İstifa Ettikten Sonra İhbar Süresinde Ücret

Üyelik
9 May 2014
Mesajlar
6
Konum
Bursa
Öncelikle herkese iyi günler. 12 Ağustos 2013 den itibaren çalıştığım iş yerinden 06 Mayıs 2014 itibarı ile istifa etmiş bulunmaktayım. Firma 4 haftalık bir ihbar süresinden bahsediyor, bu konuda sıkıntı yok, yasal olarak da böyleymiş. Ancak sıkıntı şu ki: bu 4 haftanın ücretini bana ödemek zorundalar mı? Yoksa ben bu ihbar sürecinde ki 4 haftayı ücret almaksızın şirket hesabına çalışarak mı geçireceğim? Bölge müdürüm bu süreci ücretsiz firmaya çalışmam gerektiğini belirtine biraz aklım karıştı. Bu konu ile alakalı mevzuat ve yasal durum nedir, bilgi verebilirmisiniz?
 
Merhaba,

İşveren, istifa eden işçinin ihbar süresine uymasını istiyorsa o zaman siz ihbar süreniz kadar çalışmanız gerekir. Bu süreçte de sadece çalıştığınız gün kadar maaşnızı size ödemek zorundadır. Bunun dışında bir ücret sözkonusu değildir.
 
İhbar süresinde, çalışma şartlarında herhangi bir değişiklik olmaz, aynı saatlerle işinize gider gelirsiniz, her çalışma günü için günlük 2 saat ücretli izne hak kazanırsınız, dilerseniz bu izinleri günlük 2 saat olarak veya işverene bildirmek şartıyla topluca da kullanabilirsiniz.
O süre içinde de,istifa bildiriminizden önce aldığınız ücreti aynen alırsınız.
Bölge müdürünüz --- saçmalamış--
 
Merhaba,

İşveren, istifa eden işçinin ihbar süresine uymasını istiyorsa o zaman siz ihbar süreniz kadar çalışmanız gerekir. Bu süreçte de sadece çalıştığınız gün kadar maaşnızı size ödemek zorundadır. Bunun dışında bir ücret sözkonusu değildir.

Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Büyük oranda aydınlatıcı oldu. Zaten kıdem, ihbar v.b tazminat talebim ve hakkım yok. O konuda hemfikiriz. Ancak takdir edersiniz ki 4 hafta demek neredeyse aylık tam maaşa tekabül ediyor. Bölge müdürünün, şirket ihbar süresinde çalışmana maaş ödemez, şirket için ücretsiz çalışacaksın demesi kafamı karıştırdı. Firmanın böyle bir hakkı var mı? Yani ben ihbar süresine uyarsam bu çalıştığım süre ile alakalı bir kesinti yani ödememe yapabilir mi? Eğer istifadan sonra ihbar sürecinde çalıştığım günlerin ödemesini yapmak zorundaysa bunun yasal dayanağı ya da mevzuattaki yeri nedir. Malum karşıma böyle bir şeyle çıkarlarsa elimde bir cevap, yasal bir dayanak olması faydalı olacaktır.
 
İş kanunun 17. maddesi,
belisrsiz süreli iş sözleşmesinin bildirimli feshini tanımlamaktadır. ( yani sizin durumunuz)
O maddede iş sözleşmesinin bildirimden sonra belirtilen sürelerin sonunda iş sözleşmesinin sona ereceğini belirtmektedir, yani ihbar süresinin son gününe kadar iş sözleşmesi aynen devam etmekte der.

İş kanunun 8.maddesi de tanım ve şekiller başlığında iş sözleşmesini tarif eder,
İş sözleşmesi, bir tarafın ( işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın ( işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir der.

:) Yani işgüzar müdrünüzün de çalışmakta olduğu firmanızla iş sözleşmeniz, devam ettiği sürece , işvereniniz ücret ödemek zorundadır.
 
