Rent a Car İşletmeciliği İçin Özel Şartlar Var mı ?

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,717
Konum
İstanbul
Arkadaşlar selamlar
Bu konuda çok bir bilgiye sahip değilim.Binek araç kiralama konusunda firma kurulmak istense,bununla ilgili özel şartlar var mı?Öğrenmek istediğim bazı konular var.
1- Mesela yetki belgesi şartı gibi bir şart var mı?
2- Bazı belediyelerin ruhsat sayfalarında araç kiralama işi yapacak olanların belli metrekareye sahip bir ofis olması gerektiği,kiralama yapacağı araçlar içinde her araç için belli metrekare alanı olması gerektiğine dair yazılar okudum.Belediye ruhsatı açısından böyle bir şart var mıdır?
3- Kiralanacak araçlar işletme adına kayıtlı olacağı için bunlar ticari emtea sayılacaktır herhalde.Bu araçların alımı veya olası bir satışı halinde kdv uygulamasının nasıl olacağı?Mesela kiralama bedeli içine yakıt'da dahil edilirse,bunlar için gider kısıtlaması olacak mıdır? 311 Nolu GVK tebliğine göre bu araçlar için gider kısıtlaması yok diye biliyorum.
4- Kurulacak firmanın araç kiralamanın yanında başka faliyetleride yapıp yapamayacağı,örneğin lojistik nakliye gibi.Kiralama faaliyeti özel kanunla yapılan bir faaliyet olmadığını biliyorum,dolayısıyla başka faaliyetlerle ilgili bir yasak olduğunu düşünmüyorum açıkcası.

Bu ve benzeri konularda biraz bilgi almam gerekecek.Aramızda bu faaliyet konusunda bilgili meslektaşlarımız var ise,yardım almak isterim.
Teşekkür ederim.
 
Sevgili kardesim Tahsin

Nasilsin ? Iyimisin ? Umarim iyisindir. Islerin nasil ? Ben Kanada'ya geldim. Bir sure kalip CPA (Mali Musavirlik) belgesini alinca donecegim.
Neyse donunce sana ugrar sohbet ederiz.

Konuya gelince. Bizim Kagithane'de boyle bir mukellefimiz var.Onun icin yapilanlari yazayim.

Rent a Car Açmak İçin Gerekenler Belgeler​

  • Şirketinizin bağlı olacağı ticaret veya esnaf odası kayıt belgesinin fotokopisi,
  • Tapu veya kira kontratının fotokopisi,
  • Seçilen alanın kullanma izni belgesi,
  • Vergi levhasının fotokopisi,
  • Bağkur, sigorta veya emeklilik belgeleri,
  • Muhtarlıktan alınacak onaylı ikametgah belgesi,
  • Nüfus cüzdanının veya kimlik kartının sureti,
  • İki adet vesikalık fotoğraf,
  • İş yeri açabilme ruhsatı,
  • Şirketin ilgili olduğu itfaiyeden alınacak olan yangın önlemine dair rapor,
  • Şirket içerisinde su kullanılacaksa, su aboneliğini gösteren belge,
  • Emniyetten alınacak olan kimlik bildirim belgesi,
  • Ticaret sicil gazetesinin fotokopisi ve gerekli imza sirküleri,
  • Savcılıktan alınacak güncel olan sabıka kaydı belgesi gibi oto kiralama açmak için

