Bürosunu yeni açanlar

Ynt: Bürosunu yeni açanlar

merhaba arkadaşlar
ben de büromu yeni açmış sayılırım.2009 ocak.

ve fakat cevre edinirken sanırım daha girişken olmamız gerekiyor.en büyük ustalık bu bence.
bir de evli ve çocuklu olunca bayanlar sanki 1 adım geriden geliyor.

rekabet her sektörde var ama sanırım bu kriz ortamında bizim melseğimizde kendi reklamımızı yapmamızın kısıtlanması da rekabetçi bu piyasada biraz dezavantajımız oluyor.
ama herşeye rağmen bu mesleğe gönül vermiş bir ekonometrist ve smmm olarak daha cok caba harcamamız ve en başta odalarımızı bizlerle daha fazla ilgilenmeye yönlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

aklıma gelmişken bir düşüncemi paylaşmak isterim.
web sitesi olan arkadaşlar ya da düşünenler var mı aramızda.
faydası olur mu acaba?

tabelaya müşteri gelmediği gibi web sitesine de müşteri gelmez ancak olaya bakış açınızı yansıtması açısından fena olmaz.

Web sitesi ve tabela ancak mevcut müşterilerine ve meslek mensupları arasında fark olusturur. bulunduğum şehirde tabelası olmayan ve 150 - 200 tane müşterisi olan tanıdıgım var.

Vay be zaman ne çabuk geçmiş de benim haberim olmamış :=)

04 Mart 2010 tarihinde açılışımı yaptım. neden bilmiyorum ama ilk açılışı yapıp ondan sonra diğer işlerle uğraştım. Nisan ayına doğru tuttuğum yer büro görünümü almaya başlamıştı ve Nisan 24 te ilk beyannamemi verdim. 6 tane beyanname hazırlamıştım ve bunlar benim ilk beyannamelerim oldu.

Uzun bir süre Müşteri sayım 2 defter sayım 3' tü. (Temmuz 2010 tarihine kadar) Kendi kendime bir kırılma noktası zamanı belirlesem de hep aklımdan "Git yine başla bir grup şirketinde paran garanti ne düşünüyorsun" şeklinde düşünceler geçiyordu. Yapayım mı yapmayayım mı diye karar aşamasındayken 1 müşteri 1 firmasıyla geldi. Sevindim...Çocuk gibiydim...:) Valideyi aradım hazırla pastayı dedim ve hemen telefon çaldı. 1 kişi 2 firmasıyla pörtföyüme katılmaya karar vermişti. sevinçten ne diyeceğimi bilemeden eve gittim. Çünkü yapmış olduğum plana göre 6 ay öne geçmiştim. Ertesi gün oldu. Toplantıya çağırıldım :) (İşçi iken toplantıların ayrılmaz bir parçasıydım :) ) ilk müşterilerimden birisi 1 firma açmak istedi. Bütçeler hazırlandı onaylar alındı bir baktım sayı olarak 7' defterim oldu. 1 sene önüne geçtim planın. Ardından ilk müşterilerimden 2 şirket açma isteği daha geldi...ve bir arkadaşı yeni şirketiyle bana devirolmak için müsait zaman sordu ve ayrıca hizmet verdiğim müşterilerim benden muhasebe hizmeti almak isteyebilecek ama maddi açıdan 1-2 ay sonra rahata kavuşabilecek müşterilerle görüştüklerini ve hepsinin kabul ettiğini söylediler...Bilmiyorum yılbaşında müşteri sayım ne olacak. bu arada geri çevirdiğim mükelleflerden hiç bahsetmek istemiyorum.

Anlatacak çok şeyim var :=) Yeni büro açan arkadaşlara tavsiyem şudur ki;

1- kendinize güvenin;
2- piyasayı iyi araştırın ve müşteriye yeni ne katabilirsiniz onun çalışmasını iyi yapın;
3- gözü kara olun fakat kendinizi bile bile ateşe atmayın;
4- en az 1,5 sene para kazanmayı unutun. masrafınızı çıkartmaya bakın;
5- en önemlisi umudunuzu hiç yitirmeyin...

