Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

Üyelik
16 Haz 2009
Mesajlar
36
Mükelelefimize 2010 yılı asgari ücret tarifesine uymak zorunda olduğumuzu söyledik Vay sen misin söyleyen senin tuttuğun rakamın yarısına bile defter tutanlar var..siz ne iş yapıyorunuz ki diye sitem aldık. Artık anladığım şu ki bu sistemde mali müşavirlik kariyer meslek olma özelliğini mükellef gözünde çoktan kaybetmiş. Artık bazı karamsar düşüncelere kapılmadan edemiyorum. Mesleği terketmenin zamanı geldiğini düşünmekteyim. siz ne düşünüyorsunuz bu konuda yanlış mesleğemi yönelmişiz...
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

Mesleği terketmek çözüm değil malesef. Odamız asgari ücret tarifesini yayınlıyor. Bu tarifeyi de bazı meslektaşlarımız azami ücret tarifesi olarak dikkate alıyorlar.
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

Bu mesleğe giriş var çıkış yok :D
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

"Siz ne iş yapıyorsunuz ki" nasıl bir cümledir ? Biz ne iş yapmıyoruz, büro mu yeni açtım ama staj yaptığım bürodan ne işler yapıldığını biliyorum. Öyle söyleyen mükellefe işinize geliyosa demek geliyor içimden, beğenmeyen almasın da olabilir...
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

şu fiyat kırma ve haksız rekabet mevzuunda benimde acayip kıl olduğum nokta ;
bugüne kadar üstadlar genelde aman uşaklar fiyat rekabetine girmeyin yok şöyleydi böyleydi diye anlatır dururlardı biz de o masala inanıp kendimiz o yolda ilerlerlerken emekliliğine az kalmış abimiz müşteriye ne o kadar ücret mi olur biz yarısına tutuyoruz diyip anlaşma sağlıyor sonra müşteri de haliyle biraz duygusal olduğundan hemen defteri alma hevesinde ama nasıl olmasın ki hem daha deneyimli neredeyse şimdiki mali müşavirinin yaşı kadar deneyimi var ve bir de şimdikinin istediği fiyatın yarısı kadar istiyor hem bir de şeker gibi adam yahu diğeri gibi kıllık etmiyor yok evrak şöyle düzenli olsun aman şuna dikat edelim aman buna dikkat edelim diyipte hop oturup hop kaldırtmıyor babacan tavırla hallederiz diyor ama ne yazık ki bilemiyor ki mutfağın arka tarafını ;D ;D ;D halbuki defter hangi ellerde allah ne verdiyse ;D çünkü üstad yeni müşteri avında bir de işin en tirajikomik yanı defter devir zamanı üstadın telefon açıp pişmiş kelle edasıyla ''hayırdır ne sorun var?'' diye sorması insanın kendini kaybetmesi an meselesi :mad: ama tabi yine de sağduyulu davranıp bu mesleğin kısa vadeli bir koşu olmadığı uzun soluklu olmak gerektiği vb düşüncelerle zihni biraz soğutup e müşteri bir de sizi denemek istemiş eh haliyle deneyim önemli tabi falan fıstık vb. ;D ;D ;D sonuç;
acaba kim bana nasıl bir beddua etti ki bu yola saplandım diyen 30'lu yaşlarında baltaya sap olmuş görünen ama uzun vadeli hedeflerle kısa vade arasındaki uyuşmazlıkta ve her zaman kendisini arafta bulan ve hiçbir zaman hiçbiryere yaranamayan ve hatta çoluk çocuğuna bile yakınlarına bile yaranamayan huzursuz mutsuz olan ama hiçbir zaman umutsuz olmayan terminatör ile küçük emrah arası bir psikolojide gidip gelen bir ruh halinde olan tuhaf bir yaratık halini almakta ve en son tabii ki böyle giderse yakında pek çok yazı görülecektir mesleki hırsımı ve azmimi kaybettim hükümsüzdür diye o yüzden planlamanın ve meslek içi eğitimin çok büyük önemi var ve özelikle odaların şu ortaklık mevzuunu artık seminer konusu yapması gerekir ve hatta bu toplantılarda yeni ortaklıklar da inşa edilebilir yoksa bu gidişle ;D ;D ;D
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

3 ay önce çok yakın bir arkadaşım çalıştığı belgelinin yanından ayrıldı ve kendi bürosunu kurdu. Büro kurmak iş değil 2. el masa,sandalye,dolap 2 tanede külüstür PC ,adsl,ist.bayrampaşada ufacık ara sokakta kimsenin göremeyeceği bir büro ıvır zıvır,kuruluşunda arkadaşa yardımda ettim maliyetini sordum 3000-3500 TL civarı dedi.