Buda Belediye ayagi

Oto Kiralama işyerlerinde aranacak şartlar ve uyulması gereken hükümler


  1. İşyeri tanıtım tabelasında “oto kiralama” ibaresi zorunludur, yazı boyutu tabeladaki diğer yazı puntolarından küçük olamaz.
  2. İş yerinin herhangi bir yerine ve tabela üzerine, işyeri unvanı ve oto kiralama ibaresi ve/veya Rent A Car dışında ticari ibareler yazılamaz.
  3. Müesseseler oto kiralama işinde kullanacakları araçların listesini ruhsat aşamasında Zabıta Amirliğine bildirmek ve araçların ruhsat fotokopilerini vermek zorundadır. Trafik tescilde işletmeci dışında bir başkası adına kayıtlı olup da oto kiralama faaliyetinde kullanılan araçlarla ilgili kiralama sözleşmesinin ibrazı zorunludur. Araç değişikliği halinde en geç üç gün içerisinde ilgili birime bu değişiklik bildirilecektir.
Müesseselerden oto kiralama işinde kullanacakları araçları depolayabilecekleri alanları var ise otopark sözleşmesi aranmaz. Araçların depolanabileceği alanlar yok ise; Belediyeden ruhsatlı her hangi bir otoparktan kullanacağı araçları depolamak için yapılmış otopark sözleşme aranır.

  1. Otopark sözleşmesi noterden en az bir yıllık olarak yapılır, her yıl yenilenen sözleşmenin bir nüshası Zabıta Amirliğine verilir.
  2. Oto kiralama işi ile iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerden, kendi adına veya şirket adına kayıtlı en az beş araç faaliyet göstermek zorundadır.
  3. Kiraya verilecek araçlar 0-10 yaşları arasında olmalıdır. 10 yaşından büyük araçlar kiraya verilemez.
  4. Oto kiralama işyerleri işletmecileri tarafından işyeri içine, bina çekme mesafeleri ile yola ve yol kenarındaki ücretli ya da ücretsiz kamuya ait otopark alanlarına araç, bisiklet, motosiklet ve benzeri araçları koymaları yasaktır. Oto kiralama işyerinin amblem ya da logosunu taşıyan, reklamını yapan başka gerçek ya da tüzel kişilere ait araçlar da bu kapsamdadır.
  5. Bu yönetmeliğe uygun açılan iş yerlerinde, araç alımı ve satımı yapılamaz.
10 Haziran 2015 tarih ve 29382 sayılı Resmi gazetede yayımlanan Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması İle İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince; Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgilerini ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak ve bu kapsamda mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak zorundadırlar. Ancak araç kiralayanın kamu kurum veya kuruluşu olması halinde sadece kamu kurum veya kuruluşuyla yapılan sözleşme ile araç bilgileri sisteme kaydedilir. Bu veriler 5 yıl süreyle muhafaza edilir. Sistemdeki kayıtlar 5 yılsonunda sistemden otomatik olarak silinir.

  1. Araç kiralama şirketleri tüm kayıtlarını İçişleri Bakanlığının tespit edeceği bir bilgisayar programında tutmak ve bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin 1774 Sayılı ek 1'nci maddesine göre kurulan bilgisayar terminallerine bağlamak zorundadırlar. Bu şartı yerine getirmeyen işletmelere mülki idare amirlerince onbin Türk Lirası, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara beşbin Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu fiilin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilir.
Oto kiralama işyerlerinin ruhsatlandırılması sırasında bu Yönetmelikte belirtilen genel şartların yanı sıra, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılır.

  1. Oto kiralama yapacak gerçek ve tüzel kişiler tarafından kiraya verilecek araçlar için yapılacak zorunlu sigorta Poliçelerinde (Rent A Car, Oto Kiralama, Kasko,)ibareleri bulunmak zorundadır.

    12.Bu yönetmelik yayımlanmasından sonra oto kiralama yapacak işyerlerinden kanun ve yönetmelik hükümlerine göre istenilmesi zorunlu bulunan bilgi ve belgeler de istenir.

Simdi diyeceksinki abi ne yaptin ? Tir Filosu mu kuruyoruz ? 😇
 
Ferhat abiciğim teşekkür ediyorum iyiyim sen nasılsın.Kanadaya gelmişsen uğra abi, Kanada-Maltepe arası ne kadar ki? :ROFLMAO:
Türkiye seni memnun edemiyor anlaşıldı,yurtdışına açılacağım diyorsun.Allah kolaylık versin abi, sen en iyisine layıksın.