Allah daha çok versin , bende nisan 2010 da açtım , müşteri sayımı sölemicem berekeketi kaçmasın diye :) rabbim herkesin gönlüne göre versin. işini düzenli ve dürüst yaptıktan sonra gerisi geliyor. bida düğün var bir ay sonra. borçsuz düğün yapıcaz kısmetse. rabbim isteyen herkese versin inş.

Sayıyı neden verdiğimi açıklayayım. Geçenlerde bir meslek mensubu beni aradı ve muhasebe bürosunu kapatmak istediğini söyledi. Müşteri sayısını sordum. 30 dedi. Neden kapatıyorsunuz ki dedim. Hepsi bakkal tarzı müşteri dedi. Müşterin az olsun ama hizmetin iyi olsun. Müşteri sayısına kafaların takılmamasını istedim. önemli olan yaptığınız iş ve ay sonu cebinize ne giriyor. Bu işin sırrı sabırla iyi hizmet vermekte geçiyor...

Sabrın Sonu Selamettir sözü yeni büro açan biz genç arkadaslarımız için söylenmiş bir söz olmalı

size bir baraj sorusu:

1-8 aylık ir bebeğim var,)
2-önümüzdeki hafta stajerim işe başlaacak
3-arabam yok,ehliyetim var,
4-bürom kira,yaklaşık aylık masraflarım 900 tl civarı,
5-1 tane bilanço müşterim var,
6-müşterim yurtdışında yaşıyor,dolasıyla bana tavsiye edecek bir cevresi bulunmuyor,
7-ailem,akrabalarım hepsi i dışında,
8-yaklaşık 8 aydır ofis işlerimi evden takip ediyorum,bu haftadan itibaren ofisime geceğim.(ufak bir bebekle 8 ay sonra ancak işime ofiste devam edebileceğim.)
9-bulunduğum ilde cevrem var fakat kendi işi olan yok.(şirketlerde calışyorlar ve hepsinin şirketinin kendi krabaları mali müşavir ne tesadüfse)
10-2009 ylından bu yana malimüşavirim yani 1 bucuk yıllık.

bu şartlarda kendi ofisinizde çalışmayı sürdürürmek mi, yoksa bir yerde bağmlı çalışmak mı ???

kanımca en önemli olan 8 aylık bebeğiniz,
kendi ofisinizde çalışsanız, bağımlı bir şirketede girseniz sonuç olarak bebeğiniz sizinle olacak..

bir akadaşım yakın dönemde doğum yaptı ve doğumdan evvel ofisi vardı yeni açmıştı ama kardeşiyle birlikte. Şuanda kendisi evinde istirahatli ve bebeği ile ilgileniyor.. Tabiki büroya bakacak biri olduğu için 5-6 ay uğramayacak.. Sizin içinde bulunduğunuz duruma ışık tutar mı? bilemiyorum ama eğerki eşiniz muhabeci değilse yani büro olarak beraber çalışmıyorsanız, şu durumda bir yerde çalışmanızı önermem, en azından biraz daha zamana ihtiyacınız vede Unutmadan işinizden dahada önemli bir varlığınız var..

eğer eşinizin iş pozisyonu iyiyse birazcık erteleyebilirsiniz bu düşüncenizi derim.

Sabit giderleri kaç ay daha karşılayabilirsiniz, karşılayamama noktasında başladığınız noktadan daha fazla gelir seviyesine ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Özel sektöre geçmeniz halinde bebişe kim bakacak?

Kendi büronuz iki işi bir arada götürmek için daha ideal olabilir. Geç saatlere kadar çalışsanız da sonuçta sizinle birlikte olur. Biraz daha sabretmek yerinde olur, 2011 in martına kadar bekleyin derim.

