Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
UZMAN ' Alıntı:...................
Metin aynen şöyle
Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.
Şimdi gelir ve kurumlar vergisi uygulamaları nedir;
İşletmenin vergi uygulanacak matrahının tesbiti;
Biz zaten gelir tablosunda gösterilmiş olan işçilik giderlerinin; hazinece karşılanan kısmını gelir hesaplarına atmak suretiyle; gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında maliyet unsuru olarak kullanılma masını sağlamıyormuyuz;
Gelir kalemini; gider kalemine mahsup etmeyi düşünen meslekdaşlarımı; bu uygulamanın MSUGT 1. nolu tebliğinde; gelir tablosu ilkelerinde yeralan; gelir ve gider kalemlerinin ayrı ayrı gösterilmesi gerektiği ibaresine aykırı hareket edeceklerini ve MSUGT' ye uymamanın sonucunda ceza uygulanması gerektiğini; hatırlatırım,
Saygılarımla,
alptaylan ' Alıntı:Bu kayıt mevzuuna son noktayı koymak istiyorum.5 puanlık indirimle ilgili yapılan kayıtları görünce mantık nerde diyorum.
kayıt aynen böyle
............. .......................................
720
361 (5 puanlık indirim)
335
361(indirimsiz sigorta pirimi)
360
........... .........................................
mantık ta şu her nekadar devletin yaptığı bir indirimsede burda bir gelir yok arkadaşlar. örneğin bu indirim olmasaydı 720 ye daha fazla gider yazıp vergi matrahından daha fazla indirim yapacaktın.yani sen cebinden çıkmayan paraya gelir yazamazsın.burada gerçekleşen gider miktarını muhasebeleştireceksin 5 puan inmişse 5 puanlık indirim kadar giderini azaltıyorsun ve dönem sonunda maliyet hesabında 5 puanlık kısım kadar maliyetin azalıyor. Bazıları benim yukarıda yaptığım kaydı 2 aşamada yapmış ama düştükleri bir hata var 361 e borç verip 720 yi alacaklandırmışlar 700 lü hesaplar yansıtmaların dışında alacak çalışması muhasebe mantığına ters düşer.
602 yi kullanan hayal peres arkadaşlara sesleniyorum.bu olayda gelir yok giderinde azalma var.
sizin mantığınızla bu iş olmaz.
son noktayı koyduğumu düşünerek herkese hayırlı kayıtlar.
Peki sigorta primi zamanında ödenmezse %5 indirim hakkı gidecek ödediğimiz sigorta primi 361 hs. bakiyesinden yüksek olacak o zaman nasıl bir kayıt yapacağızalptaylan ' Alıntı:Bu kayıt mevzuuna son noktayı koymak istiyorum.5 puanlık indirimle ilgili yapılan kayıtları görünce mantık nerde diyorum.
kayıt aynen böyle
............. .......................................
720
361 (5 puanlık indirim)
335
361(indirimsiz sigorta pirimi)
360
........... .........................................
mantık ta şu her nekadar devletin yaptığı bir indirimsede burda bir gelir yok arkadaşlar. örneğin bu indirim olmasaydı 720 ye daha fazla gider yazıp vergi matrahından daha fazla indirim yapacaktın.yani sen cebinden çıkmayan paraya gelir yazamazsın.burada gerçekleşen gider miktarını muhasebeleştireceksin 5 puan inmişse 5 puanlık indirim kadar giderini azaltıyorsun ve dönem sonunda maliyet hesabında 5 puanlık kısım kadar maliyetin azalıyor. Bazıları benim yukarıda yaptığım kaydı 2 aşamada yapmış ama düştükleri bir hata var 361 e borç verip 720 yi alacaklandırmışlar 700 lü hesaplar yansıtmaların dışında alacak çalışması muhasebe mantığına ters düşer.
602 yi kullanan hayal peres arkadaşlara sesleniyorum.bu olayda gelir yok giderinde azalma var.
sizin mantığınızla bu iş olmaz.
son noktayı koyduğumu düşünerek herkese hayırlı kayıtlar.