ABi ne yaptın , tır filosumu kuruyoruz yaa.:LOL:
(Bunu yazmak hiç aklımda yoktu,aklıma sen düşürdün,kabahat senin)

Abi valla o kadar detaylı ve güzel anlatmışsın ki,yarın gel başla diyesim geldi. Öncelikle teşekkür ediyorum sana.
Anladığım kadarıyla Gelir idaresi açısından çok ekstrem bir durum yok.Standart bir kurulum gerçekleştirilecek.Asıl zahmet veya sıkıntı,işin belediye ayağıyla emniyet ayağında olacak.Eh ona görede hazırlık yapılacaktır artık.Ama şu 5 ARAÇLIK SINIR detayı önemli.Yani öyle 3 tane aracım var,hemen başlayalım diyemiyorsun anlaşılan.En az 5 araçlık bir envanter olmak zorunda.Bu ayrıntı önemli.

Diğer detaylarıda inceliycem ve ona göre bir toparlama yapıp,hem arşivimde hemde raporlamam da sunacağım. Çok teşekkür diyorum sana.
Bu arada oturup sohbet etmeyi de özledim.Kanada günlerini dinlemek lazım.İnşallah en kısa zamanda bir buluşma tertipleriz,şöyle bir hasret gideririz.
Kendine iyi bak,sevgiler.
 
Merhaba
Kiralama olarak aldığımız araçlar 254 hesaba kaydedilecek tahsin abi, normal amortisman ayrılacak, aldığımız araç %1 kdv olsa bile, satarken %18 olarak fatura kesilecek, binek araç gider kısıtlaması olmayacak, benzin konusu benim yorumuma göre araç müşteride ise benzin almışsa işlememekten yana, tabiki en önemlisi emniyet bildirimleri yapılması lazım güvenlik için, her araç kiralama için sözleşme düzenlenecek, 1 tl bile olsa kiralama ücretleri bankadan geçecek.
 
Merhaba
Kiralama olarak aldığımız araçlar 254 hesaba kaydedilecek tahsin abi, normal amortisman ayrılacak, aldığımız araç %1 kdv olsa bile, satarken %18 olarak fatura kesilecek, binek araç gider kısıtlaması olmayacak, benzin konusu benim yorumuma göre araç müşteride ise benzin almışsa işlememekten yana, tabiki en önemlisi emniyet bildirimleri yapılması lazım güvenlik için, her araç kiralama için sözleşme düzenlenecek, 1 tl bile olsa kiralama ücretleri bankadan geçecek.
Teşekkür edeirm kardeşim,her bilgiye ihtiyacım var ve açığım.verdiğn bilgilerde önemli.Şu kdv konusu üzerinde biraz daha durmak istiyorum.
Faaliyet tamamen oto kiralamadan ibaret ise,
* Sıfır (veya ikinci el) araç alımında kdv indirim konusu yapılabilir mi?
* Araç alınırken kiralamada kullanılıp kulanılmayacağı belli değilse,normal binek oto alımı olarak mı değerlendirilmeli.Böyle durumda kdv indirim konusu yapılamıyor.Diyelim araç kiralamada kullanılacak diye alındı kdv indirim konusu yapıldı fakat bu araç kiralamada kullanılmaktan vazgeçildi,yani hiç kiralama için kullanılmadı.O halde bu araç için gider kısıtlaması uygulanmalı hem de alışta indirim konusu yaptığın kdv satış anında %18 olarak çıkış yapılmalıdır,öyle değil mi?
* Kiralama amaçlı olmayan diğer araç alışlarının emniyete bildirilmesine zaten gerek yoktur diye düşünüyorum.
Bu bilgilerimde bir yanlışlık var mıdır?
 