önerileriniz için çok teşekkürler arkadaşlar,

bebeğime bakacak bir yakınım yanımda olsadı sanırım bir işe girebilirdim ancak ailem haricinde kimseye güvenemiyorum.

bu nedenle sanırım bir süre daha, maddi açıdan zorlansam dahi büromu kapatmayacağım.
ancak bu yıl calışanım olacagı için sanırım gecen seneye nazaran bıraz daha iyi lacağını düşünüyorum.
sanırım sorunum cevabını 2011 temmuz gibi alacağım.
beklemek ve sabretmek işin en zor kısmı sanırım.

beklemekle kimsenin geleceğini sanmıyorum.. ben büro açmadım bu yıl sonu açmayı düşünüyorum.. gezmek çevre edinmek kendini tanıtmak gerekir diye düşünüyorum gerekirse işyerlerini gezmek olabilir ama böyle yapmak diğer meslek mensuplarına karşı etikmidir diye çelişkilerim var ama bizim bekleyerekte müşteri bulmamız çok zor düşünceleriniz nelerdir?

ugur6666 ' Alıntı:
beklemekle kimsenin geleceğini sanmıyorum.. ben büro açmadım bu yıl sonu açmayı düşünüyorum.. gezmek çevre edinmek kendini tanıtmak gerekir diye düşünüyorum gerekirse işyerlerini gezmek olabilir ama böyle yapmak diğer meslek mensuplarına karşı etikmidir diye çelişkilerim var ama bizim bekleyerekte müşteri bulmamız çok zor düşünceleriniz nelerdir?

evet öyle yapamk gerekiyor, ancak benim durumumda olan bayan arkadaşlarım sanırım daha iyi
anlarlar durumumu.
bebeğimi kimseye bırakamam...

zaten işin aslı şu ki; ben ömrüm boyunca ileride anne oldugum zaman bebeğimi dadı eline bırakmamak içinbu mesleği seçtim diyebilirim.

yıllarca sırf bebeğim bim yanımda büyüsün diye emek verdim ve şimdi bunu avantaj olarak görüp evladımla beraber ofisime geçeceğim.

sonuçta o daha çokküçük ve bütün ailem il dışında yaşıyor.
bu şartlarda elbette cevremle irtbat halındeyım ancak uzak yerlere firma zıyareti yapabilmem için biraz daha zaman gerekiyor...

o nedenle web sayfası üzerie duruyorum bakalım hepimiz şansımızı deniyoruz umuyorum her sabrın sonunda zafer vardır ve o gün gelecek.

arkadaşım öncelikle tebrik ederim cesaretinden ötürü.bende 1 ocak 2010 tarihinde 5 firma ile anlaşarak bir büro açtım ama defterleri diğer meslek mensuplarından çeşitli nedenlerle alamadık ve şu an 2 firma ile yoluma devam etmekteyim.şunuda açıkça söleyeyim fiyatı düşürmemek ve diğer meslek mensubunu kötülememek kaydıyla muhasebecisi olan firmalarlada görüşüyorum.bunun da etik açısından sorun olmayacağını düşünerek içim rahat bir şekilde yapıyorum.sizde bütün firmalarla görüşün ve kartınızı bırakın.sabredin ve uzun yıllar bekleyin.
kimse muhasebe bürosunu 10 defterle açmadı merak etmeyin.sizde defterleriniz arttıkça yetişememkten şikayet edeceksiniz
kolay gelsin.
sakın ola meslek mensubu arkadaşlarınızı kötülemeyin.defter teslimlerinide mümkün olduğunca kolay yapın.

