Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

Ynt: Mükellef Bilgileri Bildirimi | VUK 413.Sayılı Tebliğ | Yeni

stajerilker ' Alıntı:
ZİNDAN ' Alıntı:
mes_ar ' Alıntı:
Merhaba, bir işletmenin elektrik ve doğalgaz faturaları işletmenin kurucusu olan vakfın üniversitesi tarafından ödeniyor, bu durumda mükellef bilgileri bildiriminde elektrik ve doğalgaz kısmına ne yzmalıyız?

Bence bu durumda yazılmaması gerekir.
Bizde de bir adreste 7 tane şirket var.Faturalar tek firma üzerine geliyor, diğerlerine kira faturası kesiyor.Hepsine yazarsak, tek fatura*7 olur.

Sonuçta her şirket o elektrikten yararlanıyor. Ben elektriği kullanan her şirket için aynı tesisat numarasını yazıyorum üstad.

şimdi bu, bilgilerini girdiğimiz mükellefin elektrik faturası başka bir firma üzerine bile geliyorsa o elektrik tesisat no su yazılmalıdır anlamına mı geliyor?

İş iyice karışacak gibi.Sorular ilginçleşmeye başladı...
Bu bildirimleri çıkaranlar bile bu kadar düşünmemiştir üzerinde... :)

ya nüfus müdürlüğünün sisteminden , adres no larını bir türlü ben çıkartamıyorum.sizler yapabiliyormusunuz?

aynı işyerinde birden fazla firma aynı tesisattan çıkan elektrikten faydalanıyorsa firmalara ait tüm bildirimlerde aynı tesisat numarası yazılıyor

ZİNDAN ' Alıntı:
mes_ar ' Alıntı:
Merhaba, bir işletmenin elektrik ve doğalgaz faturaları işletmenin kurucusu olan vakfın üniversitesi tarafından ödeniyor, bu durumda mükellef bilgileri bildiriminde elektrik ve doğalgaz kısmına ne yzmalıyız?

Bence bu durumda yazılmaması gerekir.
Bizde de bir adreste 7 tane şirket var.Faturalar tek firma üzerine geliyor, diğerlerine kira faturası kesiyor.Hepsine yazarsak, tek fatura*7 olur.
Soru cevaplarda kullandığınız sayaca ait bilgiyi kimin olursa olsun kim öderse ödesin hatta gider kaydetmeseniz bile yazacaksınız diyor.

stajerilker ' Alıntı:
...1- Gayrisafi hasılat bölümüne satılan mal+diğer gelirler+dönem sonu mal mevcudunu yazıyoruz. Zarar dahi çıksa bunu yazıyoruz.
...

İşletme df ise doğru.

Peki inşaat firmasının yaptığı şantiyelerde kira mı seçilmeli mülkiyet mi seçilmeli? Sonuçta tapu hala toprak sahibinin. :D

Mükellef kiracı durumda, mülk sahibinin T.C. no yazdığımız zaman kayıtlı vergi mükellefi değildir şeklinde mesaj geliyor, boş bırakınca sistem kaydetmiyor. Böyle bir durumla karşılaşan oldu mu acaba ? ( Mülk sahibi kira beyannamesi vermediği için olabilir mi ? )

Büyük olasılıkla mülk sahibi GMSİ için beyanname vermediği için, ancak öyle bile olsa potansiyel vergi mükellefi olarak kaydı olması gerekir o kişinin. Acaba tapuda da o taşınmaz mülk sahibi adına kayıtlı değil mi? Bunun için mi potansiyel mükellef olarak bile kaydı yok, aklıma gelen tek şey bu şu anda.

Arkadaşlar eğer kiralayan kişi ölmüşse ve kayıtlardan silinmişse de bu uyarıyı verir...

Merhaba ;

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Genelgesi

Yorumsuz

Mevzuat >> Genelgeler >> 2012 Yılı >> 37 Nolu Genelge 24.05..2012 (Mükellef Bilgileri Bildirimi)

VERGİ DANIŞMANLIĞI

Blindiği üzere, 413 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gerçek usulde vergiye tabi mükelleflere, ?Mükellef Bilgileri Bildirimi? formu düzenlemek suretiyle sicil bilgilerinde güncelleme yapma zorunluluğu getirilmiştir.

Söz konusu formun elektronik ortamda ilgili vergi dairelerine gönderilmesi konusunda yetki serbest muhasebeci mali müşavirlere verilmiştir.

