Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Ynt: Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Şu an Mükellef bildirim formunu Bilgi Girişinden görebilen var mı ?

Üstadlar inşaat işi yapan şirketin aktif olan inşaatlarını şube olarak değerlendirmemiz mi gerekiyor acaba?

İnşaat firmalarında her bir şantiye ayrı bir şube olarak kabul edildiği için, her şantiye için ayrı ayrı bildirim vermeniz gereklidir.

Merkezinden satış yapan ancak kiralamış olduğu depodan toptan olarak mal sevk eden bir firmanın, deposunu bildirmek zorunda olduğumuza göre deponun nice kodu:
682002 kodlu Kendine ait depolama tesislerinin işletilmesi olabilirmi?
Yoksa depo için farklı bir kod var mı?
Teşekkürler

gerçek kişi işletmesi 17/04/2012 tarihinde kapattık ama sisteme giremiyoruz mükellef bildirimini **lütfen faal bir mükellef için vergi kim.nosu giriniz diyor** bildirim 01/04/2012 tarihine kadar aktif olan mükellefler için geçerli degil miydi

Burda kapanış işlemlerini 01.04.2012-31.05.2012 arasında yapan mükellefler bildirimde bulunmamışlarsa bulunmayacaklardır.
Yani örneğin 02 nisanda bildirimde bulunduysanız 17 nisanda kapatıysanız problem yok.Ama 17 nisanda kapandığınızda hala bildirimde bulunmamışsanız bildirimde bulunmayacaksınız.

yenimüşavir ' Alıntı:
Merkezinden satış yapan ancak kiralamış olduğu depodan toptan olarak mal sevk eden bir firmanın, deposunu bildirmek zorunda olduğumuza göre deponun nice kodu:
Teşekkürler
Sayın yeni müşavir,
Depolama tesislerin işletilmesinden benim anladığım.Faaliyet alanları depoculuk olan firmalar. Örneğin size depoyu kiraya veren bu sınıfta değerlendirilebilir.Ama siz size ait bir depoyu başkasına kiralamadığınıza göre bu şekilde değerlendirme bence yanlış olur.
2.konu depolar bildirilmelimi çok tartışıldı.Kısaca sık sorulan sorulada "şubey adresinden farklı bir adreste ise depo bildirilecektir"diyor.Farklı adresten kasıt nedir yorum size kalmış.Örneğin yan yana olsa merkezle depo kapı numaralı farklı sadece bu farklı adresmidir.
Son olarak nace kodlarına ben şahsen faaliyet kolum neyse onu yazacağım.Depoyu hangi malların depolamasında kullanıyorsam yada.O yüzden bence merkez nace ye neyi yazdıysanız depo nace koduna da aynısını yazın.
İyi çalışmalar...

metyo ' Alıntı:
yenimüşavir ' Alıntı:
Teşekkürler
Sayın yeni müşavir,
Depolama tesislerin işletilmesinden benim anladığım.Faaliyet alanları depoculuk olan firmalar. Örneğin size depoyu kiraya veren bu sınıfta değerlendirilebilir.Ama siz size ait bir depoyu başkasına kiralamadığınıza göre bu şekilde değerlendirme bence yanlış olur.
2.konu depolar bildirilmelimi çok tartışıldı.Kısaca sık sorulan sorulada "şubey adresinden farklı bir adreste ise depo bildirilecektir"diyor.Farklı adresten kasıt nedir yorum size kalmış.Örneğin yan yana olsa merkezle depo kapı numaralı farklı sadece bu farklı adresmidir.
Son olarak nace kodlarına ben şahsen faaliyet kolum neyse onu yazacağım.Depoyu hangi malların depolamasında kullanıyorsam yada.O yüzden bence merkez nace ye neyi yazdıysanız depo nace koduna da aynısını yazın.
İyi çalışmalar...