İhbar süresinin amacını kısaca işçi ve işvereni mağdur etmemek adına tanınan zaman olarak tanımlayabiliriz.Bu süre içinde tabi ki bu ücretini sana işveren ödemek zorundadır.Ayrıca ihbar süreleri içinde günde 2 saat iş arama iznin var bunu istifa tarihinden önce dilekçeyle başvurup toplu olarakta kullanabilirsin(4 hafta için 6 gün izin),dilersen günde 2 saat olarakta kullanabilirsin.
 
Cevaplar için teşekkür ederim. Hem aydınlatıcı hem de rahatlatıcı oldu. Il aramak gibi bir durum yok Allah tan ama günlük bu 2 saati özellikle yazılı olarak belirtmek durumundamıyız yoksa kafamıza göre sabah veya akşam 2 saati aşmamı sureti ile kullanabilirmiyiz? Malum satış işinde ofis, büro ve işyeri kavramları yok. Sahadayız.
 
İzin, çalışan için bir hak olmakla birlikte,ne zaman kullanılacağının kararı işverendedir. Yani bildirmeniz gerekir, işveren kullandırmayadabilir, bu durumda kullandırmadığı iş arama izin süresinin ücretini %100 arttırmlı olarak ödemesi gerekir yasaya göre.
 
Arkadaş ülkede iş bulmak imkansız, işten ayrılmak daha da imkansız. Deveye bu kadar hendek atlatmak neden? :) şirkete tekrar bir mail attım bakalım, 6 mayısdan beri haber bekliyorum, iş arama haklarımı da kullanamıyorum diye. Istifa dilekçesini vereli 4 gün oldu, ne arayan var ne de soran. Biz de hala tam gaz çalışıyoruz, hadi bakalım hayırlısı.
 
Maille uğraşacağınıza,
noter kanalıyla,
sözleşmenizi bildirimli olarak xx tarihinde feshettiğinizi işletmeye yazılı olarak bildirdiğinizi, ihbar süresi içinde iş rama izinlerinizi x-y tarihleri arasında topluca kullanacağınızı ve z tarihi itibariyle bildirim süresi sonunda şirketle ilişiğinizin kesileceğini bildirseydiniz,

daha kolay olurdu :)
 
Al işte hendek üstüne hendek. Olmadı Pazartesi de bir hareket olmazsa bu söylediğiniz yolu denemek mantıklı ve faydalı görünüyor. Teşekkürler.
 
İşte sendikasızlığın getirdiği sorunlara ufak bir örnek.Ülkemizde ne zamanki adam gibi sendikalar gelir ve sendikalaşma seviyesi %60-70'lere gelir o zaman değişik şeyler konuşmaya başlarız.
 
İş kanunu iplemeyen işveren, sendikayı ne kadar dikkate alır sn. extremetr??
 
İstifa dilekçenizi, ".... görevimden 4 haftalık ihbar süresini de kapsayacak şekilde .../.../..... tarihinde istifa ediyorum. ihbar süresince günlük 2 saatlik izin hakkımı kullanmak isitiyorum " diye yazsaydınız. Bu şekilde işvereni ihbar etmiş, izninizi talep etmiş ve istifa tarihine kadar maaş alacağınız da belirtmiş olurdunuz. Yine de müdürünüzün bir talebi varsa yazılı olarak versin. Böylece yasal yollara başvurmak zorunda kalırsanız delil olur. Zaten yazılı olarak istemeniz halinde olaya daha ciddi bakacaklardır...
 
İş kanunu iplemeyen işveren, sendikayı ne kadar dikkate alır sn. extremetr??
Anlatmak istediğim birey olarak hak aramakmı yoksa sendikaların bizim yerine hak aramasımı.Tabiki sendika ama işini hakkıyla yapan sendika.O zaman iş kanununu iplemeyen yine işletmeler olacak ama çoğunluk olarak düzgün bir sistemden bahsedebileceğiz.
 
Üst