olmaz. Daha önce İPC kesiyorlardı.
 
Ya kardeşim muhasebeciye geçirmek için afedersiniz her yolu deniyor devlet.Bu benim işimmi yaa.Madem şirkete birisi ortak oldu bunu ticaret sicil bildirsin her yıl para almayı biliyorlar.Bir faaliyet belgesi almaya 20 lira istemeyi biliyorlar ne iş yapıyorlar.Veya biri mükellefiyetmi açtı bunu vergi dairesi bildirsin.Bunlara göre işlem yaparak bağkur açsın sgk.Bu ne böyle ya her işi muhasebeciye yükle ne güzel valla.Benim işim fatura işlemek beyanname vermek.Valla bu ıvır zıvır işlere koşturmaktan artık fatura işleme beyanname verme işini hobi olarak yapmaya başladık.Yaslıyorlar muhasebeciye tamam.Herşey muhasebecinin suçu.Bildirmeyi unutsan işveren direk diycek sen bildirmemişsin öde cezayı bu ne ya.
 
şirket ortağı olup bağkurunu düzenli ödemekte olanlar için sorun yok sanırım.

Mesela diyebilir ki, senin bağkurun açılmış, ödüyorsun ama, kağıt olarak bildirge yapmamışsın, dosyanda yok. Senin açılışın senin vermediğin dilekçe ile değil de bir şekilde açılmış deyip, yine cezayı kesebilir, bunun garantisi yok.
 
+
Kaldı ki eğer ortağın başka bir şirketteki ortaklığından dolayı bağkuru açık olsa, ödüyor ve borcu olmasa bile yeni bir şirkete ortak olduğu zaman sen yine de bildirge vereceksin, vermezsen ceza. Ohhhh!!!
+
Şirket ortağı emekli ve maaş alıyor, bağkuru açılmaz, ama kanuna göre bildirge vermek zorundayız, vermezsek ceza. Ohhh!!! Emekliye Bağkur'lu bildirgesi verin diyorlar, ne bu yaa Allah aşkına...

Bu Türmob, bu İsmmmo, diğer odalar ne iş yapar, bizim hakkımızı niye savunmazlar. İto, Ticaret Odaları ne iş yapar...

Biz boş boş oturuyor muyuz ki? Her gelen bir çocuk bırakıyor kucağımıza :mad: :banghead: :alkış:
 
sayın zidan,
Benimde anlayamadığım konu bu,
yk'na hakkı huzur ödüyoruz, sgk kesintisi yok, buna rağmen hangi akla
giriş bildirgesi vereceğiz anlamadım.
birde bu uygulama yeni giren yönetim kurulu üyesi içinmi ?
mevcut yönetim kuruluna giriş yapmak gerekiyormu.
 
Anladığımı söyleyeyim ve biraz da SSİY'e baktım; Yeni ortak giriş ve çıkışları bildirime tabi. Gerçek ve tüzel kişi açısından kuruluş ve kapanış aşamasında bildirimler Sicil Müdürlüğünce yapılacak.

Bugün Ümraniye SGK'da durumu sordum. Hisse devirlerinin bildirimi nasıl olacak, işe giriş çıkış formu ile mi verilecek diye; matbu bir form verdiler durumuna uygun yeri işaretleyip ekinde sic.gazetesi ile vereceksiniz dedi.
 
Şimdi bir dakika,ben şu konuyu anlayamadım.Bir şirkette bağkuru devam eden biri için,başka bir şirketede ortak olduğunda yine bağkur bildirimi mi yapılacak.İnşallah yanlış okudum :)
 
Prim ödemesi gerekip gerekmediğine bakılmaksızın her durumda işe giriş isteniyorsa vay halimize... İleriki bir tarihtede prim ödemesi gerekmediği halde kurumun zorlaması nedeni ile bildirim yapılanlara borç çıkaracaklardır sonrada uğraş babam uğraş.:banghead:
 
Peki eski şirketlerin bildirimini de yapacak mıyız? Mesela 2007 yılında kurulmuş şirket Bağkur kaydı açık ve borçları ödeniyor. Bu durumdaki şahıslarında yapacak mıyız bildirimlerini?
saygılar;
bil_gin
 
İsmmmo, Türmob ve İstanbul Sgk'ya mail attım bu konuda, isyanımı dile getirdim.
İstanbul İl Sgk Başkanı Murat Özdamar'dan mail geldi, konunun sadece hisse devirleri ve YK değişiklikleri için olduğu, kuruluştaki bildirimin İto'ya ait olduğunu belirtip, kanunda olan düzenlemeden doğan yükümlülükler için bunun belirtilen tarihe kadar bir AF olduğunu belirtmiş.

Bende duyurunun çok net olmadığını, cezanın yüksek olduğunu, emeklilerden, 4/a'lılardan, bağkuru açık olanlardan istenmesinin yanlışına dikkat çekerek cevap verdim.

Bilginize arkadaşlar.
 
Son düzenleme:
dünya gazetesinde yayınlanan bir makelenin parçasını paylaşmak istedim,

Limited şirket ortağının/anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortağının, emekli olması veya bir başka işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olması ya da aynı zamanda bir başka şirkete de ortak/ yönetim kurulu üyesi olması, bildirge verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmadığı gerekçesiyle SGK tarafından idari para cezası uygulanması (hukuksuz bir şekilde de olsa) riski bulunmaktadır.

Bu nedenle mutlaka şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11/12/2014 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.

Kaynak: İbrahim IŞIKLI / SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ 'den alıntıdır.
 

Benzer konular

Üst