fonradar

Fazla Mesai , Hafta Tatili ,ve Resmi Tatillerde Çalışma Durumlarında Ücret Hesaplaması

Bir noktayı göz ardı ediyoruz galiba. SGDP ile çalışan personel 4a lı olmak için istifa ettiği an tüm birikmiş kıdem haklarını kaybeder.

Sn Nizam Güroy ; Emekli istifa etmiyecek (ederse dediğiniz doğru) İAB ve APHBD diğer nedenler 22 kodlu "diğer nedenler" ile çıkış yapılırsa kıdem taz. hakkını kaybetmez sanırım. sonra normal 4/a lı giriş yapılacak..
başka fikirleri olan arkadaşları bekliyorum güzel tespitler çıkıyor..
SAYGILARIMLA
 
İş den çıkış nedeni kod 22 olsa da,akabinde M.19 kapsamında fesih nedeni ,paralelinde feshin işci yada işveren tarafından mı yapılmış olduğu gündeme gelecek,buna göre de k.tazminatının doğup/doğmadığına karar verilecek diye düşünüyorum.
 
Sn: gastauskas 87 Kardeşim ;

Resmi tatil ve genel tatil günlerinde çalışmadığınızda maaşınızı tam alırsınız. Eğer o günü işveren sizi işe getirirse Maaşınızın 1 günlük ücreti karşılığında size fazla ödenir. YANi ;

978,60 TL. sizin aylık brüt maaşınız. 23 nisanda geldiğinizde 978,60/30 = 32,62 Tl brüt fazla ücret alırısınız aylığınız 1011,22 Tl olur.. net'e vurursak zannedersem 23-24Tl civarında olur doğru tahakkuk.

Ama önceki bayram ve genel tatilere ait ücretlerinizn ödenmesi gerekir..
maaş harıcınde 23 tl resmı tatıl yattı yanı senın dedıgın dogru oldu ama ben 779 tl asgarı alıyorum ..
 
Merhaba,

Bir ay içinde, hafta arası günlerde 7 gün akşam 17.30 dan sabah 08.30 a kadar 15 saat, hafta sonu günlerde 3 gün sabah 08.30 dan ertesi gün saat 08.30 a kadar nöbetçi personel olarak çalışıyoruz. Yani ayda 10 gün işe gelip toplam 177 saat çalışma yapıyoruz.

1) Bazı aylar normal çalışma süremiz dışında diğer arkadaşlarımız hastalandığında veya yıllık izin kullandığında 15 veya 24 saat fazla mesai yapmamız gerekiyor. Yapmış olduğum 15 saatlik hafta içi fazla mesaisi için ve 24 saatlik hafta sonu fazla mesaisi için ücret hesabı nasıl olmalıdır.

2) Bahsetmiş olduğum 177 saatlik normal çalışma süremizin bir kısmı dini veya milli bayramlara denk gelirse, bayrama denk gelen mesai için fazla mesai nasıl hesaplanır. Örneğin içinde bulunduğumuz Ağustos ayında Ramazan bayramında 24 saat nöbetçi personel olarak çalıştım.

Bu durumlardaki fazla mesai ücretimiz için brüt 1800 TL. maaş için örnek verirseniz sevinirim.
 
Merhaba,
Şirket ile bugüne kadar sözleşme imzalamadık. Beş yıldır bayram gibi özel günlerde fazla mesai vermiyorlardı. Bu yıl vermeye başladılar. Ancak aylık maaşı 225 e bölüp saatle çarpacaklarını söylediler.
 
Merhaba,
Şirket ile bugüne kadar sözleşme imzalamadık. Beş yıldır bayram gibi özel günlerde fazla mesai vermiyorlardı. Bu yıl vermeye başladılar. Ancak aylık maaşı 225 e bölüp saatle çarpacaklarını söylediler.

İŞ KANUNU MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

İş Kanununa göre aylık çalışma 225 Saat (Günlük 7,5x30) olduğundan saat ücretinizin bulunmasında izlenen (1.800 TL / 225) doğru bir yöntemdir ve bayram çalışmanızın karşılığı olarak çalıştığınız saat kadar ödenen fazla mesai de uygundur
 
Fazla çalışma: haftalık 45 saati veya sözleşmeyle belirlenmiş olan daha kısa süredeki haftalık çalışma süresini aşan çalışmalardır.
Belirttiğiniz saatler, işe başlama ve bitiş saatleri, oysa arada ara dinlenme süreleriniz de var bu saatler arasında ve ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmamaktadır.
ara dinlenme sürelerinizi de düştükten sonra , haftalık çalışma süreniz 45 saati aşıyorsa fazla çalışmanız var demektir, 177 saat normal çalışmanız varsa, fazla çalışmanızın olması mümkün değildir, bayram genel tatil günlerindeki çalışmanız nedeniyle +1 günlük ücrete daha hak kazanırsınız.
 
Arkadaşlar, kanuna göre fazla mesai yıllık 270 saati aşamaz. Bu da aylık ortalama 22-23 saat ediyor. Bir işçi aylık ortalama 20 saat fazla mesai yapıyor. Fakat Ramazan Bayramı'nda da 3 gün çalışmış. Bu durumda bayramda çalıştığı 3 gün fazla mesai olarak saat hesabına katılacak mı? Yani 270 saat hesabına katılacak mı katılmayacak mı?
 