Teşekkür edeirm kardeşim,her bilgiye ihtiyacım var ve açığım.verdiğn bilgilerde önemli.Şu kdv konusu üzerinde biraz daha durmak istiyorum.
Faaliyet tamamen oto kiralamadan ibaret ise,
* Sıfır (veya ikinci el) araç alımında kdv indirim konusu yapılabilir mi?
* Araç alınırken kiralamada kullanılıp kulanılmayacağı belli değilse,normal binek oto alımı olarak mı değerlendirilmeli.Böyle durumda kdv indirim konusu yapılamıyor.Diyelim araç kiralamada kullanılacak diye alındı kdv indirim konusu yapıldı fakat bu araç kiralamada kullanılmaktan vazgeçildi,yani hiç kiralama için kullanılmadı.O halde bu araç için gider kısıtlaması uygulanmalı hem de alışta indirim konusu yaptığın kdv satış anında %18 olarak çıkış yapılmalıdır,öyle değil mi?
* Kiralama amaçlı olmayan diğer araç alışlarının emniyete bildirilmesine zaten gerek yoktur diye düşünüyorum.
Bu bilgilerimde bir yanlışlık var mıdır?
*Evet tahsin abi araç kiralama olarak alınmış ise sıfır veya 2.el araç alımında kdv indirim konusu yapılabilir.
*Evet abi eğer araç kiralamada kullanmaktan vazgeçmişseniz binek araç gider kısıtlaması olacak ve kıst amortisman olacak, %18 kdv kullanıldığı için satışta %18 kdv olarak çıkılır.
*yönetim için yani ihtiyaçlar için araç alınıdıysa kabis sistemine kaydetmeye gerek yok, araç kiralama için kabis sistemine dahil edilecek ve emniyet bildirimi yapılacak.
2.maddeye not olarak vergi dairesine dilekçe vermek gerekir mi tam emin değilim, benim baktığım defterde alınan araçlar hep kiraya verildi ve faturaların not kısmına plakalarını yazdırıyordum.

 
*Araç kiralama için alınan taşıtların mtv ödemeleri gider olarak yazılabilir.
 
Yukarıda verdiğim cevap yanıltıcı olmasın tahsin abi, hangi kdv oranı ile giriş yapılırsa yapılsın araç kiralama ise çıkış %18 olacak.
 
Arkadaşlar selamlar
Bu konuda çok bir bilgiye sahip değilim.Binek araç kiralama konusunda firma kurulmak istense,bununla ilgili özel şartlar var mı?Öğrenmek istediğim bazı konular var.
1- Mesela yetki belgesi şartı gibi bir şart var mı?
2- Bazı belediyelerin ruhsat sayfalarında araç kiralama işi yapacak olanların belli metrekareye sahip bir ofis olması gerektiği,kiralama yapacağı araçlar içinde her araç için belli metrekare alanı olması gerektiğine dair yazılar okudum.Belediye ruhsatı açısından böyle bir şart var mıdır?
3- Kiralanacak araçlar işletme adına kayıtlı olacağı için bunlar ticari emtea sayılacaktır herhalde.Bu araçların alımı veya olası bir satışı halinde kdv uygulamasının nasıl olacağı?Mesela kiralama bedeli içine yakıt'da dahil edilirse,bunlar için gider kısıtlaması olacak mıdır? 311 Nolu GVK tebliğine göre bu araçlar için gider kısıtlaması yok diye biliyorum.
4- Kurulacak firmanın araç kiralamanın yanında başka faliyetleride yapıp yapamayacağı,örneğin lojistik nakliye gibi.Kiralama faaliyeti özel kanunla yapılan bir faaliyet olmadığını biliyorum,dolayısıyla başka faaliyetlerle ilgili bir yasak olduğunu düşünmüyorum açıkcası.

Bu ve benzeri konularda biraz bilgi almam gerekecek.Aramızda bu faaliyet konusunda bilgili meslektaşlarımız var ise,yardım almak isterim.
Teşekkür ederim.
Insallah Tahsinim

Gelince bir bulusma yapariz eskiyi yad ederiz
 
Üst