Cevap için teşekkür ederim.
Merkezde satış yapılıyor bu satışı merkezi bildirirken yaptık ancak depo satış yapılmıyor.
Satış kısmına ne yazacağız?
Eğer merkezde yazdığımız satışın aynısını buraya yaparsak mükerrer işlem yapmış olmazmıyız.
Mutlaka bir rakam girmek zorunda olduğumuza göre 1 kuruş yazıp geçmek mantıklımıdır.?
Bence mantıklıdır.

Boş bırakın.

1-) Mükellef işyerinin 1/2 hissesine sahiptir. Kalan 1/2' si için stopaj ödemektedir. Mükellef bilgileri bildiriminde mülk sahibi olarak mı seçilir, yoksa kiracı olarak mı ?

Bence kira seçeneğini işaretlemek daha doğru, çünkü bu bildirimin en önemli amaçlarından biri de GMSİ elde edenleri tespit etmek. Kira seçeneğini işaretlemek amaçsal açıdan daha doğru olur ki, zaten iş yerinin %50'si de kiralık gerçekten.

koraykarakaya ' Alıntı:
...çünkü bu bildirimin en önemli amaçlarından biri de GMSİ elde edenleri tespit etmek....
Böyle bir amacı yok. Neden derseniz aynı mülk birden fazla kişi üzerinde ise veya birden fazla işyeri birleştirilip tek işyeri olarak kullanılıyor ise sadece birini yazmak yeterli imiş. (Soru-Cevaplardan.)

1-İyi ama burada bildirimi yapan hem mülk sahibi, hem de kiracı, soru-cevapta buna ilişkin bir açıklama yok, ikisinden birini tercih etmek zorunda olduğumuz için kira kısmını seçmek daha mantıklı.

2-Adi ortaklığın beyan edilmesini ise kesinlikle anlamıyorum, daha önce belirttiğim gibi 413 nolu VUK Genel Tebliğine aykırı, ya da adi ortaklıkların bizzat kendilerinin gelir vergisi mükellefiyetleri var artık ama benim haberim yok.

merhabalar benim sizden öğrenmek istediğim bir konu var mükellef bilgileri bildirimi formunu doldururken faaliyet konularında çok takıldım örneğin birden fazla faaliyet konusu olan bir işletme bunun bildirimini yaparken nasıl yapacak ayrı ayrı iki kod ile mi belirtecek yoksa tek bir kodlamı

Tüm faaliyetler ve hasılatları ayrı ayrı büyükten küçüğe bildirilecek._________________________________________________

Bu arada doldurulan formun çıktısını nasıl alıyorsunuz?

Benim kafama takılan şeyde şu kayıtlı olduğunuz ticaret sicil memurluğu diyor mükellef İTO ya bağlı istanbul deyip ticaret sicil no giriyorum problem çıkmıyor ancak aşağıda kayıtlı ticaret odası var oradada İstanbul Ticaret Odasını seçiyorum ticaret sicil noyu giriyorum kayıtlarda yoktur diyor şu işi anlayan biri şunun bir meailini anlatabilirse benden sağlam dua alır vallahi kafayı kırmak üzereyim

Ticaret sicil numarasının sonuna 0 yazarak giriceksin.

Yanlışlıkla kapanan bir şubenin bilgileri girilmiş.
Onaylamadan önceki aşamada şuanda.
Silmek istiyoruz ancak silenecek bir buton vs. yok? :o :P :-\

Silme işi nasıl yapılıyor, yapılamıyor mu yoksa?

ZİNDAN ' Alıntı:
...Silme işi nasıl yapılıyor, yapılamıyor mu yoksa?
Silme yazdırma gibi butonlar yok.

Ek bir bilgi merkez ve şube işyeri bildirecek olanlar "İşyerinin açılış tarihi" kısmına her bir yerin açılış tarihini yazacaklardır. Örn, merkez 1986 şube 2000 yılında açılmış ise merkez bildiriminde 1986 şube bildiriminde 2000 olacaktır.