Adama aklı verdim dedimki kardeşim marka ol herkese saldırma yapma etme hayatının hatası olur seni ucuza iş yaptığın için tercih edenler yarın senden ucuzunu bulursa ki bulur senide değiştirir dedim eyvallah dedi.

Aradan geçti 1 ay vatandaş seviniyor 22 mükellefim var diyor Allah Allah diyorum nasıl oldu bu iş bir anda yıllardır çalışanlar var adamlar 5-6 mükellefi zor buluyor, yanındaki elemana soruyorum cevap ağbi diyor 500 TL lik adamı 250 ye, 250 lik adamı 100 e tutarsanız sizinde olur diyor.

Aradan geçti 2 ay vatandaş tırmalıyor mükellef sayısı 30-40 arası adam kendini geçmiş büronun giderini çıkaramıyor hayırdır diyorum şerefs. ler paramı ödemiyor böyle piyasamı olur diyor, maaşlı çalışırken daha iyiydi şimdi hem eşşek gibi koşturuyorum hemde bir ton borcum var bu iş nasıl bir iş anlamadım diyor.

ve bu ay 3. ay soruyorum nasılsın birader diyorum cevap büro mükellef doldu sen belgeyi al sana birkaç mükellef göndereyim diyor adam kendini batırdı gözü bana dikti :D:D cevap olarak vallahi kalsın ben çer çöple uğraşamam dedim.

Olay ben büro açayım fiyat kırayım parsayı toplayayım olayı değil piyasadan cımbızla sağlam temiz mükellef çekme olayı bence bunu başarabilen 5 mükellefle bile para kazanır isteyen istediği teklifide versin o mükellefi kaybetmez çünkü kaliteli mükellef ucuza iş yaptırmazzz.
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

kaliteli mükellef yetersizliğinden kaynaklı zaten asıl sorunumuz ::)
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

kaliteyi belirleyecek olan bizleriz bakın noterlerde fiyatlar aynı hangi notere gitseniz aynı
doktorlara pos cihazı bulundurmak zorunda odalar ve türmob siyasi konular ve temsil ağırlama
faaliyetlerinden uzaklaşsalar hiç olmazsa amerika veya avrupa birliğinde bu iş nasıl uygulanıyoru
kopyalasalar herkes pastayı adil şekilde bölüşür.
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

Aslında mükellefler sunu dusunmeli ucuza tutulan defterlerde hata sayısı fazla ben burda cok şahit oldum işini dogru yapan kendine guvenen meslek mensubu bence ücretten ödün vermez
 
Merhaba,

Bu mesleği bu hale getiren Maliye'nin yaklaşık son 5 yıl içideki tutumudur. Size sadece bir örnek olarak vergi incelemesine çağrılan bir müşterimle (şirket yetkilisi ile) gittiğim bir incelemede vergi denetmeni ile konuşulanları aktarayım :

Şirket o sene Şubat ayında kurulmuş ve sağlık sektöründe faaliyet göstermekte. Görüşme için takip eden senenin Şubat ayında çağrılıyoruz. (O aralar, az vergi ödeyen bir çok mükellefi çağırmışlardı). Şirket o sene kuruluş için oldukça fazla masraflar yaptı vs.

Denetmen : Gelir tablonuzu görebilir miyim?
SMMM: Tabi, buyrun.
Denetmen : Cironuz 300.000 TL, vergi matrahınız 10.000 TL. Matrahı, cironun %10'una tamamlatıyoruz. 20.000 TL'lik Aralık ayına fatura keseceksiniz.
SMMM: Ama şirket .....
Denetmen : Şşşşttt, tamam kardeşim. Anlatmayın boş yere. Madem geldiniz, ödeyeceksiniz.

Şirket daha yeni kuruldu, ilk sene zarar etmesi normal demek istiyoruz ancak denetmen dinlemiyor bile. Mükellef vergi idaresine dava açmakla uğraşmak yerine çıkan cezayı ödüyor. Zaten denetmen, mükellefin ödeyebileceği bir rakam istiyor.

Bu tarz konuşma 5 sene içinde 3-4 müşterimle ilgili olarak ayrı ayrı zamanlarda yapıldı.