Yazılarınızı aylardır araştırma yapmak ve kendim için bir takım çıkarımlar sağlamak için okuyorum ve birkaç şeyde ben yazmak istedim. Şubat ayında SMMM belgesi almaya hak kazandım kısmetse bu ay ruhsat başvurusu yapacağım. Muhasebe bürosunda yıllardır çalışıyorum yaşım 30. aylardır kafam karışık ve iş olarak ne yapmalıyım nerede olmalıyım ki maddi ve mesleki gelişim açısından belli bir standardı yakalayabileyim sorularına cevap ararken şu kanıya vardım. Muhasebe bürosunda çalışan olarak kalarak bir yere varılamayacağı, gelir durumu düşük büro sahibi olarak çok uzun zaman maddi manevi sıkıntı çekileceğini çünkü büro masraflarını düşündüğümüzde ( kira, stopaj, vergi , oda aidat, bilgisayar yazıcı tamir bakım, araç olmalı muhakkak ve araç giderleri, oda aidatları, tabela vergisi, faturalar, bağkur primi, olağandışı giderler, vs? ) bu rakamlar küçük ve yeni bir büro için bile ayda en az 1000-1250 tl arası bir maliyeti oluşturur. Bu kadar maliyeti karşılayıp üzerine 2000 tl kar etmek için 20-30 işletme yada 8-10 büyük defter bulmak gerekir birde bunların tahsilat sorunu var ( en can sıkıcı nokta belki bu). bu kadar defter bulmak istesek bu aşamaya gelene kadar bile çok sıkıntı çekilir, Büro açmadan müşteri bulunmuyor, müşteri bulmadan büro hiç açılmıyor. Sonuç olarak şu noktaya geldim. Gir bir şirkete çevre yap kalbur altı ücretlerden kendini kurtar biraz kendini hem maddi hem manevi geliştir sonra çevrenden bir şey çıkarsa büro aç yoksa çalışmaya devam. Hayat kısa fazla kasmaya gerek yok ama yerinde saymakta yok. Allah sağlık sıhhat ve mutluluk versin herkese saygılar sevgiler?

bu arada şunu söyliyim yukarıda 2000 tl karı örnek olarak yazdım yoksa o kadar uğraşmanın karşılığı olamaz. 2000 tl hedef rakam değil bu az bir rakam. ben büro çalışanı olarak bile o rakama yakınım. şunu demek istedim küçük bir büro açmışsın o kadar atraksiyon yapmış riske girmişsin yine sıradan rakamlar. olumsuz yanı bu.

matador hayat kısa kendini riske atmadan birşey olmuyor.. ben eleman kalarak emekli olmak istemiyorum yazdıkların doğru haklısın benimde çelişkilerim var bu yıl sonu istiyorum ama düşün düşün olmuyor sıkıntı mutlaka çekilecek 1-2 yıl belki 3 yıl ama sağlığın yerinde olursa sonra düzelecek.. patronla konuşup 3 bilanço isttcem verirse güzel olur hiç düşünmem açarım ama gitmemi istemiyor 29 yaşındayım 5 yıl sonra aç dersen bende ne o cesaret ne bu enerji olur.. yalnız patronun tepkisini kestiremiyorum birde adamın yanında bir türlü konuşamadım bana çok iyiliği oldu son bir babalık yaparsa her bayram gidip elini öpecem.. :) şirketlerdekilerin gözüde hep büro açmakta yani çoğu rahat değil ama iyi bir teklif olsa değerlendirilir
ayrıca büro çalışanlarını şirketler pek tercih etmiyor gibi geldi bana

ugur6666 ' Alıntı:
ben büro açmadım bu yıl sonu açmayı düşünüyorum.. gezmek çevre edinmek kendini tanıtmak gerekir diye düşünüyorum

Aslında kendi tarafından düşününce doğru müşteri portföy oluşturmak istiyorsun. Ama karşı taraf aynı şeyleri düşünmüyor. Büronun açılmış, uzun bir süre faaliyetine devam eden, işleri yolunda giden birisini istiyor. Belki bu düşüncelerine ilaveten büro açınca defterlerini sana vermek için söz vermişte olabilir ama sonradan yeni olduğun için güvenemeyebiliyorlar örnekleri var. İş tamemen sizde bitiyor. Bizde ilk büro açtığımızda 3 mükellefle başladık. Ama şimdi geriye baktığımızda sebebleri farklıda olsa defterlerini iade ettiğimiz mükelleflerle bir muhasebe bürosu daha açılabiliyormuş
Kimseye güvenerek büro açmayın sadece kendinize güvenin son olarak; hem karşı tarafa hemde size zaman verin