Diğer taraftan mali müşavirlerin adı geçen formu elektronik ortamda gönderme hizmeti karşılığında 100 TL + KDV tutarında ücret istemeleri üzerine Maliye Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonunda, Konfederasyonumuza bağlı oda ve birliklerden e-beyanname göndermeye aracılık yetkisi almış olanların da bu formu göndermelerine imkan sağlanmıştır.

Bir başka ifade ile, e-beyanname göndermek üzere ilgili vergi dairelerinden şifre ve parola almış olan oda ve birliklerimiz, gerçek usulde vergiye tabi üyelerine ait sicil bilgilerini internet üzerinden vergi dairelerine gönderebileceklerdir.

Bu hizmetin karşılığı olarak 5362 sayılı Kanuna istinaden Konfederasyonumuzca yayımlanan 2011/98 sayılı genelgede yazılı hizmet karşılığı ücreti alınabilecektir.

Bilgilerinizi ve bağlı odalarınıza ivedilikle duyurulması hususunda gereğini rica ederiz.

Naci SULKALAR
Bendevi PALANDÖKEN

GENEL SEKRETER
GENEL BAŞKAN

Mükellefi arayıp işin içyüzünü öğrendim, kira ödeme dekontlarındaki ismi girince sistem hata veriyordu, meğer işyeri tapuda eşinin üzerineymiş..

SERAY ' Alıntı:
ya nüfus müdürlüğünün sisteminden , adres no larını bir türlü ben çıkartamıyorum.sizler yapabiliyormusunuz?

Bende de öyle. 2 firmanın doldurmak istedim ikisinde de adresler sistemde çıkmadı, bıraktım bende

arkadaşlar mükellefin kiraladığı üç ayrı dükkanı var ama mülk sahipleri farklı bunun bilgilerini nasıl giriyoruz? akşamın bu saatinde çözemedim!

Dükkanın üçü birleşik ise kapı girişi hangisinde ise onu.

stajerilker ' Alıntı:
Dükkanın üçü birleşik ise kapı girişi hangisinde ise onu.

birleşik değil dükkanlar ayrı yerlerde sokak olarak.

O zaman bu 3 iş yeri de ayrı ayrı şube sayılır zaten, hepsi için ayrı bildirim vermeniz gereklidir.

koraykarakaya ' Alıntı:
O zaman bu 3 iş yeri de ayrı ayrı şube sayılır zaten, hepsi için ayrı bildirim vermeniz gereklidir.

ama muhasebe kayıtları tek bir isim üzerine, her dükkan kişinin ismi ile bütün olarak muhasebeleştirilmiş. şubeler ayrılmamış yani.

Hiç fark etmez, sizin en az 1 merkeziniz ve 2 şubeniz var. Mükellef bildirimi bilgileri ile ilgili sık sorulan soruları okursanız orada verilen cevaplardan ne kast ettiğim daha iyi anlaşılacaktır.

koraykarakaya ' Alıntı:
Hiç fark etmez, sizin en az 1 merkeziniz ve 2 şubeniz var. Mükellef bildirimi bilgileri ile ilgili sık sorulan soruları okursanız orada verilen cevaplardan ne kast ettiğim daha iyi anlaşılacaktır.

şurada biraz anlatıyor gibi ama tam değil

"10 ? Kargo şirketiyiz. Bize bağlı olan ve ayrıca mükellefiyetleri olmayan sadece işleyişin yürütülmesi için bölge müdürlükleri ve aktarma merkezlerimiz var. 413 nolu VUK genel tebliğine istinaden bunları da kargo şirketimizin mükellef bilgileri bildirimine dâhil etmeli miyiz? Edeceksek de şube bilgilerinde mi göstermeliyiz? Bu bölge müdürlüklerinin brüt satışı olmadığından o kısmı boş mu bırakmalıyız?
Merkez dışında farklı adreslerde bulunan şube, bölge irtibat bürosu, aktarma merkezleri v.b. işletmeler şube gibi düşünülerek mükellef bilgileri bildirimi düzenlenecektir. Bahsedilen şubelere ait faaliyet kodu ve ciro bilgileri alanında bilgi girişi yapılırken 1. satırdaki en az 1 faaliyet kodunun girilmesi, kontrol et linki ile tanımının doğruluğunun sağlanması şartıyla brüt satışlar veya gayrisafi hasılat bilgisi yoksa boş geçilir, ekrana gelen mesaja ?tamam? diyerek diğer alanlara geçilir. "

kusura bakmayın ama anlamış değilim. yani satış ve gsh bilgileri çoklu giriliyor burası tamam. benim ayrıca 3 tane mülk sahibi için bilgi girmem gerekiyor ama programa sadece bir mülk sahibi girebiliyorum.