Şimdi bu tarz olaylar yüzünden öyle bir hale geldiki, müşteriler olmayacak şeyleri dahi gider yazmamız için israr ediyor. ve diyorlar ki "gider yazsan da yazmasan da, tüm gelirimi beyan etsem de etmesem de zaten maliye her halukarda vergi ziyaı/cezası çıkarıyor. Denetmen izahat dinlemiyor bile" diyor. Bunun uzerine, bizim kanun hükümlerini göz önüne alarak mükelleffe : "şu gider işin mahiyetine uygun degil" gibi bir yorum yapmamiz abes oluyor. Mükellef, "zaten maliye bunlara bakmıyor ki" diyor. Mesleğin saygınlığı yitiyor o zaman tabi.

Böyle bir ortamda, çoğu mükellef, mali müşavir ile ancak beyanname imzalatma zorunluluğu yüzünden zoraki çalışır. Zorunlu olduğu için yani. Halbuki, vergi idaresi bu tarz yaklaşımlara girmese, mükellef : "bir gün incelenebilirim, iyi bir müşavir ile çalışayım" diyecek. Şimdi muhasebesini şöförüne tuttursa aynı şey!
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

defterinize güveniyorsanız mahkemeye başvursanız kazanırsınız
demekki sakat durum var alan razı veren razı meslekteki sıkıntının
maliye ile olduğunu sanmıyorum biraz siyasi konuşacağım ama bu
hükümet internet üzerinden güzel uygulamalar yaptı eskiden neydi
sıra kuyruk vb.
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

rezalet valla..

öyle mükelleften; değil size, başka meslek mensubuna da hayır gelmez. Böyle bir olayla karşılaştınız mı! sepetleyeceksiniz hepsini. Portföyünüzde böyle insanlar durmayacak..

Bize geçenlerde mükellefin bi tanesi dedi ki siz çok alıyosunuz (aldığımızda 100.-TL ) falanca tanıdığm bu işi yapıyor yarı fiyatına bakacakmış dedi. Bende dedimki hiç zahmet etmeyin ben size 20.-TL ye bakanda bulurum yönlendiririm istiyorsanız.. Ama dedim nasıl defterinizi tutar nasıl takip yapar o paraya bilemem dedim. Ve adamı listeden sildim..
Bu tür insanlar yüzünden mesleği kirletmeyelim..

Çok iyi hizmete layık insanlar ve defterlerde var. İnsan senin yaptığının işe saygı duyuyor ücretinide zarfın içinde takdim ediyor ve sonunda diyorki hizmetlerinizden ötürü teşekkür ederim.. Her ay ama böyle..
işte diyalog böyle olucak..

O öteki insanlardan hiç kimseye ne size nede başka bir meslek mensubuna hayır gelmez. Direk defterlerini vereceksiniz eline.

Ondan sonrada seminerler düzenlenir, işte mesleğimizin geleceği falan filan biz bunları dile getiririz.. 4-5 tane takım elbiseli adam çıkar bir hikaye anlatır, akşam olur, seminer biter biz sorularımızın cevaplarını alamayız. sonrada aynı tas aynı hamam devam ederiz.
 
barthez ' Alıntı:
defterinize güveniyorsanız mahkemeye başŸvursanız kazanırsınız
demekki sakat durum var alan razı veren razı meslekteki sıkıntının
maliye ile olduğŸunu sanmıyorum biraz siyasi konuşŸacağım ama bu
hükümet internet üzerinden güzel uygulamalar yaptı eskiden neydi
sıra kuyruk vb.

Evet tabi güzel şeyler yapıldı ama bunları da görmeyeceğiz anlamına gelmiyor herhalde.

Alan razı veren razı diye bunu hak mı göreceğiz? O zaman vergi kanunları değişsin, vergi direk ciro üzerinden hesaplansın, giderlere vs. bakmaya gerek yok... Kanun var, kitap var. Ayrıca madem meslek mensuplarının sorunlarını konuşuyoruz : alan razı veren razı bile olsa ben meslek mensubu olarak bundan razı değilim. Defterin incelenmesini ve gerekirse mahkemeye gitmeye ben razıyım, o zaman bakın mükellef her dediğinizi nasıl can kulağıyla dinliyor. Ayrıca defterde sakat bir durum da yoktu ama mükellef vergi idaresi ile davalık olmak istemiyor.
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

Yorumcu111 ' Alıntı:
barthez ' Alıntı:
defterinize güveniyorsanız mahkemeye başŸvursanız kazanırsınız
demekki sakat durum var alan razı veren razı meslekteki sıkıntının
maliye ile olduğŸunu sanmıyorum biraz siyasi konuşŸacağım ama bu
hükümet internet üzerinden güzel uygulamalar yaptı eskiden neydi
sıra kuyruk vb.

Evet tabi güzel şeyler yapıldı ama bunları da görmeyeceğiz anlamına gelmiyor herhalde.