Haftalık 45 saati aşan kısım fazla çalışmadır, o çalışmalar ile 45 saat aşılıyorsa elbette katılacaktır.
 
Açık hüküm yok,
(konu tartışmalı...)
Tekrar teferruata girmiyorum.

Bu nokta,31.08.2013 tarihinde Sn.Emrah Gedik beyin "Fazla Mesai 270 Saati geçmiş Ne Yapabiliriz"başlıklı iletisi üzerinde paylaşılmıştır.

Bilgilerinize sunulur.
 
Arkadaşlar merhaba,

Bir konuda yardıma ihtiyacım var, uluslararası bir firmada çalışıyorum dolayısı ile bayram süresince ( onlara bayram olmadığından ) yurtdışında bir toplantıya katılmam gerek, normalde idari kadro olmamıza rağmen fazla mesai alıyoruz dolayısı ile bayramda çalıştığım içinde fazla mesai almam gerekiyor bunu emin olmak için sorduğumda sana günlük bir harcama limiti veriyoruz ( seyahat harcamaları dışında belgesi sorulmayan ve geri istenmeyen bir para ) ki bu alacağım fazla mesainin neredeyse 3'te 1'i dolayısı ile fazla mesai ödemesi yapmayacağız diyorlar.

Ancak bu harcama limiti bayram seyran fark etmeksizin her yurt dışına çıkışta veriliyor, bende dolayısı ile bunu yapamazsınız o zaman bu parayı vermeyin fazla mesai paramı verin dedim, Kanuni açıdan bunu yapamayacaklarını düşünüyorum, sizinde görüşlerinizi alabilir miyim? olay paradan çok hakkımın yenmesi olduğu için canımı sıkıyor.

Konu ile ilgili internette araştırma yaptım ama net bir belge ya da yazıya ulaşamadım.
 
Olay fazla çalışmadan çok yurtdışı seyahat aslında. Seyahatin genel tatil gününe gelmesi nedeniyle , harcırah zaten ödeniyor masraflarınız için,
bunun dışında görevli olduğunuz her genel tatil günü için 1 günlük ücretin de, genet tatil günü çalışma karşılığı olarak maaşınıza ilavesi gerekir.
 
Son düzenleme:
Hafta tatilinde fazla çalışma hakkında bilgi

Ben özel sektörde çalışıyorum. Mesailer iş kanunu göre hesaplanıyor.
1) resmi tatil hafta sonuna denk gelirse fazla çalışma ücreti hesaplanır. (burda hafta sonu derken tatil günü olarak mı yoksa normal cumartesi ve pazar günümü geçerli. çünkü bizde herkesin hafta tatili farklı günlerde.)
2)iş kanuna göre haftalık çalışma 7 gün üzerinden mi hesaplanır. Bizim şirket 5+2 şeklinde çalışıyor. 5 günün içinde yapılan mesailerin 45 saate kadar olanı 1'e 1,25, 45 saati geçen kısma 1'e 1,50 fark vermekte. Fakat 2 günlük hafta tatili kısmında yapılan mesailer resmi tatil ve genel tatil gibi 1'e 1 vermektedir. Hafta tatilinde çalışmayada 45 saate kadar olanı 1'e 1,25, 45 saati geçen kısma 1'e 1,50 fark verilmesi gerekmez mi?

Saygılarımla
 
1.İfade olarak,hafta sonu ifadesinden h.tatili anlaşılır ve bazı işyerleri için h.tatili uygulaması farklılık arzedebir.(örneğin,1,1.5 yada 2 gün gibi)diğer önemli olan husus ise çalışanın hafta tatilini ne zaman kullandığıdır.Aynı şekilde sizinde h.tatilini ne zaman kullandığınız önemli.

2.Haftalık çalışma süresi,bir hafta da çalışılan iş günlerine bağlı olarak belirlenir,azami süeside en çok 45 saat,anlaşılan sizin işyerinde uygulanan h.tatili 2 gündür.
F.çalışma olgusu;
a-fazla sürelerle çalışma
bu durum,işyerinde haftalık çalışma süresi,45 saatin altında belirlendiği hallerde,45 saate kadar olan çalışmalar,fazla sürelerle çalışma olarak değerlendirilir ve ücreti %25 yükseltilerek ödenir
b-haftalık 45 saati aşan kısım ise f.çalışmadır,ücreti %50 artırımlı olarak ödenir.

-Haftalık çalışma süresinin aşılması halinde,h.tatili çalışmaları da %50 artırımlı ödenir(sonuç olarak bir günlük h.tatilinde çalışan işcinin eline 1+1.5=toplamda 2.5 yevmiye geçer)bildiğiniz üzre genel tatillerde olduğu gibi1 e 1 ödenmez.
 
2)......"Hafta tatilinde çalışmayada 45 saate kadar olanı 1'e 1,25, 45 saati geçen kısma 1'e 1,50 fark verilmesi gerekmez mi?

Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda,sözleşme de ayrık hüküm yok ise bu noktada hafta tatili çalışmalarının "evet" dediğiniz gibi ödenmesi gerekir,asla genel tatil ücreti gibi ödenmez.
 
Üst