Alan razı veren razı diye bunu hak mı göreceğiz? O zaman vergi kanunları değişsin, vergi direk ciro üzerinden hesaplansın, giderlere vs. bakmaya gerek yok... Kanun var, kitap var. Ayrıca madem meslek mensuplarının sorunlarını konuşuyoruz : alan razı veren razı bile olsa ben meslek mensubu olarak bundan razı değilim. Defterin incelenmesini ve gerekirse mahkemeye gitmeye ben razıyım, o zaman bakın mükellef her dediğinizi nasıl can kulağıyla dinliyor. Ayrıca defterde sakat bir durum da yoktu ama mükellef vergi idaresi ile davalık olmak istemiyor.



Katılıyorum
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

yorumcu111 sonuna kadar katılıyorum.....bende razı değilim....
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

smmm yim.30.05.2010 tarihiyle terkimi verdim.bürom vardı.yaşım 31 olmasına rağmen mesleği bıraktım.başka alana geçtim.bu mesleğin yapılacağı kalmamış.boku çıkmış resmen.
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

hasanak_34 ' Alıntı:
Mükelelefimize 2010 yılı asgari ücret tarifesine uymak zorunda olduğumuzu söyledik Vay sen misin söyleyen senin tuttuğun rakamın yarısına bile defter tutanlar var..siz ne iş yapıyorunuz ki diye sitem aldık. .....
Bunlara verecek cevap yok ise belki de bırakmak en iyisi. Şimdiye kadar ileri boyutta bir cevap almadım. Ama yakın diyolog bir kez yaşadım. Verdiğim cevap "defterini tutan meslek mensubunu tanırım, iyi insandır, sen onunla yoluna devam et, hem benim fiyatım sana pahalı gelebilir" şeklinde oldu. O kişi hala ücreti arttırara arttıra nabız yoklar, güler geçerim.
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

Aslında uygulamada haklarımızı savunmesı gereken odanın hatası var. Muhasebe bürolarının tahsilatını vergi tahsilatı gibi yapacak. Mükellef beyannamesini verdiği zaman aynı zamanda standartlaştırılmış muhasebe ücretide tahakkuk edecek ve muhasebe ücretini vd. sine yatıracak. daha sonra muhasebeci gidip parasını vd.sinden alacak borçları varsa mahsup ettirebilecek. Bunun karşılığında vergi daireleri bu parayı 3-5 gün kullanma yetkisine sahip olacak. (hiç alamamaktan iyidir, en azından maliyeninde lehine bir durum oluşmuş olur.) aynı zamanda kayıt dışı defter tutmada ortadan kalkar, ucuza defter tutmada ortadan kalkar. Bunu oda istese baskı yapsa odada seçim düzenlese muhtemelen işe yarar bir öneri olup kabul edilebileceğini düşünüyorum.

Daha sonra en azından 50 defter başına bir mali müşavir çalıştırma zorunluluğu getirildimi o zaman piyasada kaliteli iş çıkma olayıda ikiye katlanır.
Saygılarımı sunuyorum.
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

Doğru bir yaklaşım. Tahsilat sorunu biter. Ancak yine asgari ücret tarifesinden düşük defter tutan mükellefler farkı elden iade ederler ki müşteri kaybetmesinler..
 
Ynt: Mesleğimiz malesef kariyer olmaktan çıkmış artık mesleği bırakmanın zamanıdır.

ggokhan.gokhan ' Alıntı:
Aslında uygulamada haklarımızı savunmesı gereken odanın hatası var. Muhasebe bürolarının tahsilatını vergi tahsilatı gibi yapacak. Mükellef beyannamesini verdiği zaman aynı zamanda standartlaştırılmış muhasebe ücretide tahakkuk edecek ve muhasebe ücretini vd. sine yatıracak. daha sonra muhasebeci gidip parasını vd.sinden alacak borçları varsa mahsup ettirebilecek. Bunun karşılığında vergi daireleri bu parayı 3-5 gün kullanma yetkisine sahip olacak. (hiç alamamaktan iyidir, en azından maliyeninde lehine bir durum oluşmuş olur.) aynı zamanda kayıt dışı defter tutmada ortadan kalkar, ucuza defter tutmada ortadan kalkar. Bunu oda istese baskı yapsa odada seçim düzenlese muhtemelen işe yarar bir öneri olup kabul edilebileceğini düşünüyorum.

Daha sonra en azından 50 defter başına bir mali müşavir çalıştırma zorunluluğu getirildimi o zaman piyasada kaliteli iş çıkma olayıda ikiye katlanır.
Saygılarımı sunuyorum.

benim bizi yöneten oda vb. kuruluşlardan beklediğim bu
 
Üst